Fotbolls-VM i Qatar tar 3d-teknik till hjälp

Text:Martin Westholm
PUBLICERAD: 15 juni 2016

3d-printed-models-wind-tunnel-technology-optimize-stadium-designs-2022-world-cup-qatar-5

EM-tider i fotboll pågår för fullt. Parallellt pågår också arbetet med att förberedelserna inför VM i fotboll i Qatar 2022 där ett stort antal nya arenor just nu håller på att byggas.

För att kunna erbjuda de absolut bästa förutsättningar har värdlandet inte sparat något krut. Bland annat har man låtit återskapa exakta kopior i skala 1:3 000 av samtliga arenor med hjälp av 3d-utskrifter. Syfte är bland annat att studera logistiken kring arenorna och hur de snabbt, enkelt och säkert ska kunna utrymmas.

Men syftet med 3d-modellerna av arenorna är också att man vill studera hur olika väder- och vindförhållanden kan tänkas påverka spelet ute på planerna. Modellerna används också för att undersöka hur ventilationen på läktarna kan bli så bra som möjligt i ett land där temperaturen under delar av året kan stiga upp till en bit över 50 grader i skuggan.

Varje arenamodell placeras i en vindtunnel där man kan studera hur olika vindstyrkor kan påverka upplevelsen inne på arenorna. För att uppnå en behaglig temperatur måste exempelvis en viss mängd luft kunna passera samtidigt som vinden inte får bli så stark att den påverkar själva spelet.

Resultaten av testerna har redan inneburit att några av arenorna delvis fått byggas om eller på annat sätt justeras.

Läs vidare

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, a GE Aerospace Company.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Wohlers förutspår utvecklingen för 2024

Ett uppsving för DED-teknologin, materialutveckling som leder till nya applikationer och det faktum att allt fler företag överväger digitala lager och tillverkning on demand. Det är några möjliga scenarier som branschgurun Terry Wohlers ser framför sig under resten av 2024.
lenny-kuhne-jHZ70nRk7Ns-unsplash

Sintratec lägger ner verksamheten

Schweiziska tillverkaren Sintratec har gått i konkurs. Trots tillväxt och framgångar under bolagets tioåriga historia blev den ekonomiska situationen till slut ohållbar.
Sintratec

Nytt rekord: Världens största polymer-3D-skrivare

University of Maine, USA, skriver ännu en gång in sig i Guinness rekordbok. Nyligen slog de sitt eget rekord från 2019 efter att ha byggt världens största 3D-skrivare för polymerer.
fof-1.0-0856_inline-1-1024x683

Senaste nytt

3D-printade effekter direkt på jeansen

3D-skrivartillverkaren Stratasys har utvecklat en direct-to-garment-lösning för att printa direkt på textil. Den ska kunna användas till exempel för att ge använda kläder nytt liv.
Stratasys TechStyle_Direct-to-Garment Technology (2)

Både stort och smått på årets Elmia 3D

På årets upplaga av Elmia 3D medverkade ett tjugotal utställare. 3dp.se hälsade på hos några av dem och hittade allt från mikroskopiskt små utskrifter till hela arbetsflödeslösningar och flera mässpremiärer.
Elmia 3D kollage 2

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, a GE Aerospace Company.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Espressobryggare vinnare i designtävling

Under Elmia 3D presenterades vinnaren i SVEAT:s tävling Design Challenge 2024. Det bidrag som imponerade mest på juryn var en unik espressobryggare, designad av Simon Dybeck.
Design Challenge 1