Fotbolls-VM i Qatar tar 3d-teknik till hjälp

Text:Martin Westholm
PUBLICERAD: 15 juni 2016

3d-printed-models-wind-tunnel-technology-optimize-stadium-designs-2022-world-cup-qatar-5

EM-tider i fotboll pågår för fullt. Parallellt pågår också arbetet med att förberedelserna inför VM i fotboll i Qatar 2022 där ett stort antal nya arenor just nu håller på att byggas.

För att kunna erbjuda de absolut bästa förutsättningar har värdlandet inte sparat något krut. Bland annat har man låtit återskapa exakta kopior i skala 1:3 000 av samtliga arenor med hjälp av 3d-utskrifter. Syfte är bland annat att studera logistiken kring arenorna och hur de snabbt, enkelt och säkert ska kunna utrymmas.

Men syftet med 3d-modellerna av arenorna är också att man vill studera hur olika väder- och vindförhållanden kan tänkas påverka spelet ute på planerna. Modellerna används också för att undersöka hur ventilationen på läktarna kan bli så bra som möjligt i ett land där temperaturen under delar av året kan stiga upp till en bit över 50 grader i skuggan.

Varje arenamodell placeras i en vindtunnel där man kan studera hur olika vindstyrkor kan påverka upplevelsen inne på arenorna. För att uppnå en behaglig temperatur måste exempelvis en viss mängd luft kunna passera samtidigt som vinden inte får bli så stark att den påverkar själva spelet.

Resultaten av testerna har redan inneburit att några av arenorna delvis fått byggas om eller på annat sätt justeras.

Läs vidare

Första 3D-printade metalldelen på ISS

Tidigare i år kunde 3dp.se berätta om planerna på att ta med en 3D-skrivare för metall till den internationella rymdstationen ISS. Nu har den första metalldelen tillverkats ute i rymden.
First_metal_part_3D_printed_in_space

92 procent kortare ledtider med AM

Fler och fler stora industriföretag upptäcker fördelarna med AM-tekniken. Det senaste i raden är svenska koncernen Atlas Copco Group som med additiv tillverkning kunnat dra ner på både kostnaderna och ledtiderna.
Atlas-Copco_team

Metod för AI-förbättrad 3D-print

AI är ett begrepp som är på allas läppar. Tekniken används redan på flera olika sätt inom 3D-printing och det kommer hela tiden nya lösningar. Amerikanska forskare har utvecklat en algoritm för att effektivare printa komplexa strukturer.
3D-printer-printing-prostate

Klimatsmartare byggen med 3D-printade betongelement

Forskare vid Syddansk universitet (SDU) har tagit fram 3D-printade betongelement som kräver mindre material och därmed innebär en mindre belastning på miljön än traditionella motsvarigheter. 
f6d8b7a7-150c-4d9d-9edf-e33a70d766b5

Senaste nytt

Första 3D-printade metalldelen på ISS

Tidigare i år kunde 3dp.se berätta om planerna på att ta med en 3D-skrivare för metall till den internationella rymdstationen ISS. Nu har den första metalldelen tillverkats ute i rymden.
First_metal_part_3D_printed_in_space

Stratasys släpper uppföljaren Origin Two

Efter Origin One kommer Origin Two, en DLP-printer för mindre produktionsserier där tillverkaren lovar exakthet, repeterbarhet och fin ytfinish som är jämförbar med formsprutning.
Origin Two

Säkrar investering för AI-drivet kvalitetsverktyg

Interspectral, med bas i Norrköping, säkrar en investering för att utveckla sitt AI-drivna verktyg för kvalitetssäkring vid additiv tillverkning i metall.
Interspectral

Ikea söker kreativ 3D-printingspecialist

Möbeljätten Ikea har tidigare experimenterat lite med 3D-printing. Nu anställer bolaget en specialist inom 3D-printing för produktutveckling.
Flags 3