Forskning ger bättre material för rymd- & flygindustrin

gkn_tipow

GKN Aerospace har dragit igång ett forskningsprogram i syfte att utveckla titanpulvermaterial för 3d-printning av komponenter inom rymd- & flygindustrin. Programmet TiPOW, Titanium Powder for net-shape component manufacture, löper över tre år och är värt tre miljoner dollar.

Programmet är sponsrat av brittiska Aerospace Technology Institute och innovationsorganisationen Innovate UK. Dessutom ingår företag och organisationer som Phoenix Scientific Industries, Metalysis och University of Leeds. GKN-koncernen har dessutom sitt affärsområde GKN Powder Metallurgy, en av världens största leverantörer av metallpulver.

Vad man i första hand är intresserade av att undersöka är titanlegeringar med egenskaper som lämpar sig extra väl för additiv tillverkning inom rymd- och flygindustrin. Därefter ska man ta fram och definiera produktionsmetoder för dessa material. Ett delmål är också att garantera låga materialkostnader, korrekta kvantiteter av och hög kvalitet på materialen. Slutligen kommer man att se över metoder för återvinning av titanmaterial samt utföra en studie över potentiella applikationer för dessa återvunna material.

– Fram till nu har 3d-printforskning i stort fokuserat på att utveckla processer för fullskalig produktion, säger Russ Dunn, chef för GKN Aerospaces affärsområde Engineering & Technology. Men om processerna ska kunna implementeras brett i branschen så är kvaliteten, repeterbarheten och materialkostnaderna avgörande faktorer. Genom vårt arbete i TiPOW-programmet kommer vi nu att börja undersöka dessa utmaningar.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Xerox överväger förvärv av HP

Xerox överväger ett förvärv av rivalen HP, rapporterar Wall Street Journal. Även om affären hittills bara är spekulationer beskriver tidningen den som ett drag som kommer ”förena två bleknande teknikstjärnor”. 

Publicerat av: 

PET-flaskor omvandlas till
flygverktyg

Varje år omhändertas flera ton plastflaskor från flygplatsen Amsterdam Airport Schiphol. Nu börjar flygbolaget KLM Royal Dutch Airlines återvinna PET-flaskorna för att 3d-printa verktyg som kan användas vid reparation och underhåll av flygplanen.

Publicerat av: 

3d-printing växer inom
oljeindustrin

I en rapport från konsultbolaget GlobalData väntas oljeindustrin omsätta runt 60 miljarder kronor år 2030. Enligt rapporten är utvecklingen av 3d-printing av metall en nyckel till industrins framgång.

Publicerat av: 

Prototal köper upp Acron Formservice

Den Anderstorpsbaserade servicebyrån Acron köps upp av Prototal. – Förvärvet av Acron kompletterar våra satsningar inom additiv tillverkning i Jönköping och i Ystad, säger Henrik Lundell, vd på Prototal.

Publicerat av: 

De lanserar fiberskrivare

Desktop Metal släpper en ny 3d-skrivare för utskrifter i fiberkomposit. Denna gång handlar det om skrivbordsmodellen Fiber, där företaget har integrerat en mikro-AFP-teknik med lager-på-lager tekniken FFF. 

Publicerat av: 

De breddar materialutbudet

Skrivartillverkaren Stratasys lanserar två nya material, det nylon-baserade termoplasten Diran 410MF07 och den PEKK-baserade termoplasten Antero 840CN03.

Publicerat av: