Ett av de mer udda inslagen på Inside 3D Printing i New York var en presentation av Lawrence Bonassar, professor på institutionen för biomedicin vid Cornell university. Han har forskat inom området tissue engineering i över 20 år.
Tissue engineering är egentligen en kombination av tekniker, bland annat olika former av 3d-printning, för att ersätta hud, organ och vävnad efter skador och cancer. Bonassars forskarteam använder varianter av sintring, FDM och gjutning av celler och biomaterial för att bygga olika vävnader. Man har inte kommit till fungerande organ än, däremot har man gjort experiment med öron och ryggkotor.
En av de tekniker som Bonassar visade var ett slags FDM-metod där man tar ett alginat, en trögflytande vätska med stamceller och portionerar ut genom ett munstycke och ner på en byggyta. Fördelen med ett alginat är att det stelnar relativt omgående. Tekniken är fortfarande i forskningsstadium, men utmaningen är att komma fram till en metod som är skalbar, snabb och som ger celluniformitet, konsekvent kvalitet och som inte kostar en förmögenhet.