Höganäs satsar på flera fronter

Ralf Carlström, chef för Höganäs Digital Metal.

Ralf Carlström, chef för Höganäs affärsområde Digital Metal.

Det har varit ett spännande år för Höganäs, som med sin teknik för additiv tillverkning Digital Metal under året licensierat sin första maskin till en icke namngiven global kund.

– Det är ett företag som gör allt själv, säger Ralf Carlström, chef för området Digital Metal. De har redan en rad processer för metallformning i huset och med vår teknik kan de göra helt nya saker. Det är också ett företag som uppskattar kombinationen av detaljrikedom, fina ytor och snäva toleranser. Komponenterna är både komplexa och kundanpassade.

Man har även utökat kapaciteten inom Digital Metal. Det senaste tillskottet är en toppmodern sintringsugn med varierbar atmosfär och temperaturcykel. Volymen är något större än den tidigare ugnen och man räknar med att kunna ha fyra skrivare som matar en ugn.

– I dagsläget har vi fem maskiner som står och kör och vi har precis bestämt oss för att bygga en sjätte. Det är något vi gör i huset och tar fyra-fem månader. Under hösten har vi även gått över till tvåskift för att öka vår produktionskapacitet. Vi har sett en kraftig orderingång under hösten och åtgärderna är ett direkt svar på detta.

Ett viktigt område inom Digital Metal är prototyptillverkning. Ofta kräver detta flera iterationer. Det är stor bredd i de prototyper som produceras, i många fall med tuffa krav på ytfinhet och annan efterbehandling, i andra fall enklare prototyper utan krav på efterbehandling.

– Just efterbehandling är något vi kommer att satsa mer på framöver. Det finns en rad tekniker och metoder för detta, vi har ett antal att arbeta med i huset idag och vi har även möjlighet att lägga ut på externa leverantörer. Vi vill utöka vår service till kunderna och bredda vårt erbjudande.

Höganäs är aktivt ute på mässor världen över för att visa upp sin teknik och de möjligheter som tekniken ger. Det är ett led i säljstrategin. I år har man även tagit mer hjälp av Höganäs ordinarie säljorganisation. Det innebär att man når ut bredare genom ett stort kontaktnät. Det har resulterat i flera nya kunder, menar Ralf Carlström.

Som om inte ovanstående satsningar vore nog har man också börjat erbjuda metallpulver specifikt för 3d-skrivarteknik, då inte endast till Höganäs egen utrustning.

– Det är för olika typer av additiv utrustning, säger Ralf Carlström. För laser, EBM och Direct Energy Deposition, DED. Det handlar framförallt om kundanpassade nickel-, kobolt- och järnbaserade material, som rostfritt stål och verktygsstål i olika varianter.

 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


PLM breddar produktportföljen

PLM Group adderar Dyemansions system för efterbehandling av additivt tillverkade komponenter till produktportföljen. – Vårt mål är att skapa effektiva lösningar för alla behov i branschen, säger Gøran Jenssen, Business Unit Manager för 3d-printing på PLM Group.

Publicerat av: 

Tacklar frågan om driftstopp

Underhållsmässan i Göteborg ska ta grepp om två tekniker som kan minska risken för oplanerade driftstopp är sensorteknik och additiv tillverkning. – Det här är tekniker som utvecklas i snabb takt, säger Sten Farre, forskningsingenjör på Rise.

Publicerat av: 

Ford 3d-printar säkra muttrar

Med hjälp av 3d-skrivartillverkaren EOS har biljätten Ford hittat en lösning för att tillverka unika fälgmuttrar. Förhoppningen är att minska antal stölder av fälgar.

Publicerat av: 

Addema: ”Vi fortsätter expandera”

Den Jönköpingsbaserade servicebyrån Addema planerar att fortsätta expandera under 2020, likt tidigare år. – Vi ser att 2020 har börjat väldigt bra, säger Claes Sjödahl på Addema.

Publicerat av: 

Miljövänlig kajak 3d-printas på båtmässa

Melker of Sweden ska 3d-printa en kajak av kaffesäckar på Båtmässan i Göteborg, den 5 februari. – Vi vill förstås inspirera till ett mer hållbart sätt att tillverka den här typen av produkter, säger Pelle Stafshede, grundare av Melker of Sweden.

Publicerat av: 

Coronavirus stoppar mässa

Efter att Coronaviruset i Kina utbrutit skjuter man nu fram tiden för en asiatisk mässa för verktyg, bearbetningsmaskiner och additiv tillverkning.

Publicerat av: 

Rapport visar positiva procent

En ny rapport från analysföretaget Dimension research visar en ljus framtid för additiv tillverkning. Dock råder det en viss frustration kring materialkostnader och tillgänglighet…

Publicerat av: