Forskning ger bättre material för rymd- & flygindustrin

gkn_tipow

GKN Aerospace har dragit igång ett forskningsprogram i syfte att utveckla titanpulvermaterial för 3d-printning av komponenter inom rymd- & flygindustrin. Programmet TiPOW, Titanium Powder for net-shape component manufacture, löper över tre år och är värt tre miljoner dollar.

Programmet är sponsrat av brittiska Aerospace Technology Institute och innovationsorganisationen Innovate UK. Dessutom ingår företag och organisationer som Phoenix Scientific Industries, Metalysis och University of Leeds. GKN-koncernen har dessutom sitt affärsområde GKN Powder Metallurgy, en av världens största leverantörer av metallpulver.

Vad man i första hand är intresserade av att undersöka är titanlegeringar med egenskaper som lämpar sig extra väl för additiv tillverkning inom rymd- och flygindustrin. Därefter ska man ta fram och definiera produktionsmetoder för dessa material. Ett delmål är också att garantera låga materialkostnader, korrekta kvantiteter av och hög kvalitet på materialen. Slutligen kommer man att se över metoder för återvinning av titanmaterial samt utföra en studie över potentiella applikationer för dessa återvunna material.

– Fram till nu har 3d-printforskning i stort fokuserat på att utveckla processer för fullskalig produktion, säger Russ Dunn, chef för GKN Aerospaces affärsområde Engineering & Technology. Men om processerna ska kunna implementeras brett i branschen så är kvaliteten, repeterbarheten och materialkostnaderna avgörande faktorer. Genom vårt arbete i TiPOW-programmet kommer vi nu att börja undersöka dessa utmaningar.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Industrimässa flyttar till nätet

Elmia Subcontractor Connect 2020. Så heter Elmias nya digitala mötesplats som ska äga rum 10–13 november, istället för industrimässan Elmia Subcontractor. – Det finns ett stort behov och en stark önskan bland våra utställare och besökare att träffas, säger Helena Åhs, mässansvarig för Elmia Subcontractor.

Publicerat av: