New Balance individanpassar löparskor

Katherine Petrecca, affärsområdeschef hos New Balance.

Katherine Petrecca, affärsområdeschef hos New Balance.

Sportskotillverkaren New Balance har i ett samarbete med den tyska 3d-printerleverantören EOS gjort tester med individanpassade spikplattor på löparskor för elitidrottare.

Spikplattor används av elitidrottare för att ge dragkraft och stöd. Alla löpare har olika löpsteg och detta måste man ta hänsyn till när man väljer skor. New Balance använder en egenutvecklad process för att samla in löpdata. Informationen skickas sedan vidare till företagets forskningslabb där den översätts till en avancerad algoritm som tar fram en spikplatta optimerad för varje löpare. Varje spikplatta produceras sedan i en EOSINT P 395 i ett plastmaterial.

I testfasen samlar man in mer data om hur fötterna beter sig under nedslaget med de 3d-printade spikplattorna. Här försöker New Balance etablera en relation mellan högt tryck och motsvarande dragkrafter. Ett sådant område är runt tårna. Högt tryck betyder att det skapas en kraft som rör sig mot hälen, något som skapar en drivkraft framåt. Här använder man parametrisk modellering för att positionera spikplattan och justera storleken på den.

Skräddarsydda spikplattor är inte någon nyhet i elitidrottsvärlden. Men dessa har tidigare formsprutats till höga kostnader. Med 3d-printteknik får man ner priset och tillverkningstiden ligger på 5-6 timmar.

– Genom att lasersintra spikplattor kan vi producera ondemand och göra sista minuten-ändringar utan att binda kapital i formsprutningsverktyg, säger Katherine Petrecca, affärsområdeschef hos New Balance. Dessutom kan vi få ner vikten på spikplattorna med fem procent genom att 3d-printa dem. För en elitlöpare är varje gram betydelsefull.

Materialet som används i produktionen är en mix av nylonpulver som ska ge optimal draghållfhasthet. Plastmaterialet är utvecklat av Advanced Laser Materials i Texas.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Fem lyckliga vinnare ska få metallprinter

GE Additive levererar fem stora 3d-skrivare för metall till universitet i Europa och Nordamerika. – Maskinen kommer verkligen att hjälpa till att höja vårt program, säger Nina Bullock, programkoordinator på Calhoun Community College.

Publicerat av: 

De bryter mark med nytt filament

Graphmatech och add:north bryter mark med ett nytt konduktivt material. – Detta öppnar upp för många nya 3d-applikationer såsom värmeledande komponenter, skriver företagen i ett pressutskick. 

Publicerat av: 

Region Uppsala miljonsatsar på Material X

Uppsala vill ta täten i utvecklingen av framtidens hållbara material. –Additiv tillverkning kan minska koldioxid-avtrycket med cirka 90 procent i jämförelse med traditionella tillverkningsmetoder, skriver Region Uppsala.

Publicerat av: 

3d-printade smycken ska visa vägen

Shapeways har tagit fram en lösning för e-handel on-demand. För att demonstrera möjligheterna släpper de nu en smyckekollektion, Spring & Wonder, som skrivs ut med 3d-skrivare.

Publicerat av: 

Högskolan Väst får miljonstöd från EU

Högskolan Väst får 10 miljoner från EU, genom Tillväxtverket, för projektet SpaceLab. Tillsammans med GKN Aerospace ska de hjälpa svenska företag att behålla sin ledande position inom flyg- och rymdindustrin.

Publicerat av: 

3d-portal ska boosta affärer

PostNord lanserar en molnbaserad 3d-portal. – Det är nästa steg för att på ett enkelt sätt göra 3d-marknaden mer tillgänglig, menar PostNord Strålfors vd Ylva Ekborn. 

Publicerat av: 

GE Additive ger bort 600 3d-skrivare

GE Additive har investerat 10 miljoner dollar för att förse skolor runt om i världen med 3d-skrivare. I höst levereras 600 polymer 3d-skrivare ut till grundskolor i hela världen.

Publicerat av: