Medicinteknik på toppen av hajpkurvan

gartner_3dprinting_report_2015

Det amerikanska analysföretaget Gartners Hype Cycle-rapporter ger alltid en bra inblick i utvecklingen av nya tekniker. Nu släpper företaget en specialrapport om 3d-print som visar att det framförallt är medicinteknik som är den stora drivkraften för branschen.

Enligt Gartner har 3d-printning av medicinska applikationer nu nått förväntningstoppen (Peak of Inflated Expectations). Samtidigt har några specialapplikationer redan blivit vanligen förekommande.

– Inom vårdsektorn har 3d-printning blivit allmängods och används för att ta fram patientspecifika medicinska produkter som hörapparater och tandersättningar, säger Peter Basiliere, forskningschef på Gartner.

– Majoriteten av världens tillverkare av hörapparater erbjuder idag lösningar som är anpassade till användarens öron. Det är ett tydligt bevis på att 3d-printning går att använda för att volymproducera skräddarsydda konsumentprodukter. I synnerhet eftersom denna övergång från traditionell tillverkning bara tog runt två år. Nästa område att nå denna mognadsnivå är dentalbranschen.

Några medicinska applikationer har inte nått samma mognad, men studier visar att 3d-printning som produktionsmetod innebär helt nya fördelar. Så är det till exempel med knä- och höftledsersättningar. Det är en av världens vanligaste ingrepp. Här visar tester att genom att 3d-printa ersättningar kan man förbättra funktionaliteten och förkorta konvalescensen för patienten. Gartner räknar med att 3d-printade knä- och höftledsersättningar kommer att bli standard mellan 2-5 år.

Längre fram i tiden, runt 5-10 år, har vi bioprintning. Detta område har delats upp i två kategorier i Gartners hajpkurva. Den ena handlar om vävnad för transplantationer, den andra om forskning och utveckling inom biomedicin (life sciences).

– Några av de bioprintrar som används på forskningsnivå kan redan printa celler, proteiner, DNA och läkemedel, men det finns betydande hinder som försvårar en bredare användning, säger Michael Shanler, forskningschef hos Gartner. Komplexiteten i det som ska produceras och en resurskrävande skötsel innebär att tekniken i ett första skede bara kommer att användas av specialiserade tjänsteleverantörer.

Prototypproduktion var länge den enda etablerade användningen av 3d-printtekniken. Men inom fem år kommer vi att få se allt fler applikationsområden, menar Gartner.

– Framsteg som inte har att göra med själva 3d-printningen i sig kan mycket väl bli den katalysator som bidrar till en mer utbredd användning, säger Pete Basiliere. Tekniker som 3d-scanning och CAD-verktyg samt servicebyråer blir allt vanligare. De bidrar alla till att göra 3d-printning mer tillgänglig och kostnadseffektiv.

Programvara för 3d-printning har länge varit begränsad till stora CAD-verktyg med hög inlärningströskel. Konsumentinriktade modellbibliotek, och -verktyg blir allt vanligare och de gör det enklare för gemene man att skapa 3d-printbara kreationer. 3d-scannrar blir också både enklare och billigare. Tekniken kan användas för att ta fram komplexa, 3d-printabara modeller av föremål utan någon tidigare erfarenhet av CAD-verktyg.

Servicebyråerna har en allt viktigare roll i branschen. De gör det möjligt för företag och organisationer att testa och experimentera med avancerade, industriella 3d-printrar utan att behöva göra en miljoninvestering i egen utrustning.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Liten byggtank ska gynna materialforskning

Swerim har installerat en ny mindre byggtank för att kunna testa ännu fler legeringar för additiv tillverkning än tidigare. Nu ska det räcka med några deciliter material för att ta fram ett test av en ny legering. 

Publicerat av: 

Nexttech satsar på industriell skala

3d-skrivarcentret Nexttech i danska Kolding har installerat en ny 3d-skrivare för industriell tillverkning. Enligt PLM Group, som står bakom installationen, blir det den första maskinen ur HP:s senaste satsning på industriell tillverkning som tar plats i Norden. 

Publicerat av: 

3d-printade leksaker kan bidra till minskat matsvinn

Hur kan vi förbereda den yngre generationen för mat som kan bli aktuell i framtiden? WIN WIN Gothenburg Sustainability Award har tagit fram en rad leksaker som kan 3d-printas till barn, som ska representera potentiella maträtter från framtiden. 

Publicerat av: 

Prototal breddar med ny HP-skrivare

Prototal investerar i sin fjärde 3d-skrivare från HP samt tillhörande efterbehandling – för både ytbehandling och infärgning. – Serieproduktionen i HP-maskinerna ökar ständigt, säger Jonas Sandwall, marknadschef på Prototal.

Publicerat av: 

Försvaret har 3d-print i sikte

Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, ser ett ökande intresse av att använda additiv tillverkning inom militären. – Det handlar om kostnader och värden, säger Steven Savage, forskningschef på FOI:s avdelning för ledningssystem i Linköping.

Publicerat av: 

Digital Metal släpper superlegeringar

Digital Metal släpper nu två nya extra starka legeringar för sin binder jetting-teknik. – Vi har fått förfrågningar om detta material från ett flertal stora företag, säger Ralf Carlström, vd på Digital Metal.

Publicerat av: 

Nätverk ska boosta kvinnor i industrin

Ett nytt nätverk ska lyfta kvinnor inom industrin och på så sätt även bidra till företagens framgång. Ett 50-tal kvinnor samlades därför den 3 september i Örebro för föreläsningar och inspiration om framtidens teknikutveckling. 

Publicerat av: 

De blir först ut i Norden med fullfärgsskrivare från HP

3D Center gjorde nyligen sin första installation i Norden av en HP Multi Jet Fusion 580 hos en svensk servicebyrå. – Fullfärgsfunktionen skapar också helt nya och unika möjligheter när det kommer till additiv tillverkning, säger Martin Ericson, teknisk säljare på IVG Engineering.

Publicerat av: 

Protech firar nyinstallation

Protech firar installationen av tre nya enheter från Desktop Metal Studio System+ på huvudkontoret i Stockholm. – Det är riktigt kul att vara igång, säger Kalle Grennfalk, försäljningsansvarig för Desktop Metal hos Protech. 

Publicerat av: