New Balance individanpassar löparskor

Katherine Petrecca, affärsområdeschef hos New Balance.

Katherine Petrecca, affärsområdeschef hos New Balance.

Sportskotillverkaren New Balance har i ett samarbete med den tyska 3d-printerleverantören EOS gjort tester med individanpassade spikplattor på löparskor för elitidrottare.

Spikplattor används av elitidrottare för att ge dragkraft och stöd. Alla löpare har olika löpsteg och detta måste man ta hänsyn till när man väljer skor. New Balance använder en egenutvecklad process för att samla in löpdata. Informationen skickas sedan vidare till företagets forskningslabb där den översätts till en avancerad algoritm som tar fram en spikplatta optimerad för varje löpare. Varje spikplatta produceras sedan i en EOSINT P 395 i ett plastmaterial.

I testfasen samlar man in mer data om hur fötterna beter sig under nedslaget med de 3d-printade spikplattorna. Här försöker New Balance etablera en relation mellan högt tryck och motsvarande dragkrafter. Ett sådant område är runt tårna. Högt tryck betyder att det skapas en kraft som rör sig mot hälen, något som skapar en drivkraft framåt. Här använder man parametrisk modellering för att positionera spikplattan och justera storleken på den.

Skräddarsydda spikplattor är inte någon nyhet i elitidrottsvärlden. Men dessa har tidigare formsprutats till höga kostnader. Med 3d-printteknik får man ner priset och tillverkningstiden ligger på 5-6 timmar.

– Genom att lasersintra spikplattor kan vi producera ondemand och göra sista minuten-ändringar utan att binda kapital i formsprutningsverktyg, säger Katherine Petrecca, affärsområdeschef hos New Balance. Dessutom kan vi få ner vikten på spikplattorna med fem procent genom att 3d-printa dem. För en elitlöpare är varje gram betydelsefull.

Materialet som används i produktionen är en mix av nylonpulver som ska ge optimal draghållfhasthet. Plastmaterialet är utvecklat av Advanced Laser Materials i Texas.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Sjukhus 3d-printar inför
implantat

På Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg pågår just nu ett projekt där neurokirurgerna använder 3d-printade skallbensmallar för att ta fram implantat. – Genom att ha tillgång till 3d-skrivare kan vi själva styra processen och tillverkningen, säger Charlotte Stor Swinkels, medicinteknisk civilingenjör.

Publicerat av: 

Generas system säkrar stegen

Genera, en österrikiskt tillverkare av 3d-skrivare, lanserar två nya maskiner för utskrift och efterbearbetning. – Vi vill inte att våra kunder ska behöva köpa fem olika maskiner för att få det arbetsflöde som behövs för att tillverka deras delar, säger Klaus Stadlmann, grundare av Genera.

Publicerat av: