Tyskt företag serietillverkar flygplanskomponenter

mtu_aero_eos

Den tyska utvecklaren av flygplansmotorer, MTU Aero Engines, har nu börjat serietillverka motorkomponenter med 3d-printteknik. Med produktionsteknik från EOS har man lyckats bidra till att dra ner bränsleförbrukningen med 15 procent i kommande Airbus A320neo.

Det Münchenbaserade företaget utvecklar och producerar komponenter för jetmotorer, både civilflyg och militära, och är en av de främsta leverantörerna till amerikanska Pratt & Whitney.

MTU Aero Engines har i dagsläget sju system från EOS och har nu inlett serieproduktion av nickelbaserade komponenter för inspektion av turbinblad. Dessa sitter i turbinerna på A320neo:s motorer. Genom dessa 3d-printade komponenter kan turbinbladen inspekteras för slitage och skador med ett boroskop, en optisk utrustning med ett okular i ena änden och en objektiv lins i andra.

Tidigare gjöts eller frästes dessa komponenter, men genom att 3d-printa istället såg man flera kostnadsfördelar. Pratt & Whitney-motorn blir den första att använda dessa 3d-printade komponenter.

Totalt kan MTU ta fram 16 komponenter per produktion, vilket motsvarar 2000 delar om året. Procentuellt blir kostnadsbesparingarna tvåsiffriga.

MTU producerar även metallmaterial och har byggt en skräddarsydd processkedja som integrerats i tillverkningen. Här ingår onlineövervakning av varje individuellt produktionssteg och bygglager. Dessutom har man infört ett kvalitetssäkringssystem med teknik som optisk tomografi. Den tyska luftfartsstyrelsen har certifierat den EOS-baserade tillverkningsplattformen.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Försvaret har 3d-print i sikte

Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, ser ett ökande intresse av att använda additiv tillverkning inom militären. – Det handlar om kostnader och värden, säger Steven Savage, forskningschef på FOI:s avdelning för ledningssystem i Linköping.

Publicerat av: 

Digital Metal släpper superlegeringar

Digital Metal släpper nu två nya extra starka legeringar för sin binder jetting-teknik. – Vi har fått förfrågningar om detta material från ett flertal stora företag, säger Ralf Carlström, vd på Digital Metal.

Publicerat av: 

Nätverk ska boosta kvinnor i industrin

Ett nytt nätverk ska lyfta kvinnor inom industrin och på så sätt även bidra till företagens framgång. Ett 50-tal kvinnor samlades därför den 3 september i Örebro för föreläsningar och inspiration om framtidens teknikutveckling. 

Publicerat av: 

De blir först ut i Norden med fullfärgsskrivare från HP

3D Center gjorde nyligen sin första installation i Norden av en HP Multi Jet Fusion 580 hos en svensk servicebyrå. – Fullfärgsfunktionen skapar också helt nya och unika möjligheter när det kommer till additiv tillverkning, säger Martin Ericson, teknisk säljare på IVG Engineering.

Publicerat av: 

Protech firar nyinstallation

Protech firar installationen av tre nya enheter från Desktop Metal Studio System+ på huvudkontoret i Stockholm. – Det är riktigt kul att vara igång, säger Kalle Grennfalk, försäljningsansvarig för Desktop Metal hos Protech. 

Publicerat av: 

Rapport: 3d-print kan få
företag att blomstra

Wohlers har identifierat 3d-print som ett verktyg för företag att spara tid och pengar. Med för att tekniken ska växa krävs en större förståelse för teknikens möjligheter bland ledningsgrupper. I dag används tekniken bland annat för att tillverka jiggar, verktyg och fixturer.

Publicerat av: 

De utvecklar metallskrivare för rymden

Procada, ett svenskt startupföretag, utvecklar en metallskrivare som ska gå att använda i rymden. Förhoppningen är att den ska finnas ombord den första bemannade rymdturen till Mars år 2033. 

Publicerat av: 

Arcam expanderar gånger tre

GE Additive nu investerat i en ny produktionslokal i Göteborg. Satsningen kommer efter att företaget sett en ökad efterfrågan på den teknik som dotterbolaget Arcam arbetar med i dag.

Publicerat av: 

Så använder Heineken 3d-print

Öljätten Heineken har dragit nytta av den additiva tillverkningstekniken i sin produktion. Det har lett till både tids- och kostnadsbesparingar, skriver Ultimaker på sin hemsida. 

Publicerat av: