Här invigs Swereas ExOne-installation

swerea_swecast_invigning

Torsdagen den 24 september invigdes Swerea SWECAST:s anläggning i Jönköping för att skriva ut formar och kärnor i sand med en 3d-skrivare. Sedan i augusti har anläggningen varit i full gång och producerat kärnor och formar för både forskning och industriell användning.

– Det är väldigt viktigt för svensk gjuterindustri att den här banbrytande tekniken nu finns på plats i närområdet, säger Swereas projektledare, Åsa Lauenstein.

Nu har installationen invigts officiellt, efter att Swereas koncernchef Göran Carlsson klippt bandet under torsdagen. Vid invigningen talade han om hur Swerea som koncern kraftsamlar inom additiv tillverkning.

– Invigningen markerar ett viktigt steg in i framtiden för Swerea SWECAST, säger Göran Carlsson. Den nya anläggningen är grunden för vår vision om en test- och demoanläggning i världsklass där vi ska samarbeta med ledande leverantörer till gjuteriindustrin.

3d-print-anläggningen, som finns i en totalrenoverad industrilokal i Jönköping, är en stor tillgång för gjuteriforskningen på Swerea SWECAST, menar man på Swerea. Samtidigt skapar den helt nya möjligheter för svensk gjuteriindustri. Några av fördelarna med 3d-printning av formar och kärnor är att det ledtiderna och ökar designfriheten.

– Det här är en verksamhet som både gjuterier och slutkunder kan besöka för att se hur processen går till, säger Åsa Lauenstein. Vi har redan märkt hur det ger upphov till en kreativitet som föds i stunden.

Sandskrivaren som finns på plats är en en S-Max från leverantören ExOne. David Stevenson, produktchef på ExOne, som närvarade vid invigningen, kallade samarbetet med Swerea SWECAST för en ”win-win-situation”. Swerea SWECAST får tillgång till en 3d-skrivare för sin forskning, medan ExOne använder anläggningen för att både kunna marknadsföra sina maskiner och sälja formar och kärnor genom sin svenska representant Karlebo Gjuteriteknik.

– Vi ser det här som en fortlöpande process som kommer att växa, säger David Stevenson. Att arbeta med Swerea i det här är verkligen ett idealiskt partnerskap för oss.

Ett av de svenska företag som redan arbetar med S-Max är Smålands Stålgjuteri i Eksjö. Företaget är sedan en tid tillbaka kund till ExOne i Tyskland. Med en sandskrivare på plats i Jönköping blir det nu betydligt kortare avstånd och därmed snabbare transporter. Vd Per Ytterell ser närheten som en stor fördel men vill dessutom framhålla hur viktig 3d-print-satsningen är för hela den svenska gjuteribranschen.

– Det här är ett jätteviktigt steg, där tekniken som sådan sprider sig och höjer teknikstatusen för alla.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


3d-printat gips nära till hands

Efter en ledbandsoperation 3d-printade företagen Skymaker och Wematter ett gips till Pia Lindström så att hon kunde träna, tvätta händerna och duscha som vanligt. Nu vill de att fler aktörer inom sjukvården ska börja använda tekniken.

Publicerat av: 

DMG Mori släpper ny hybrid

Den tyska maskinverktygstillverkaren DMG Mori lanserar en ny hybridmaskin som kombinerar 3d-skrivare och fräs. – Det är inte så vanligt, säger Andreas Müller från DMG Mori. 

Publicerat av: 

Skarp vändning i vapenstrid

Förra året beslutade Trump-administrationen att grupper skulle få distribuera konstruktionsteckningar till 3d-vapen. Nu har en federal domare i delstaten Washington beslutat att tillståndet var olagligt. 

Publicerat av: 

Arno Held om att investera i AM-startups

– Ett av de vanligaste misstagen är till exempel att välja fel affärsänglar och ge dem för många aktier, säger Arno Held från AM Ventures Holding. Daniel Ljungstig från 3DVerkstan har intervjuat Arno Held för att djupdyka i hur ett startup-företag blir framgångsrikt.

Publicerat av: 

HP tackar nej till Xerox

I början av november skrev 3dp att Xerox gjort ett inofficiellt erbjudande om att köpa HP. Nu rapporteras det att HP däremot avvisat erbjudandet.

Publicerat av: 

AM-dagen samlar teknikföretagen

AM-dagen den 5 december bjuder på nio programpunkter, allt från den senaste forskningen till applikationsområden för metall- och plastbaserad produktion med additiv teknik. Även utställare från en rad olika teknikföretag kommer vara på plats.

Publicerat av: 

Supexduplext och diamant hos Sandvik

Uppåt, uppåt, uppåt. Det är dit den additiva tekniken är påväg, berättade Mikael Schuisky i Sandviks monter på Formnext, där både den 3d-printade diamanten och gitarren var på plats.

Publicerat av: 

Automation i fokus på Formnext

Ett helt automatiserat arbetsflöde i hela den additiva tillverkningsprocessen är fortfarande ofullständig, menar Additive Manufacturing Technologies, som nu gör ett försök att ändra på detta.

Publicerat av: 

Mässdebut blev succé

Det blev debut för BLB Industries på årets Formnext-mässa, där företaget även avslöjade att de tar in en ny delägare. – Vi har tagit bolaget till en viss nivå och nu är det dags för nästa, säger Stefan Ek, vd på BLB Industries. 

Publicerat av: