I rymden kan ingen höra dig skriva

Archinaut-progression

I dagsläget kostar det cirka 20 000 dollar att skicka upp ett kilo material i rymden, till exempel en 3d-skrivare till rymdstationen ISS. Ett stort mål för både NASA och ESA, den europeiska motsvarigheten, är att drastiskt minska kostnaderna ner till ett par hundra dollar per kilo.

Företaget bakom den första FDM-skrivaren i rymden, Made in Space, sitter och skissar på ett lovande förslag. Det är en uppföljare till den modell som finns på rymdstationen ISS. Det handlar om en avsevärt större 3d-skrivare som ska kunna tilllverka stora komponenter och strukturer i rymden.

Archinaut, som man döpt projektet till, har redan fått 20 miljoner dollar i finansiering av NASA. Målet är att bygga en kombinerad 3d-skrivare och robotarm som kan tillverka komponenter utanför rymdstationen ISS.

Själva kroppen på Archinaut är 3d-skrivaren. Monterad på denna är en robotarm som kan montera ihop 3d-utskrivna komponenter och delar som transporterats till ISS till större strukturer. Om allt går enligt planerna kommer projektteamet att ha en klar version om två år. Och om det faller väl ut planerar man att göra en ännu större version med fler robotarmar.

När man idag ska skeppa saker till ISS måste de ta upp så lite plats och vikt som möjligt. De måste också klara den fysiskt krävande resan upp till rymdstationen. Med Archinaut går det istället att konstruera komponenter för användning i rymden och slipper därmed alla de krav som rymdresor ställer. Istället för att skicka upp färdiga produkter räcker det att skicka upp batterier, sensorer och elektronik som sedan monteras på plats.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Sjukhus 3d-printar inför
implantat

På Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg pågår just nu ett projekt där neurokirurgerna använder 3d-printade skallbensmallar för att ta fram implantat. – Genom att ha tillgång till 3d-skrivare kan vi själva styra processen och tillverkningen, säger Charlotte Stor Swinkels, medicinteknisk civilingenjör.

Publicerat av: 

Generas system säkrar stegen

Genera, en österrikiskt tillverkare av 3d-skrivare, lanserar två nya maskiner för utskrift och efterbearbetning. – Vi vill inte att våra kunder ska behöva köpa fem olika maskiner för att få det arbetsflöde som behövs för att tillverka deras delar, säger Klaus Stadlmann, grundare av Genera.

Publicerat av: