Här invigs Swereas ExOne-installation

swerea_swecast_invigning

Torsdagen den 24 september invigdes Swerea SWECAST:s anläggning i Jönköping för att skriva ut formar och kärnor i sand med en 3d-skrivare. Sedan i augusti har anläggningen varit i full gång och producerat kärnor och formar för både forskning och industriell användning.

– Det är väldigt viktigt för svensk gjuterindustri att den här banbrytande tekniken nu finns på plats i närområdet, säger Swereas projektledare, Åsa Lauenstein.

Nu har installationen invigts officiellt, efter att Swereas koncernchef Göran Carlsson klippt bandet under torsdagen. Vid invigningen talade han om hur Swerea som koncern kraftsamlar inom additiv tillverkning.

– Invigningen markerar ett viktigt steg in i framtiden för Swerea SWECAST, säger Göran Carlsson. Den nya anläggningen är grunden för vår vision om en test- och demoanläggning i världsklass där vi ska samarbeta med ledande leverantörer till gjuteriindustrin.

3d-print-anläggningen, som finns i en totalrenoverad industrilokal i Jönköping, är en stor tillgång för gjuteriforskningen på Swerea SWECAST, menar man på Swerea. Samtidigt skapar den helt nya möjligheter för svensk gjuteriindustri. Några av fördelarna med 3d-printning av formar och kärnor är att det ledtiderna och ökar designfriheten.

– Det här är en verksamhet som både gjuterier och slutkunder kan besöka för att se hur processen går till, säger Åsa Lauenstein. Vi har redan märkt hur det ger upphov till en kreativitet som föds i stunden.

Sandskrivaren som finns på plats är en en S-Max från leverantören ExOne. David Stevenson, produktchef på ExOne, som närvarade vid invigningen, kallade samarbetet med Swerea SWECAST för en ”win-win-situation”. Swerea SWECAST får tillgång till en 3d-skrivare för sin forskning, medan ExOne använder anläggningen för att både kunna marknadsföra sina maskiner och sälja formar och kärnor genom sin svenska representant Karlebo Gjuteriteknik.

– Vi ser det här som en fortlöpande process som kommer att växa, säger David Stevenson. Att arbeta med Swerea i det här är verkligen ett idealiskt partnerskap för oss.

Ett av de svenska företag som redan arbetar med S-Max är Smålands Stålgjuteri i Eksjö. Företaget är sedan en tid tillbaka kund till ExOne i Tyskland. Med en sandskrivare på plats i Jönköping blir det nu betydligt kortare avstånd och därmed snabbare transporter. Vd Per Ytterell ser närheten som en stor fördel men vill dessutom framhålla hur viktig 3d-print-satsningen är för hela den svenska gjuteribranschen.

– Det här är ett jätteviktigt steg, där tekniken som sådan sprider sig och höjer teknikstatusen för alla.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Anatomic Studios prisas med Årets Språngbräda – väntas ha en stabil tillväxt

Den svenska designstudion Anatomic Studios, som 3d-printar skal för benproteser, prisades nyligen med Årets Språngbräda av organisationen Connect Sverige. – Priset betyder mycket för oss, säger Emelie Strömshed, designer på Anatomic Studios.

Publicerat av: 

Protech installerar metallskrivare

Protech som nyligen släppte nyheten om att de lägger till Xact Metal i sin produktportfölj har nu installerat en 3d-skrivare för metall från varumärket, i modellen XM200C, på sitt kundcenter i Järfälla.

Publicerat av: 

Strondl: ”Potentialen är betydligt större”

I dag står Sverige för 25 procent av den globala marknaden för metallpulver som används för additiv tillverkning. Men endast få delar är i produktion hittills och potentialen är betydligt större, menar Annika Strondl från forskningsinstitutet Swerim.

Publicerat av: 

Hp öppnar utvecklingscenter

Tre fotbollsplaner. Så stort är Hp:s nya utvecklingscenter för additiv tillverkning. Här ska bland annat deras senaste satsning på 3d-skrivare för industrin få frodas.

Publicerat av: 

Ikea satsar vidare på 3d-print

Inför Ikeas event Democratic Design Days, presenterade företaget sin syn på hållbarhet. På listan fanns bland annat 3d-print som en punkt. Nyligen släppte de även nyheten om tre nya additivt tillverkade produkter…

Publicerat av: 

Artec 3D utökar med ny programvara

Artec 3D släpper en uppgradering av sitt 3d-skanningsprogram Studio 13. Det nya programmet kommer med en rad nya funktioner som ska förbättra databearbetning för användaren.

Publicerat av: 

Tryckmässa tar grepp om additiv tillverkning

Tryckmässan Drupa i Düsseldorf den 16–26 juni 2020, får ett speciellt konferensprogram om additiv tillverkning. – Additiv design och tillverkning skapar kreativitet inom flera industrier, säger Rainer Gebhardt, projektledare på VDMA Additive Manufacturing Association.

Publicerat av: 

Desktop Metal och Indo-MIM växlar upp

Desktop Metal ingår partnerskap med indiska Indo-MIM. Enligt Desktop Metals vd och medgrundare Ric Fulop, kommer samarbetet ge deras kunder möjlighet att gå från prototyper till fullskalig produktion av metalldelar.

Publicerat av: