I rymden kan ingen höra dig skriva

Text:Mattias Kristiansson
PUBLICERAD: 14 mars 2016

Archinaut-progression

I dagsläget kostar det cirka 20 000 dollar att skicka upp ett kilo material i rymden, till exempel en 3d-skrivare till rymdstationen ISS. Ett stort mål för både NASA och ESA, den europeiska motsvarigheten, är att drastiskt minska kostnaderna ner till ett par hundra dollar per kilo.

Företaget bakom den första FDM-skrivaren i rymden, Made in Space, sitter och skissar på ett lovande förslag. Det är en uppföljare till den modell som finns på rymdstationen ISS. Det handlar om en avsevärt större 3d-skrivare som ska kunna tilllverka stora komponenter och strukturer i rymden.

Archinaut, som man döpt projektet till, har redan fått 20 miljoner dollar i finansiering av NASA. Målet är att bygga en kombinerad 3d-skrivare och robotarm som kan tillverka komponenter utanför rymdstationen ISS.

Själva kroppen på Archinaut är 3d-skrivaren. Monterad på denna är en robotarm som kan montera ihop 3d-utskrivna komponenter och delar som transporterats till ISS till större strukturer. Om allt går enligt planerna kommer projektteamet att ha en klar version om två år. Och om det faller väl ut planerar man att göra en ännu större version med fler robotarmar.

När man idag ska skeppa saker till ISS måste de ta upp så lite plats och vikt som möjligt. De måste också klara den fysiskt krävande resan upp till rymdstationen. Med Archinaut går det istället att konstruera komponenter för användning i rymden och slipper därmed alla de krav som rymdresor ställer. Istället för att skicka upp färdiga produkter räcker det att skicka upp batterier, sensorer och elektronik som sedan monteras på plats.

Läs vidare

Första 3D-printade metalldelen på ISS

Tidigare i år kunde 3dp.se berätta om planerna på att ta med en 3D-skrivare för metall till den internationella rymdstationen ISS. Nu har den första metalldelen tillverkats ute i rymden.
First_metal_part_3D_printed_in_space

92 procent kortare ledtider med AM

Fler och fler stora industriföretag upptäcker fördelarna med AM-tekniken. Det senaste i raden är svenska koncernen Atlas Copco Group som med additiv tillverkning kunnat dra ner på både kostnaderna och ledtiderna.
Atlas-Copco_team

Metod för AI-förbättrad 3D-print

AI är ett begrepp som är på allas läppar. Tekniken används redan på flera olika sätt inom 3D-printing och det kommer hela tiden nya lösningar. Amerikanska forskare har utvecklat en algoritm för att effektivare printa komplexa strukturer.
3D-printer-printing-prostate

Klimatsmartare byggen med 3D-printade betongelement

Forskare vid Syddansk universitet (SDU) har tagit fram 3D-printade betongelement som kräver mindre material och därmed innebär en mindre belastning på miljön än traditionella motsvarigheter. 
f6d8b7a7-150c-4d9d-9edf-e33a70d766b5

Senaste nytt

Shining 3D släpper ny Pro-modell

Shining 3D presenterar FreeScan UE Pro2, en trådlös, handhållen laser-3D-skanner för flera olika applikationer och inspektioner ute på fältet. 
Freescan Pro2 bild 2

Event: Hitta nya affärsmodeller med AM

Den 19 september bjuder RISE och 3D Action 2.0 in till ett insiktsseminarium om möjligheterna med additiv tillverkning i form av förändrade affärsmodeller och en stärkt industri.
RISE-pressbild

Första 3D-printade metalldelen på ISS

Tidigare i år kunde 3dp.se berätta om planerna på att ta med en 3D-skrivare för metall till den internationella rymdstationen ISS. Nu har den första metalldelen tillverkats ute i rymden.
First_metal_part_3D_printed_in_space

Stratasys släpper uppföljaren Origin Two

Efter Origin One kommer Origin Two, en DLP-printer för mindre produktionsserier där tillverkaren lovar exakthet, repeterbarhet och fin ytfinish som är jämförbar med formsprutning.
Origin Two