Tyskt företag serietillverkar flygplanskomponenter

mtu_aero_eos

Den tyska utvecklaren av flygplansmotorer, MTU Aero Engines, har nu börjat serietillverka motorkomponenter med 3d-printteknik. Med produktionsteknik från EOS har man lyckats bidra till att dra ner bränsleförbrukningen med 15 procent i kommande Airbus A320neo.

Det Münchenbaserade företaget utvecklar och producerar komponenter för jetmotorer, både civilflyg och militära, och är en av de främsta leverantörerna till amerikanska Pratt & Whitney.

MTU Aero Engines har i dagsläget sju system från EOS och har nu inlett serieproduktion av nickelbaserade komponenter för inspektion av turbinblad. Dessa sitter i turbinerna på A320neo:s motorer. Genom dessa 3d-printade komponenter kan turbinbladen inspekteras för slitage och skador med ett boroskop, en optisk utrustning med ett okular i ena änden och en objektiv lins i andra.

Tidigare gjöts eller frästes dessa komponenter, men genom att 3d-printa istället såg man flera kostnadsfördelar. Pratt & Whitney-motorn blir den första att använda dessa 3d-printade komponenter.

Totalt kan MTU ta fram 16 komponenter per produktion, vilket motsvarar 2000 delar om året. Procentuellt blir kostnadsbesparingarna tvåsiffriga.

MTU producerar även metallmaterial och har byggt en skräddarsydd processkedja som integrerats i tillverkningen. Här ingår onlineövervakning av varje individuellt produktionssteg och bygglager. Dessutom har man infört ett kvalitetssäkringssystem med teknik som optisk tomografi. Den tyska luftfartsstyrelsen har certifierat den EOS-baserade tillverkningsplattformen.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Anatomic Studios prisas med Årets Språngbräda – väntas ha en stabil tillväxt

Den svenska designstudion Anatomic Studios, som 3d-printar skal för benproteser, prisades nyligen med Årets Språngbräda av organisationen Connect Sverige. – Priset betyder mycket för oss, säger Emelie Strömshed, designer på Anatomic Studios.

Publicerat av: 

Protech installerar metallskrivare

Protech som nyligen släppte nyheten om att de lägger till Xact Metal i sin produktportfölj har nu installerat en 3d-skrivare för metall från varumärket, i modellen XM200C, på sitt kundcenter i Järfälla.

Publicerat av: 

Strondl: ”Potentialen är betydligt större”

I dag står Sverige för 25 procent av den globala marknaden för metallpulver som används för additiv tillverkning. Men endast få delar är i produktion hittills och potentialen är betydligt större, menar Annika Strondl från forskningsinstitutet Swerim.

Publicerat av: 

Hp öppnar utvecklingscenter

Tre fotbollsplaner. Så stort är Hp:s nya utvecklingscenter för additiv tillverkning. Här ska bland annat deras senaste satsning på 3d-skrivare för industrin få frodas.

Publicerat av: 

Ikea satsar vidare på 3d-print

Inför Ikeas event Democratic Design Days, presenterade företaget sin syn på hållbarhet. På listan fanns bland annat 3d-print som en punkt. Nyligen släppte de även nyheten om tre nya additivt tillverkade produkter…

Publicerat av: 

Artec 3D utökar med ny programvara

Artec 3D släpper en uppgradering av sitt 3d-skanningsprogram Studio 13. Det nya programmet kommer med en rad nya funktioner som ska förbättra databearbetning för användaren.

Publicerat av: 

Tryckmässa tar grepp om additiv tillverkning

Tryckmässan Drupa i Düsseldorf den 16–26 juni 2020, får ett speciellt konferensprogram om additiv tillverkning. – Additiv design och tillverkning skapar kreativitet inom flera industrier, säger Rainer Gebhardt, projektledare på VDMA Additive Manufacturing Association.

Publicerat av: 

Desktop Metal och Indo-MIM växlar upp

Desktop Metal ingår partnerskap med indiska Indo-MIM. Enligt Desktop Metals vd och medgrundare Ric Fulop, kommer samarbetet ge deras kunder möjlighet att gå från prototyper till fullskalig produktion av metalldelar.

Publicerat av: 

De spikar avtal om filament

Addexport, som nyligen adderade 3d-skrivare från Tractus 3D i sin produktportfölj, spikar nu ett kontrakt med en holländsk materialtillverkare.

Publicerat av: