Arcams vd till årets upplaga av AM-Dagen

Text:Mattias Kristiansson
PUBLICERAD: 18 september 2015
am_dagen_2015_news_main
De första talarna på årets AM-Dagen-konferens. Fr v: Magnus René, Arcam, Annika Strondl, Swerea, Jacob Tryde, AT Lighting, och Ulrik Beste, VBN Components.

Årets upplaga av AM-Dagen hålls den 3 december på Kistamässans Konferenscenter. Det är en konferens som fokuserar på 3d-printning av slutprodukter, så kallad additive manufacturing, AM. Årets teman är materialutveckling och topologioptimering, två områden som hamnat i rampljuset nu när allt fler företag undersöker möjligheten att inte bara 3d-printa prototyper.

Huvudtalare i år är Arcams vd, Magnus René. Det har varit ett minst sagt hektiskt år för företaget, med stark expansion i USA, ökad materialkapacitet och fokus på att implementera de förvärv som gjordes 2014, bland annat då satsningen inom medicinteknik med köpet av den amerikanska kontraktstillverkaren av ortopediska implantat, DiSanto. Dessutom har man stärkt sälj och support i Kina, Storbritannien och USA. Arcams EBM-teknik används främst inom medicinteknik och rymd- och flygindustrin. Kom och lyssna på en av Sveriges främsta industriledare inom 3d-print och ta del av hans erfarenheter.

Forskningsorganisationen Swerea har fått en ny projektledare för alla 3d-printprojekt inom organisationen. Annika Strondl på Swerea Kimab i Kista, är materialvetare i grunden och har även arbetat på Arcam. På AM-Dagen går hon igenom organisationens forskningsprojekt inom ramen för Swerea 3D3.

Topologioptimering, möjligheten att matematiskt beräkna en optimal konstruktion utifrån givna parametrar, vinner allt mer mark inom 3d-printvärlden. Det är ett led i det som brukar kallas för generativ design, där avancerade algoritmer styr formen och funktionen i en komponent, snarare än en konstruktör eller designer. Fördelarna är att du kan optimera önskvärda egenskaper, till exempel vikt, funktion och form (t ex om komponenten ska monteras på en liten yta). Lars Pursche från en av världens främsta programvaruleverantörer på området, SolidThinking, förklarar hur tekniken kan appliceras på komponenter för industribruk och tar upp ett antal skarpa fall.

Det blir mer topologioptimering när danska AT Lightings vd Jacob Tryde intar scenen. Hans företag specialiserar sig på belysningslösningar och står bakom den innovativa kylflänsen 3D Cooling. Med hjälp av generativ design och 3d-printning i metall har företaget utvecklat en passiv kyllösning för LED-belysning, batterier, datorer med mera. Resultatet överträffar konkurrerande lösningar tack vare den datorgenererade konstruktionen.

I början av nästa år kommer det en ny spelare på metallsidan – MetalFAB1. Denna lasersintringslösning har utvecklats av nederländska Additive Industries och företagets vd, Daan Kerstens, förklarar hur man har utvecklat maskinen med fokus på industribruk och hög automatisering.

På materialsidan kommer bland annat VBN Components teknikchef Ulrik Beste att tala om företagets patenterade 3d-printmaterial Vibenite och hur man med detta material kan 3d-printa nötningståliga slutprodukter för industriellt bruk. VBN Components har precis säkrat fyra miljoner i finansiering för att kunna ta fram material som kompletterar existerande Vibenite och vi hoppas att få veta mer om dessa material under AM-Dagen.

Några programpunkter kommer att fastställas inom kort, bland annat högintressanta kundfall från Sverige och utandet. Håll utkik på 3dp.se för nyheter. Observera att det idag går att anmäla sig med Early Bird-rabatt. Fram till och med den 15 oktober är priset 1995:- (ord. pris 2995:-). Är du medlem i Swerea får du tio procents rabatt inklusive Early Bird-rabatt. Här hittar du webbplatsen för AM-Dagen 2015

Läs vidare

Formnext 2024 i (fler) bilder

Missade du årets Formnext-mässa eller längtar du redan tillbaka? Nästa års datum är redan spikade, då är det den 18–21 november 2025 som gäller. Tills dess, här är några nedslag i form av bilder från 2024 års upplaga.
Formnext kollage 2

Riskkapitalbolag lägger bud på Voxeljet

Tyska 3D-skrivartillverkaren Voxeljet har ingått ett avtal med investmentbolaget Anzu Partners om att sälja verksamheten. Förvärvet väntas vara klart i mars 2025.
voxeljet-2

Cellink ska vända minus till plus

Bioprintingföretaget Cellink, som är en del av BICO Group, dras med stora förluster. BICO har därför presenterat en plan för långsiktig stabilitet och lönsamhet. Bolaget säljer också av Nanoscribe som förvärvades 2021.
cellink-1024x663

Kimya lämnar AM-marknaden

Den franska materialtillverkaren Kimya lägger ner sin produktion av filament. Företaget har varit i AM-branschen sedan 2017, men efter en fallande efterfrågan stänger de nu ner sin fabrik.
Kimya

Senaste nytt

Kan Prusa CORE One ta upp kampen med Bambu Lab?

Under Formnext var Prusa Researchs monter nog en av de mest välbesökta. Bland nyheterna fanns en industriell SLA-lösning, som 3dp.se redan skrivit om, men det som lockade mest var nog nya Prusa CORE One.
Prusa Core

Formnext 2024 i (fler) bilder

Missade du årets Formnext-mässa eller längtar du redan tillbaka? Nästa års datum är redan spikade, då är det den 18–21 november 2025 som gäller. Tills dess, här är några nedslag i form av bilder från 2024 års upplaga.
Formnext kollage 2

Riskkapitalbolag lägger bud på Voxeljet

Tyska 3D-skrivartillverkaren Voxeljet har ingått ett avtal med investmentbolaget Anzu Partners om att sälja verksamheten. Förvärvet väntas vara klart i mars 2025.
voxeljet-2

Designklassiker i 3D-printad form lyser upp Helsingborg

Den har hängt över många svenska matbord sedan lanseringen 1968. Nu ska Bumlingen från Ateljé Lyktan i jätteformat lysa upp Helsingborg i trygghetsskapande syfte.
– Vad jag vet så är det världens största 3D-printade lampa, säger skaparen Per Hjort.
Bumling kollage