Arcams vd till årets upplaga av AM-Dagen

am_dagen_2015_news_main

De första talarna på årets AM-Dagen-konferens. Fr v: Magnus René, Arcam, Annika Strondl, Swerea, Jacob Tryde, AT Lighting, och Ulrik Beste, VBN Components.

Årets upplaga av AM-Dagen hålls den 3 december på Kistamässans Konferenscenter. Det är en konferens som fokuserar på 3d-printning av slutprodukter, så kallad additive manufacturing, AM. Årets teman är materialutveckling och topologioptimering, två områden som hamnat i rampljuset nu när allt fler företag undersöker möjligheten att inte bara 3d-printa prototyper.

Huvudtalare i år är Arcams vd, Magnus René. Det har varit ett minst sagt hektiskt år för företaget, med stark expansion i USA, ökad materialkapacitet och fokus på att implementera de förvärv som gjordes 2014, bland annat då satsningen inom medicinteknik med köpet av den amerikanska kontraktstillverkaren av ortopediska implantat, DiSanto. Dessutom har man stärkt sälj och support i Kina, Storbritannien och USA. Arcams EBM-teknik används främst inom medicinteknik och rymd- och flygindustrin. Kom och lyssna på en av Sveriges främsta industriledare inom 3d-print och ta del av hans erfarenheter.

Forskningsorganisationen Swerea har fått en ny projektledare för alla 3d-printprojekt inom organisationen. Annika Strondl på Swerea Kimab i Kista, är materialvetare i grunden och har även arbetat på Arcam. På AM-Dagen går hon igenom organisationens forskningsprojekt inom ramen för Swerea 3D3.

Topologioptimering, möjligheten att matematiskt beräkna en optimal konstruktion utifrån givna parametrar, vinner allt mer mark inom 3d-printvärlden. Det är ett led i det som brukar kallas för generativ design, där avancerade algoritmer styr formen och funktionen i en komponent, snarare än en konstruktör eller designer. Fördelarna är att du kan optimera önskvärda egenskaper, till exempel vikt, funktion och form (t ex om komponenten ska monteras på en liten yta). Lars Pursche från en av världens främsta programvaruleverantörer på området, SolidThinking, förklarar hur tekniken kan appliceras på komponenter för industribruk och tar upp ett antal skarpa fall.

Det blir mer topologioptimering när danska AT Lightings vd Jacob Tryde intar scenen. Hans företag specialiserar sig på belysningslösningar och står bakom den innovativa kylflänsen 3D Cooling. Med hjälp av generativ design och 3d-printning i metall har företaget utvecklat en passiv kyllösning för LED-belysning, batterier, datorer med mera. Resultatet överträffar konkurrerande lösningar tack vare den datorgenererade konstruktionen.

I början av nästa år kommer det en ny spelare på metallsidan – MetalFAB1. Denna lasersintringslösning har utvecklats av nederländska Additive Industries och företagets vd, Daan Kerstens, förklarar hur man har utvecklat maskinen med fokus på industribruk och hög automatisering.

På materialsidan kommer bland annat VBN Components teknikchef Ulrik Beste att tala om företagets patenterade 3d-printmaterial Vibenite och hur man med detta material kan 3d-printa nötningståliga slutprodukter för industriellt bruk. VBN Components har precis säkrat fyra miljoner i finansiering för att kunna ta fram material som kompletterar existerande Vibenite och vi hoppas att få veta mer om dessa material under AM-Dagen.

Några programpunkter kommer att fastställas inom kort, bland annat högintressanta kundfall från Sverige och utandet. Håll utkik på 3dp.se för nyheter. Observera att det idag går att anmäla sig med Early Bird-rabatt. Fram till och med den 15 oktober är priset 1995:- (ord. pris 2995:-). Är du medlem i Swerea får du tio procents rabatt inklusive Early Bird-rabatt. Här hittar du webbplatsen för AM-Dagen 2015

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Freemelt siktar mot toppen

På bara ett år har personalstyrkan på svenska Freemelt fördubblats. Omsättningen har också skjutit i höjden på kort tid. I höstas började Daniel Gidlund som ny vd på företaget och en första viktig uppgift blir att undvika växtvärk – parallellt med fortsatt höga tillväxtambitioner.

Publicerat av: