Workshop i tre städer i början av mars

Text:Mattias Kristiansson
PUBLICERAD: 25 februari 2016

essve_prototyper_metall

Den 8-9 mars hålls det workshop inom 3d-skrivarteknik i tre sydsvenska städer – Älmhult, Nybro och Oskarshamn. Arrangör är Linnéuniversitetet och projektet Linnaeus Technical Centre med flera. Syftet med de tre halvdagskonferenserna är att visa vad tillverkningstekniken kan erbjuda idag och vad som står inför dörren.

Eventen, som är kostnadsfria, vänder sig till främst tillverkande industri. Du får en möjlighet att känna och klämma på utskrivna komponenter och få dina frågor besvarade. Efter workshopen ska du kunna svara på vilka av dina produkter som kan ersättas med utskrivna detaljer och vilka som först i framtiden är lönsamma att skriva ut.

Föreläsare är Joakim Ålgårdh, forskaren som 2015 avlade doktorsexamen inom additiv tillverkning i metall och som nu forskar inom RISE-koncernen. Ulf Qviberg och Casper Rosén är 3D Center i Västervik, ett democenter för demonstration och bildning och leverantör av lösningar för additiv tillverkning. Teddy Larsson från ANTONIUS KÖSTER som levererar lösningar inom programvara, utskriftstjänster och 3d-scanning. Tomas Liljenfors från Bryne AB utvecklar produkter och tillverkningsmetoder med färsk erfarenhet av studentsamarbete inom additiv tillverkning.


FAKTA & ANMÄLAN
Älmhult, tisdagen den 8 mars, kl. 09.00–12.00
Var: Älmhult, Kommunhuset, Stortorget 1
Anmälan: Senast tisdag 2016-03-01, till nina.karlsson@lnu.se / 072-240 32 00

Nybro, onsdagen den 9 mars, kl. 08.00–11.00
Var: Pukebergs glasbruk i Nybro
Anmälan: Senast tisdag 2016-03-01, till carolina@nfg.se

Oskarshamn, onsdagen den 9 mars, kl. 14.00–17.00
Var: Forum, Oskarshamns Stadsteater & Konferens
Anmälan: Senast tisdag 2016-03-01 till Peo Hossmark, FöretagsCentrum i Oskarshamn peo.hossmark@fco.se

Mer information finns på: www.lnu.se/ltc

Läs vidare

Första 3D-printade metalldelen på ISS

Tidigare i år kunde 3dp.se berätta om planerna på att ta med en 3D-skrivare för metall till den internationella rymdstationen ISS. Nu har den första metalldelen tillverkats ute i rymden.
First_metal_part_3D_printed_in_space

92 procent kortare ledtider med AM

Fler och fler stora industriföretag upptäcker fördelarna med AM-tekniken. Det senaste i raden är svenska koncernen Atlas Copco Group som med additiv tillverkning kunnat dra ner på både kostnaderna och ledtiderna.
Atlas-Copco_team

Metod för AI-förbättrad 3D-print

AI är ett begrepp som är på allas läppar. Tekniken används redan på flera olika sätt inom 3D-printing och det kommer hela tiden nya lösningar. Amerikanska forskare har utvecklat en algoritm för att effektivare printa komplexa strukturer.
3D-printer-printing-prostate

Klimatsmartare byggen med 3D-printade betongelement

Forskare vid Syddansk universitet (SDU) har tagit fram 3D-printade betongelement som kräver mindre material och därmed innebär en mindre belastning på miljön än traditionella motsvarigheter. 
f6d8b7a7-150c-4d9d-9edf-e33a70d766b5

Senaste nytt

Shining 3D släpper ny Pro-modell

Shining 3D presenterar FreeScan UE Pro2, en trådlös, handhållen laser-3D-skanner för flera olika applikationer och inspektioner ute på fältet. 
Freescan Pro2 bild 2

Event: Hitta nya affärsmodeller med AM

Den 19 september bjuder RISE och 3D Action 2.0 in till ett insiktsseminarium om möjligheterna med additiv tillverkning i form av förändrade affärsmodeller och en stärkt industri.
RISE-pressbild

Första 3D-printade metalldelen på ISS

Tidigare i år kunde 3dp.se berätta om planerna på att ta med en 3D-skrivare för metall till den internationella rymdstationen ISS. Nu har den första metalldelen tillverkats ute i rymden.
First_metal_part_3D_printed_in_space

Stratasys släpper uppföljaren Origin Two

Efter Origin One kommer Origin Two, en DLP-printer för mindre produktionsserier där tillverkaren lovar exakthet, repeterbarhet och fin ytfinish som är jämförbar med formsprutning.
Origin Two