Höganäs satsar på flera fronter

Ralf Carlström, chef för Höganäs Digital Metal.

Ralf Carlström, chef för Höganäs affärsområde Digital Metal.

Det har varit ett spännande år för Höganäs, som med sin teknik för additiv tillverkning Digital Metal under året licensierat sin första maskin till en icke namngiven global kund.

– Det är ett företag som gör allt själv, säger Ralf Carlström, chef för området Digital Metal. De har redan en rad processer för metallformning i huset och med vår teknik kan de göra helt nya saker. Det är också ett företag som uppskattar kombinationen av detaljrikedom, fina ytor och snäva toleranser. Komponenterna är både komplexa och kundanpassade.

Man har även utökat kapaciteten inom Digital Metal. Det senaste tillskottet är en toppmodern sintringsugn med varierbar atmosfär och temperaturcykel. Volymen är något större än den tidigare ugnen och man räknar med att kunna ha fyra skrivare som matar en ugn.

– I dagsläget har vi fem maskiner som står och kör och vi har precis bestämt oss för att bygga en sjätte. Det är något vi gör i huset och tar fyra-fem månader. Under hösten har vi även gått över till tvåskift för att öka vår produktionskapacitet. Vi har sett en kraftig orderingång under hösten och åtgärderna är ett direkt svar på detta.

Ett viktigt område inom Digital Metal är prototyptillverkning. Ofta kräver detta flera iterationer. Det är stor bredd i de prototyper som produceras, i många fall med tuffa krav på ytfinhet och annan efterbehandling, i andra fall enklare prototyper utan krav på efterbehandling.

– Just efterbehandling är något vi kommer att satsa mer på framöver. Det finns en rad tekniker och metoder för detta, vi har ett antal att arbeta med i huset idag och vi har även möjlighet att lägga ut på externa leverantörer. Vi vill utöka vår service till kunderna och bredda vårt erbjudande.

Höganäs är aktivt ute på mässor världen över för att visa upp sin teknik och de möjligheter som tekniken ger. Det är ett led i säljstrategin. I år har man även tagit mer hjälp av Höganäs ordinarie säljorganisation. Det innebär att man når ut bredare genom ett stort kontaktnät. Det har resulterat i flera nya kunder, menar Ralf Carlström.

Som om inte ovanstående satsningar vore nog har man också börjat erbjuda metallpulver specifikt för 3d-skrivarteknik, då inte endast till Höganäs egen utrustning.

– Det är för olika typer av additiv utrustning, säger Ralf Carlström. För laser, EBM och Direct Energy Deposition, DED. Det handlar framförallt om kundanpassade nickel-, kobolt- och järnbaserade material, som rostfritt stål och verktygsstål i olika varianter.

 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Liten byggtank ska gynna materialforskning

Swerim har installerat en ny mindre byggtank för att kunna testa ännu fler legeringar för additiv tillverkning än tidigare. Nu ska det räcka med några deciliter material för att ta fram ett test av en ny legering. 

Publicerat av: 

Nexttech satsar på industriell skala

3d-skrivarcentret Nexttech i danska Kolding har installerat en ny 3d-skrivare för industriell tillverkning. Enligt PLM Group, som står bakom installationen, blir det den första maskinen ur HP:s senaste satsning på industriell tillverkning som tar plats i Norden. 

Publicerat av: 

3d-printade leksaker kan bidra till minskat matsvinn

Hur kan vi förbereda den yngre generationen för mat som kan bli aktuell i framtiden? WIN WIN Gothenburg Sustainability Award har tagit fram en rad leksaker som kan 3d-printas till barn, som ska representera potentiella maträtter från framtiden. 

Publicerat av: 

Prototal breddar med ny HP-skrivare

Prototal investerar i sin fjärde 3d-skrivare från HP samt tillhörande efterbehandling – för både ytbehandling och infärgning. – Serieproduktionen i HP-maskinerna ökar ständigt, säger Jonas Sandwall, marknadschef på Prototal.

Publicerat av: 

Försvaret har 3d-print i sikte

Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, ser ett ökande intresse av att använda additiv tillverkning inom militären. – Det handlar om kostnader och värden, säger Steven Savage, forskningschef på FOI:s avdelning för ledningssystem i Linköping.

Publicerat av: 

Digital Metal släpper superlegeringar

Digital Metal släpper nu två nya extra starka legeringar för sin binder jetting-teknik. – Vi har fått förfrågningar om detta material från ett flertal stora företag, säger Ralf Carlström, vd på Digital Metal.

Publicerat av: 

Nätverk ska boosta kvinnor i industrin

Ett nytt nätverk ska lyfta kvinnor inom industrin och på så sätt även bidra till företagens framgång. Ett 50-tal kvinnor samlades därför den 3 september i Örebro för föreläsningar och inspiration om framtidens teknikutveckling. 

Publicerat av: 

De blir först ut i Norden med fullfärgsskrivare från HP

3D Center gjorde nyligen sin första installation i Norden av en HP Multi Jet Fusion 580 hos en svensk servicebyrå. – Fullfärgsfunktionen skapar också helt nya och unika möjligheter när det kommer till additiv tillverkning, säger Martin Ericson, teknisk säljare på IVG Engineering.

Publicerat av: 

Protech firar nyinstallation

Protech firar installationen av tre nya enheter från Desktop Metal Studio System+ på huvudkontoret i Stockholm. – Det är riktigt kul att vara igång, säger Kalle Grennfalk, försäljningsansvarig för Desktop Metal hos Protech. 

Publicerat av: