Grekisk staty får nytt liv inför OS

Text:Mattias Kristiansson
PUBLICERAD: 18 augusti 2016

zeus_statue

Millennium Gate Museum i Atlanta och Kennesaw State University, båda i USA, har inlett ett historiskt samarbete med Stratasys. Tillsammans har man tagit fram en lösning för att återuppbygga Zeus-statyn – en gång ett av världens sju underverk. Dock är den 3d-utskrivna statyn något mindre än originalet. Till sin hjälp hade man institutionen 3DCenter vid Kennesaw State University och en FDM-skrivare i form av Stratasys Fortus 900mc.

Originalet sägs ha stått i ett tempel på berget Olympus i det antika Grekland på 500-talet före Kristus. Den 3d-utskrivna replikan ska ingå i en utställning vid Millennium Gate Museum om de olympiska spelen, som just nu pågår i Brasilien.

För att få fram en utskriftsbar 3d-fil fick formgivare arbeta utifrån olika avbildningar av statyn, som förstördes i en brand på 500-talet. En 2d-rendering översattes sedan till 3d i ett modelleringsprogram och konverterades sedan till en utskriftsbar stl-fil. Den 3d-utskrivna statyn är cirka två meter hög, en sjättedel av originalet som sägs ha varit tolv meter hög.

 

Läs vidare

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, ett GE Aerospace-företag.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Wohlers förutspår utvecklingen för 2024

Ett uppsving för DED-teknologin, materialutveckling som leder till nya applikationer och det faktum att allt fler företag överväger digitala lager och tillverkning on demand. Det är några möjliga scenarier som branschgurun Terry Wohlers ser framför sig under resten av 2024.
lenny-kuhne-jHZ70nRk7Ns-unsplash

Sintratec lägger ner verksamheten

Schweiziska tillverkaren Sintratec har gått i konkurs. Trots tillväxt och framgångar under bolagets tioåriga historia blev den ekonomiska situationen till slut ohållbar.
Sintratec

Nytt rekord: Världens största polymer-3D-skrivare

University of Maine, USA, skriver ännu en gång in sig i Guinness rekordbok. Nyligen slog de sitt eget rekord från 2019 efter att ha byggt världens största 3D-skrivare för polymerer.
fof-1.0-0856_inline-1-1024x683

Senaste nytt

Både stort och smått på årets Elmia 3D

På årets upplaga av Elmia 3D medverkade ett tjugotal utställare. 3dp.se hälsade på hos några av dem och hittade allt från mikroskopiskt små utskrifter till hela arbetsflödeslösningar och flera mässpremiärer.
Elmia 3D kollage 2

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, ett GE Aerospace-företag.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Espressobryggare vinnare i designtävling

Under Elmia 3D presenterades vinnaren i SVEAT:s tävling Design Challenge 2024. Det bidrag som imponerade mest på juryn var en unik espressobryggare, designad av Simon Dybeck.
Design Challenge 1

Axplock från Elmia 3D-mässan

Det har gått två år sedan sist, men den 14–17 maj var det dags för den additiva branschen att samlas igen på Elmia 3D. Här är några nedslag från mässans första dag.
Elmia 3D kollage