Tog silver med 3d-utskriven benprotes

autodesk_prosthesis

Den tyska cyklisten Denise Schindler tog silver i paralympiska spelen som hölls i mitten av september i Brasilien. Vad många inte vet är att hon har en 3d-utskriven och individanpassad benprotes, något som har hjälpt henne avsevärt som elitidrottare.

Den standardprotes som Schindler tidigare använt begränsade rörligheten och gav upphov till smärta. Hon kontaktade den brittiske produktdesignern Paul Sohi, verksam hos Autodesk, för att formge och tillverka en benprotes som både skulle ha en perfekt passform för henne, men också ge bättre stöd i hennes träning.

– Genom att 3d-skriva Denise Schindlers benprotes kunde vi komma ner avsevärt i produktionstid, säger Paul Sohi. Med traditionell tillverkningsteknik tar det upp emot tolv veckor att ta fram en protes. Med 3d-skrivare tar det 3-5 dagar. Dessutom var det billigare att 3d-skriva.

autodesk_bike

Det första steget i att ta fram den nya benprotesern var att 3d-scanna och rendera det ben där protesen skulle sitta. Inscanningen skickades sedan till Autodesks molnverktyg Fusion 360 där flera samarbetspartners kunde börja formge protesen. Dessa satt utspridda i Tyskland, London, San Francisco och Portland. Totalt blev det 52 iterationer innan alla var nöjda. För att få ner vikten på protesen med en tredjedel (400 gram) använde designteamet också generativ design i Autodesk Within. Denna funktion genererar en optimal form baserat på önskvärda egenskaper.

 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.