Skadade ryggkotor ersattes med nya 3d-tillverkade

Text:Martin Westholm
PUBLICERAD: 15 juni 2016

doctors-successfully-resect-5-vertebrae-with-worlds-first-19cm-3d-printed-spinal-implant-9

För första gången har ett kinesiskt läkarlag under ledning av professor Lin Zhangjun ersatt skadade ryggkotor med exakta kopior som skrivits ut med hjälp av 3d-teknik.

Patienten, som opererades på ett av Pekings mest framstående universitetssjukhus, led av elakartade tumörer i ryggraden. Tidigare behandlingar med strålning och kemoterapi hade inte haft avsedd verkan. Utsikterna för tillfrisknande var därmed i det närmaste obefintliga.

Som ett sista alternativ erbjöds patienten en experimentell operation där de skadade delarna i ryggraden skulle ersättas med 3d-utskrivna kotor, en teknik som professor Zhangjun och hans kollegor forskat på och utvecklat.

Sammanlagt handlade det om 19 cm av ryggraden eller fem kotor (nr 10, 11 och 12 samt två i ländryggen) som skulle avlägsnas och ersättas med nya. En av fördelarna med att använda sig av 3d-teknik var att man kunde återskapa exakta kopior av de befintliga, vilket teoretiskt skulle innebära minskade risker för komplikationer senare.

Själva operationen som ägde rum i början av juni tog sex timmar och resultatet har infriat även de högst ställda förväntningarna. Patienten mår bra, cancern är borta och rehabiliteringsprocessen har påbörjats. Inom en inte allt för lång tid förväntas patienten också få återvända hem och utsikterna för att han då kan leva ett helt normalt liv igen är mycket goda.

Läs vidare

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, ett GE Aerospace-företag.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Wohlers förutspår utvecklingen för 2024

Ett uppsving för DED-teknologin, materialutveckling som leder till nya applikationer och det faktum att allt fler företag överväger digitala lager och tillverkning on demand. Det är några möjliga scenarier som branschgurun Terry Wohlers ser framför sig under resten av 2024.
lenny-kuhne-jHZ70nRk7Ns-unsplash

Sintratec lägger ner verksamheten

Schweiziska tillverkaren Sintratec har gått i konkurs. Trots tillväxt och framgångar under bolagets tioåriga historia blev den ekonomiska situationen till slut ohållbar.
Sintratec

Nytt rekord: Världens största polymer-3D-skrivare

University of Maine, USA, skriver ännu en gång in sig i Guinness rekordbok. Nyligen slog de sitt eget rekord från 2019 efter att ha byggt världens största 3D-skrivare för polymerer.
fof-1.0-0856_inline-1-1024x683

Senaste nytt

Både stort och smått på årets Elmia 3D

På årets upplaga av Elmia 3D medverkade ett tjugotal utställare. 3dp.se hälsade på hos några av dem och hittade allt från mikroskopiskt små utskrifter till hela arbetsflödeslösningar och flera mässpremiärer.
Elmia 3D kollage 2

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, ett GE Aerospace-företag.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Espressobryggare vinnare i designtävling

Under Elmia 3D presenterades vinnaren i SVEAT:s tävling Design Challenge 2024. Det bidrag som imponerade mest på juryn var en unik espressobryggare, designad av Simon Dybeck.
Design Challenge 1

Axplock från Elmia 3D-mässan

Det har gått två år sedan sist, men den 14–17 maj var det dags för den additiva branschen att samlas igen på Elmia 3D. Här är några nedslag från mässans första dag.
Elmia 3D kollage