I rymden kan ingen höra dig skriva

Archinaut-progression

I dagsläget kostar det cirka 20 000 dollar att skicka upp ett kilo material i rymden, till exempel en 3d-skrivare till rymdstationen ISS. Ett stort mål för både NASA och ESA, den europeiska motsvarigheten, är att drastiskt minska kostnaderna ner till ett par hundra dollar per kilo.

Företaget bakom den första FDM-skrivaren i rymden, Made in Space, sitter och skissar på ett lovande förslag. Det är en uppföljare till den modell som finns på rymdstationen ISS. Det handlar om en avsevärt större 3d-skrivare som ska kunna tilllverka stora komponenter och strukturer i rymden.

Archinaut, som man döpt projektet till, har redan fått 20 miljoner dollar i finansiering av NASA. Målet är att bygga en kombinerad 3d-skrivare och robotarm som kan tillverka komponenter utanför rymdstationen ISS.

Själva kroppen på Archinaut är 3d-skrivaren. Monterad på denna är en robotarm som kan montera ihop 3d-utskrivna komponenter och delar som transporterats till ISS till större strukturer. Om allt går enligt planerna kommer projektteamet att ha en klar version om två år. Och om det faller väl ut planerar man att göra en ännu större version med fler robotarmar.

När man idag ska skeppa saker till ISS måste de ta upp så lite plats och vikt som möjligt. De måste också klara den fysiskt krävande resan upp till rymdstationen. Med Archinaut går det istället att konstruera komponenter för användning i rymden och slipper därmed alla de krav som rymdresor ställer. Istället för att skicka upp färdiga produkter räcker det att skicka upp batterier, sensorer och elektronik som sedan monteras på plats.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Liten byggtank ska gynna materialforskning

Swerim har installerat en ny mindre byggtank för att kunna testa ännu fler legeringar för additiv tillverkning än tidigare. Nu ska det räcka med några deciliter material för att ta fram ett test av en ny legering. 

Publicerat av: 

Nexttech satsar på industriell skala

3d-skrivarcentret Nexttech i danska Kolding har installerat en ny 3d-skrivare för industriell tillverkning. Enligt PLM Group, som står bakom installationen, blir det den första maskinen ur HP:s senaste satsning på industriell tillverkning som tar plats i Norden. 

Publicerat av: 

3d-printade leksaker kan bidra till minskat matsvinn

Hur kan vi förbereda den yngre generationen för mat som kan bli aktuell i framtiden? WIN WIN Gothenburg Sustainability Award har tagit fram en rad leksaker som kan 3d-printas till barn, som ska representera potentiella maträtter från framtiden. 

Publicerat av: 

Prototal breddar med ny HP-skrivare

Prototal investerar i sin fjärde 3d-skrivare från HP samt tillhörande efterbehandling – för både ytbehandling och infärgning. – Serieproduktionen i HP-maskinerna ökar ständigt, säger Jonas Sandwall, marknadschef på Prototal.

Publicerat av: 

Försvaret har 3d-print i sikte

Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, ser ett ökande intresse av att använda additiv tillverkning inom militären. – Det handlar om kostnader och värden, säger Steven Savage, forskningschef på FOI:s avdelning för ledningssystem i Linköping.

Publicerat av: 

Digital Metal släpper superlegeringar

Digital Metal släpper nu två nya extra starka legeringar för sin binder jetting-teknik. – Vi har fått förfrågningar om detta material från ett flertal stora företag, säger Ralf Carlström, vd på Digital Metal.

Publicerat av: 

Nätverk ska boosta kvinnor i industrin

Ett nytt nätverk ska lyfta kvinnor inom industrin och på så sätt även bidra till företagens framgång. Ett 50-tal kvinnor samlades därför den 3 september i Örebro för föreläsningar och inspiration om framtidens teknikutveckling. 

Publicerat av: 

De blir först ut i Norden med fullfärgsskrivare från HP

3D Center gjorde nyligen sin första installation i Norden av en HP Multi Jet Fusion 580 hos en svensk servicebyrå. – Fullfärgsfunktionen skapar också helt nya och unika möjligheter när det kommer till additiv tillverkning, säger Martin Ericson, teknisk säljare på IVG Engineering.

Publicerat av: 

Protech firar nyinstallation

Protech firar installationen av tre nya enheter från Desktop Metal Studio System+ på huvudkontoret i Stockholm. – Det är riktigt kul att vara igång, säger Kalle Grennfalk, försäljningsansvarig för Desktop Metal hos Protech. 

Publicerat av: