3d-teknik i fokus för digitaliseringsprojekt

Text:Mattias Kristiansson
PUBLICERAD: 12 maj 2016

pcfxcvt7nvfoqk8bmups

Swerea leder nu ett forskningsprojekt som ser över hur man skapar ett digitaliserat produktionsflöde för additiv tillverkning.

– Vi vill demonstrera hur detta kan fungera i olika typer av anläggningar, bland annat i den sandprinter som finns i Swerea SWECAST:s Casting Demonstration Centre, säger projektledare Stefan Gustafsson Ledell.

Digitaliseringen innebär en genomgripande förändring av hur vi producerar och konsumerar varor och tjänster. Förändringen förväntas bli så stor så att digitaliseringen redan nu kallas för den fjärde industriella revolutionen. För att Sverige ska ligga i framkant i den utvecklingen har Vinnova fått ett uppdrag av regeringen att främja digitaliseringen av svensk industri. Inom ramen för det uppdraget har åtta olika pilotprojekt beviljats anslag på strax över 20 miljoner kronor sammanlagt.

Ett av projekten leds av Swerea SWECAST:s forskningschef Stefan Gustafsson Ledell och fokuserar på additiv tillverkning. Stefan Gustafsson Ledell säger att additiv tillverkning per definition är en digitaliserad produktionsmetod. Samtidigt finns det flera steg där insatser måste göras manuellt. Det kan handla om att den konkreta informationen i exempelvis CAD-filer behöver handpåläggning för att föras över till 3d-skrivaren, men också om att delar i produktionskedjan i dagsläget kräver fysiska insatser som efterbearbetning eller vid kvalitetskontroll.

– Vi vill se hur det här flödet kan göras rent automatiskt från ritning till färdig produkt genom att integrera de här processerna. Vi ska identifiera vilka svårigheter som finns i sådana flöden och vad det är som inte fungerar idag. Sedan kommer vi att arbeta med ett utvecklingsspår där vi försöker att lösa de utmaningarna, säger Stefan Gustafsson Ledell.

Projektet kommer att se över 3d-utskrifter både av metall och av sand för gjutformar. Flera olika demonstratorer ska användas, bland annat Produktionstekniskt Centrum i Trollhättan och Swerea SWECAST:s eget Casting Demonstration Centre.

I projektet finns en rad framstående aktörer inom digitalisering och additiv tillverkning.

– Från industrin finns GKN Aerospace med som jobbar mycket med additiv tillverkning. Vi har också med Saab som är väldigt duktiga på digitalisering samt Siemens som har kommit väldigt långt på båda dessa områden. Det är ett av få företag i Sverige som arbetar med additiv tillverkning som produktionsmetod, säger Stefan Gustafsson Ledell.

Övriga deltagare i projektet är Swerea IVF, Swerea KIMAB, Chalmers och Jernkontoret.

Läs vidare

Audi Sport sparar veckor på att 3D-printa verktyg

När nya elbilen Audi E-Tron GT skulle lanseras behövde Audi-fabriken i tyska Heilbronn snabbt få tag i 200 verktyg, jiggar och fixturer. Lösningen? 3D-printing och mjukvara för designautomatisering.
Audi Trinckle 0H6A1913

Vinnarna i TCT Awards utsedda

I samband med mässan TCT 3Sixty i Birmingham avgjordes årets upplaga av TCT Awards 2024 som lyfter fram branschens bästa i elva olika kategorier. Dessutom valdes tre personer in i TCT Hall of Fame.
TCT_AWARDS_NCC_050624_KatjaOgrin_157

En 3D-skrivare som ryms i handen

Forskare vid MIT och University of Texas i Austin har utvecklat en chip-baserad 3D-skrivare som är ungefär lika stor som ett mynt. Denna unika lilla manick ska kunna användas till exempel för rapid prototyping på språng.
mit_chip-printer-01-PRESS_1

Rapport: 3D-print växer snabbare än väntat

Marknaden för 3D-printing växer snabbare än väntat och beräknas uppgå till runt 57 miljarder dollar i slutet av 2028. Det visar en prognos från Protolabs.
sementprint

Senaste nytt

BigRep släpper två högtemperaturmaskiner

Tyska BigRep lanserade nyligen inte bara en utan två nya 3D-skrivare för utskrifter i höga temperaturer. Släppet är ett resultat av bolagets förvärv av HAGE3D som tillkännagavs i höstas.
IPSO105_inFormnext2023

Audi Sport sparar veckor på att 3D-printa verktyg

När nya elbilen Audi E-Tron GT skulle lanseras behövde Audi-fabriken i tyska Heilbronn snabbt få tag i 200 verktyg, jiggar och fixturer. Lösningen? 3D-printing och mjukvara för designautomatisering.
Audi Trinckle 0H6A1913

Sålde 15 maskiner efter lansering på print-mässa

3D-printing är en starkt växande bransch som börjar användas även inom områden som förpackning, skylt och display. Massivit medverkade på printmässan Drupa i Düsseldorf nyligen med förhoppningen att få fler "2D-printing-företag" att upptäcka möjligheterna med 3D-tekniken.
Massivit 4

Gör unika 3D-printade bucklor

När årets första STCC-tävling avgjordes nyligen fick de tre översta på pallen ta emot pokaler som 3D-printats med guld-, silver- och bronsfärgat filament.
STCC