Här invigs Swereas ExOne-installation

swerea_swecast_invigning

Torsdagen den 24 september invigdes Swerea SWECAST:s anläggning i Jönköping för att skriva ut formar och kärnor i sand med en 3d-skrivare. Sedan i augusti har anläggningen varit i full gång och producerat kärnor och formar för både forskning och industriell användning.

– Det är väldigt viktigt för svensk gjuterindustri att den här banbrytande tekniken nu finns på plats i närområdet, säger Swereas projektledare, Åsa Lauenstein.

Nu har installationen invigts officiellt, efter att Swereas koncernchef Göran Carlsson klippt bandet under torsdagen. Vid invigningen talade han om hur Swerea som koncern kraftsamlar inom additiv tillverkning.

– Invigningen markerar ett viktigt steg in i framtiden för Swerea SWECAST, säger Göran Carlsson. Den nya anläggningen är grunden för vår vision om en test- och demoanläggning i världsklass där vi ska samarbeta med ledande leverantörer till gjuteriindustrin.

3d-print-anläggningen, som finns i en totalrenoverad industrilokal i Jönköping, är en stor tillgång för gjuteriforskningen på Swerea SWECAST, menar man på Swerea. Samtidigt skapar den helt nya möjligheter för svensk gjuteriindustri. Några av fördelarna med 3d-printning av formar och kärnor är att det ledtiderna och ökar designfriheten.

– Det här är en verksamhet som både gjuterier och slutkunder kan besöka för att se hur processen går till, säger Åsa Lauenstein. Vi har redan märkt hur det ger upphov till en kreativitet som föds i stunden.

Sandskrivaren som finns på plats är en en S-Max från leverantören ExOne. David Stevenson, produktchef på ExOne, som närvarade vid invigningen, kallade samarbetet med Swerea SWECAST för en ”win-win-situation”. Swerea SWECAST får tillgång till en 3d-skrivare för sin forskning, medan ExOne använder anläggningen för att både kunna marknadsföra sina maskiner och sälja formar och kärnor genom sin svenska representant Karlebo Gjuteriteknik.

– Vi ser det här som en fortlöpande process som kommer att växa, säger David Stevenson. Att arbeta med Swerea i det här är verkligen ett idealiskt partnerskap för oss.

Ett av de svenska företag som redan arbetar med S-Max är Smålands Stålgjuteri i Eksjö. Företaget är sedan en tid tillbaka kund till ExOne i Tyskland. Med en sandskrivare på plats i Jönköping blir det nu betydligt kortare avstånd och därmed snabbare transporter. Vd Per Ytterell ser närheten som en stor fördel men vill dessutom framhålla hur viktig 3d-print-satsningen är för hela den svenska gjuteribranschen.

– Det här är ett jätteviktigt steg, där tekniken som sådan sprider sig och höjer teknikstatusen för alla.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Freemelt siktar mot toppen

På bara ett år har personalstyrkan på svenska Freemelt fördubblats. Omsättningen har också skjutit i höjden på kort tid. I höstas började Daniel Gidlund som ny vd på företaget och en första viktig uppgift blir att undvika växtvärk – parallellt med fortsatt höga tillväxtambitioner.

Publicerat av: