I rymden kan ingen höra dig skriva

Text:Mattias Kristiansson
PUBLICERAD: 14 mars 2016

Archinaut-progression

I dagsläget kostar det cirka 20 000 dollar att skicka upp ett kilo material i rymden, till exempel en 3d-skrivare till rymdstationen ISS. Ett stort mål för både NASA och ESA, den europeiska motsvarigheten, är att drastiskt minska kostnaderna ner till ett par hundra dollar per kilo.

Företaget bakom den första FDM-skrivaren i rymden, Made in Space, sitter och skissar på ett lovande förslag. Det är en uppföljare till den modell som finns på rymdstationen ISS. Det handlar om en avsevärt större 3d-skrivare som ska kunna tilllverka stora komponenter och strukturer i rymden.

Archinaut, som man döpt projektet till, har redan fått 20 miljoner dollar i finansiering av NASA. Målet är att bygga en kombinerad 3d-skrivare och robotarm som kan tillverka komponenter utanför rymdstationen ISS.

Själva kroppen på Archinaut är 3d-skrivaren. Monterad på denna är en robotarm som kan montera ihop 3d-utskrivna komponenter och delar som transporterats till ISS till större strukturer. Om allt går enligt planerna kommer projektteamet att ha en klar version om två år. Och om det faller väl ut planerar man att göra en ännu större version med fler robotarmar.

När man idag ska skeppa saker till ISS måste de ta upp så lite plats och vikt som möjligt. De måste också klara den fysiskt krävande resan upp till rymdstationen. Med Archinaut går det istället att konstruera komponenter för användning i rymden och slipper därmed alla de krav som rymdresor ställer. Istället för att skicka upp färdiga produkter räcker det att skicka upp batterier, sensorer och elektronik som sedan monteras på plats.

Läs vidare

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, ett GE Aerospace-företag.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Wohlers förutspår utvecklingen för 2024

Ett uppsving för DED-teknologin, materialutveckling som leder till nya applikationer och det faktum att allt fler företag överväger digitala lager och tillverkning on demand. Det är några möjliga scenarier som branschgurun Terry Wohlers ser framför sig under resten av 2024.
lenny-kuhne-jHZ70nRk7Ns-unsplash

Sintratec lägger ner verksamheten

Schweiziska tillverkaren Sintratec har gått i konkurs. Trots tillväxt och framgångar under bolagets tioåriga historia blev den ekonomiska situationen till slut ohållbar.
Sintratec

Nytt rekord: Världens största polymer-3D-skrivare

University of Maine, USA, skriver ännu en gång in sig i Guinness rekordbok. Nyligen slog de sitt eget rekord från 2019 efter att ha byggt världens största 3D-skrivare för polymerer.
fof-1.0-0856_inline-1-1024x683

Senaste nytt

Både stort och smått på årets Elmia 3D

På årets upplaga av Elmia 3D medverkade ett tjugotal utställare. 3dp.se hälsade på hos några av dem och hittade allt från mikroskopiskt små utskrifter till hela arbetsflödeslösningar och flera mässpremiärer.
Elmia 3D kollage 2

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, ett GE Aerospace-företag.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Espressobryggare vinnare i designtävling

Under Elmia 3D presenterades vinnaren i SVEAT:s tävling Design Challenge 2024. Det bidrag som imponerade mest på juryn var en unik espressobryggare, designad av Simon Dybeck.
Design Challenge 1

Axplock från Elmia 3D-mässan

Det har gått två år sedan sist, men den 14–17 maj var det dags för den additiva branschen att samlas igen på Elmia 3D. Här är några nedslag från mässans första dag.
Elmia 3D kollage