Tog silver med 3d-utskriven benprotes

Text:Mattias Kristiansson
PUBLICERAD: 28 september 2016

autodesk_prosthesis

Den tyska cyklisten Denise Schindler tog silver i paralympiska spelen som hölls i mitten av september i Brasilien. Vad många inte vet är att hon har en 3d-utskriven och individanpassad benprotes, något som har hjälpt henne avsevärt som elitidrottare.

Den standardprotes som Schindler tidigare använt begränsade rörligheten och gav upphov till smärta. Hon kontaktade den brittiske produktdesignern Paul Sohi, verksam hos Autodesk, för att formge och tillverka en benprotes som både skulle ha en perfekt passform för henne, men också ge bättre stöd i hennes träning.

– Genom att 3d-skriva Denise Schindlers benprotes kunde vi komma ner avsevärt i produktionstid, säger Paul Sohi. Med traditionell tillverkningsteknik tar det upp emot tolv veckor att ta fram en protes. Med 3d-skrivare tar det 3-5 dagar. Dessutom var det billigare att 3d-skriva.

autodesk_bike

Det första steget i att ta fram den nya benprotesern var att 3d-scanna och rendera det ben där protesen skulle sitta. Inscanningen skickades sedan till Autodesks molnverktyg Fusion 360 där flera samarbetspartners kunde börja formge protesen. Dessa satt utspridda i Tyskland, London, San Francisco och Portland. Totalt blev det 52 iterationer innan alla var nöjda. För att få ner vikten på protesen med en tredjedel (400 gram) använde designteamet också generativ design i Autodesk Within. Denna funktion genererar en optimal form baserat på önskvärda egenskaper.

 

Läs vidare

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, a GE Aerospace Company.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Wohlers förutspår utvecklingen för 2024

Ett uppsving för DED-teknologin, materialutveckling som leder till nya applikationer och det faktum att allt fler företag överväger digitala lager och tillverkning on demand. Det är några möjliga scenarier som branschgurun Terry Wohlers ser framför sig under resten av 2024.
lenny-kuhne-jHZ70nRk7Ns-unsplash

Sintratec lägger ner verksamheten

Schweiziska tillverkaren Sintratec har gått i konkurs. Trots tillväxt och framgångar under bolagets tioåriga historia blev den ekonomiska situationen till slut ohållbar.
Sintratec

Nytt rekord: Världens största polymer-3D-skrivare

University of Maine, USA, skriver ännu en gång in sig i Guinness rekordbok. Nyligen slog de sitt eget rekord från 2019 efter att ha byggt världens största 3D-skrivare för polymerer.
fof-1.0-0856_inline-1-1024x683

Senaste nytt

3D-printade effekter direkt på jeansen

3D-skrivartillverkaren Stratasys har utvecklat en direct-to-garment-lösning för att printa direkt på textil. Den ska kunna användas till exempel för att ge använda kläder nytt liv.
Stratasys TechStyle_Direct-to-Garment Technology (2)

Både stort och smått på årets Elmia 3D

På årets upplaga av Elmia 3D medverkade ett tjugotal utställare. 3dp.se hälsade på hos några av dem och hittade allt från mikroskopiskt små utskrifter till hela arbetsflödeslösningar och flera mässpremiärer.
Elmia 3D kollage 2

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, a GE Aerospace Company.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Espressobryggare vinnare i designtävling

Under Elmia 3D presenterades vinnaren i SVEAT:s tävling Design Challenge 2024. Det bidrag som imponerade mest på juryn var en unik espressobryggare, designad av Simon Dybeck.
Design Challenge 1