Materialise lanserar Luxura för exklusiva konsumentprodukter

Text:Martin Westholm
PUBLICERAD: 2 maj 2016

materialise-introduces-luxura-quality-finish-3dprinted-wearables-1

Utvecklingen inom 3d-skrivartekniken gör ständigt nya framsteg. Ett i raden är den nya teknik som utvecklats av Materialise och som i första hand vänder sig till modeföretag som tillverkar exklusiva konsumentprodukter, där det ställs särskilt höga krav på produktens slutfinish.

Den nya tekniken, som kallas Luxura, finns i 15 olika färger, och ger en yta som både är helt slät och silkeslen, samtidigt som den ger en känsla av exklusivitet och kvalitet. Luxura är tänkt för att exempelvis 3d-skriva glasögon, arm- och halssmycken och andra bijouterier. Förutom att tekniken ger ett exklusivt intryck är det stöttåligt, allergitestat och UV-säkrat, så att det inte tappar färg om det utsätts för starkt solljus.

Luxura är resultatet av en allt större efterfrågan från företag inom modebranschen som vill använda sig av 3d-skrivarteknik för att skapa unika produkter. Själva utvecklingsarbetet har också skett tillsammans med ett antal välkända och exklusiva varumärken, som nu kommer fortsätta att arbeta vidare med att utveckla och designa egna 3d-utskrivna produkter.

– När man tillverkar konsumentprodukter på den här nivån är utseendet en av nyckelfaktorerna för framgång liksom den totala upplevelsen av kvalitet, säger Alireza Parandia, som är affärsutvecklare hos Materialise, och den som drivit utvecklingsprojektet.

– Tidigare har det funnits en stark skepsis hos många av de mest välkända tillverkarna som menat att 3d-skrivartekniken inte kan mäta sig med mer traditionella tillverkningsmetoder. Men med Luxura vill jag påstå att vi kunna bevisa motsatsen, något som jag tror att våra samarbetspartner också är beredda att hålla med om.

Läs vidare

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, ett GE Aerospace-företag.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Wohlers förutspår utvecklingen för 2024

Ett uppsving för DED-teknologin, materialutveckling som leder till nya applikationer och det faktum att allt fler företag överväger digitala lager och tillverkning on demand. Det är några möjliga scenarier som branschgurun Terry Wohlers ser framför sig under resten av 2024.
lenny-kuhne-jHZ70nRk7Ns-unsplash

Sintratec lägger ner verksamheten

Schweiziska tillverkaren Sintratec har gått i konkurs. Trots tillväxt och framgångar under bolagets tioåriga historia blev den ekonomiska situationen till slut ohållbar.
Sintratec

Nytt rekord: Världens största polymer-3D-skrivare

University of Maine, USA, skriver ännu en gång in sig i Guinness rekordbok. Nyligen slog de sitt eget rekord från 2019 efter att ha byggt världens största 3D-skrivare för polymerer.
fof-1.0-0856_inline-1-1024x683

Senaste nytt

Både stort och smått på årets Elmia 3D

På årets upplaga av Elmia 3D medverkade ett tjugotal utställare. 3dp.se hälsade på hos några av dem och hittade allt från mikroskopiskt små utskrifter till hela arbetsflödeslösningar och flera mässpremiärer.
Elmia 3D kollage 2

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, ett GE Aerospace-företag.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Espressobryggare vinnare i designtävling

Under Elmia 3D presenterades vinnaren i SVEAT:s tävling Design Challenge 2024. Det bidrag som imponerade mest på juryn var en unik espressobryggare, designad av Simon Dybeck.
Design Challenge 1

Axplock från Elmia 3D-mässan

Det har gått två år sedan sist, men den 14–17 maj var det dags för den additiva branschen att samlas igen på Elmia 3D. Här är några nedslag från mässans första dag.
Elmia 3D kollage