Svensk skog kan bli råvara till 3d-skrivare

Text:Martin Westholm
PUBLICERAD: 26 maj 2016

 

Frön och granar_Just nu pågår ett intensivt arbete med att utveckla den svenska skogsnäringen som i dag står för ungefär 12 procent av de samlade svenska exportintäkterna.

En av de idéer som formulerats och bedömts som full realistiska är att använda skogsråvara som material för 3d-utskrifter. Merparten av de material som används i dag, särskilt de som baseras på fossila råvaror som plast, är ändliga.

WoodPrint, som det nya materialet kallas, är framtidens förnybara medium för 3d-skrivare, menar företrädare för skogsindustrin. Det består av kristallin cellulosa (CMC) och ett härdmaterial som plottas i skrivaren och härdar blixtsnabbt med laser vid behov. Materialet är tänkt för att kunna användas exempelvis för tillverkning av detaljer till kök, badrum och andra inredningar.

Den skogsråvara som behövs är dessutom förnybar och därmed också miljömässigt hållbar. Någon brist på skog finns inte heller i Sverige som till drygt 70 procent är täkt av framför allt tall- och granskogar. För varje träd som avverkas planeras dessutom fem nya.

Mer information finns på www.ekoportalen2035.se där man även kan läsa mer om andra spännande utvecklingsidéer för skogsindustrin.

Läs vidare

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, ett GE Aerospace-företag.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Wohlers förutspår utvecklingen för 2024

Ett uppsving för DED-teknologin, materialutveckling som leder till nya applikationer och det faktum att allt fler företag överväger digitala lager och tillverkning on demand. Det är några möjliga scenarier som branschgurun Terry Wohlers ser framför sig under resten av 2024.
lenny-kuhne-jHZ70nRk7Ns-unsplash

Sintratec lägger ner verksamheten

Schweiziska tillverkaren Sintratec har gått i konkurs. Trots tillväxt och framgångar under bolagets tioåriga historia blev den ekonomiska situationen till slut ohållbar.
Sintratec

Nytt rekord: Världens största polymer-3D-skrivare

University of Maine, USA, skriver ännu en gång in sig i Guinness rekordbok. Nyligen slog de sitt eget rekord från 2019 efter att ha byggt världens största 3D-skrivare för polymerer.
fof-1.0-0856_inline-1-1024x683

Senaste nytt

Både stort och smått på årets Elmia 3D

På årets upplaga av Elmia 3D medverkade ett tjugotal utställare. 3dp.se hälsade på hos några av dem och hittade allt från mikroskopiskt små utskrifter till hela arbetsflödeslösningar och flera mässpremiärer.
Elmia 3D kollage 2

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, ett GE Aerospace-företag.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Espressobryggare vinnare i designtävling

Under Elmia 3D presenterades vinnaren i SVEAT:s tävling Design Challenge 2024. Det bidrag som imponerade mest på juryn var en unik espressobryggare, designad av Simon Dybeck.
Design Challenge 1

Axplock från Elmia 3D-mässan

Det har gått två år sedan sist, men den 14–17 maj var det dags för den additiva branschen att samlas igen på Elmia 3D. Här är några nedslag från mässans första dag.
Elmia 3D kollage