I rymden kan ingen höra dig skriva

Archinaut-progression

I dagsläget kostar det cirka 20 000 dollar att skicka upp ett kilo material i rymden, till exempel en 3d-skrivare till rymdstationen ISS. Ett stort mål för både NASA och ESA, den europeiska motsvarigheten, är att drastiskt minska kostnaderna ner till ett par hundra dollar per kilo.

Företaget bakom den första FDM-skrivaren i rymden, Made in Space, sitter och skissar på ett lovande förslag. Det är en uppföljare till den modell som finns på rymdstationen ISS. Det handlar om en avsevärt större 3d-skrivare som ska kunna tilllverka stora komponenter och strukturer i rymden.

Archinaut, som man döpt projektet till, har redan fått 20 miljoner dollar i finansiering av NASA. Målet är att bygga en kombinerad 3d-skrivare och robotarm som kan tillverka komponenter utanför rymdstationen ISS.

Själva kroppen på Archinaut är 3d-skrivaren. Monterad på denna är en robotarm som kan montera ihop 3d-utskrivna komponenter och delar som transporterats till ISS till större strukturer. Om allt går enligt planerna kommer projektteamet att ha en klar version om två år. Och om det faller väl ut planerar man att göra en ännu större version med fler robotarmar.

När man idag ska skeppa saker till ISS måste de ta upp så lite plats och vikt som möjligt. De måste också klara den fysiskt krävande resan upp till rymdstationen. Med Archinaut går det istället att konstruera komponenter för användning i rymden och slipper därmed alla de krav som rymdresor ställer. Istället för att skicka upp färdiga produkter räcker det att skicka upp batterier, sensorer och elektronik som sedan monteras på plats.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Strondl: ”Potentialen är betydligt större”

I dag står Sverige för 25 procent av den globala marknaden för metallpulver som används för additiv tillverkning. Men endast få delar är i produktion hittills och potentialen är betydligt större, menar Annika Strondl från forskningsinstitutet Swerim.

Publicerat av: 

Hp öppnar utvecklingscenter

Tre fotbollsplaner. Så stort är Hp:s nya utvecklingscenter för additiv tillverkning. Här ska bland annat deras senaste satsning på 3d-skrivare för industrin få frodas.

Publicerat av: 

Ikea satsar vidare på 3d-print

Inför Ikeas event Democratic Design Days, presenterade företaget sin syn på hållbarhet. På listan fanns bland annat 3d-print som en punkt. Nyligen släppte de även nyheten om tre nya additivt tillverkade produkter…

Publicerat av: 

Artec 3D utökar med ny programvara

Artec 3D släpper en uppgradering av sitt 3d-skanningsprogram Studio 13. Det nya programmet kommer med en rad nya funktioner som ska förbättra databearbetning för användaren.

Publicerat av: 

Tryckmässa tar grepp om additiv tillverkning

Tryckmässan Drupa i Düsseldorf den 16–26 juni 2020, får ett speciellt konferensprogram om additiv tillverkning. – Additiv design och tillverkning skapar kreativitet inom flera industrier, säger Rainer Gebhardt, projektledare på VDMA Additive Manufacturing Association.

Publicerat av: 

Desktop Metal och Indo-MIM växlar upp

Desktop Metal ingår partnerskap med indiska Indo-MIM. Enligt Desktop Metals vd och medgrundare Ric Fulop, kommer samarbetet ge deras kunder möjlighet att gå från prototyper till fullskalig produktion av metalldelar.

Publicerat av: 

De spikar avtal om filament

Addexport, som nyligen adderade 3d-skrivare från Tractus 3D i sin produktportfölj, spikar nu ett kontrakt med en holländsk materialtillverkare.

Publicerat av: 

Sandvik 3d-printar med diamant

Sandvik har använt additiv tillverkning för att 3d-printa i diamantkomposit. Enligt koncernen kan det komma att revolutionera hur industrin använder det svåraste naturmaterialet på jorden.

Publicerat av: