Printad gjutform gav skräddarsydd ansiktsprotes

FOTO: The Telegraph.co.uk

En brittisk man i 60-årsåldern har fått delar av sitt ansikte ersatt med hjälp av 3d-printteknik. Det skriver The Telegraph i sin nätupplaga.

Efter en kamp med cancer förlorade britten Eric Moger vänstra delen av sitt ansikte, inklusive öga, haka och käkben. Men genom att skiktröntga Mogers huvud och därefter återskapa ansiktet digitalt kunde ett läkarteam ta fram en skräddarsydd ansiktsprotes. Med protesen har han även fått tillbaka förmågan att äta och dricka.

Protesen är framtagen av tandkirurgen och protesexperten Andrew Dawood på Londonbaserade Dawood & Tanner. Under den polymerbaserade protesen har Dawood först monterat en “ställning” i titan. Därefter har man fäst protesen på ställningen.

Själva protesen är gjuten i silikon. Gjutformen till denna är 3d-printad och baserad på den 3d-modell som Dawood skapat utifrån skiktröntgenbilder. Nu hoppas tandkirurgen att man i framtiden ska kunna printa direkt i silikon och därmed slippa steget med att först printa gjutformar och gjuta.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.