MakerBot satsar på företag med nya modeller

Text:Mattias Kristiansson
PUBLICERAD: 29 september 2016
MakerBots europachef, Andreas Langfeld.
MakerBots Europachef, Andy Langfeld.

Allt fler tillverkningsföretag använder 3d-skrivarteknik i produktutvecklingen. Det har MakerBot uppmärksammat och lanserar nu både nya modeller och sjösätter en strategi för företagsanvändare. 3dp.se har talat med företagets Europachef, Andy Langfeld.

Ni riktar er mot flera målgrupper – från maker-rörelsen, till utbildningssektorn, och nu mot tillverkande företag. Vad betyder detta för företagsanvändare?

– Den stora förändringen för oss är att vi mognat de senaste arton månaderna. Till stor del beror detta på att vi kommit närmare våra kunder inom just tillverkningssektorn. Vi har blivit bättre på att lyssna på dessa kunder, se hur de arbetar och förstå deras behov.

– I tillverkningssektorn har vi upptäckt en stor trend – att användarna i högre utsträckning rör sig mot desktopsegmentet, alltså 3d-skrivare som kostar under 10 000 dollar. Det visar också den globala försäljningsstatistiken. Under 2014, var 50 procent av alla sålda skrivare så kallade desktoplösningar. Året därpå, 2015, stod segmentet för nästan 80 procent av all försäljning.

– Den enkla förklaringen till detta användarmönster är att företag idag har större behov av att konkretisera en produktidé, genom en skiss, en konceptmodell, eller en design-iteration. De vill också kunna göra det på kortare tid. I synnerhet i Europa ser vi denna typ av tillväxt i produktutvecklingen. Det har fått oss att förbättra de lösningar vi erbjuder och effektivisera produktionsflödet med våra 3d-skrivare.

Vilka utmaningar ser ni att företagsanvändare som främst arbetar med modeller och prototyper har?
– Användaren får idag alldeles för mycket information. Saker som lagertjocklek, utskriftsriktning,utskriftstid och hur utskrifterna packas i byggvolymen, med mera är ofta inte relevant för enklare 3d-utskrifter. Mycket av detta har vi skalat bort eller automatiserat. En annan effektivisering i arbetsflödet kan vara native CAD-stöd. Här går det att spara runt 10 minuter i varje utskrift.

Ni släpper nu också två nya modeller av era 3d-skrivare, MakerBot Replicator+ och MakerBot Replicator Mini+. Hur tillgodoser ni företagens behov med dessa?

– En viktig sak är tillförlitlighet. Det har vi arbetat hårt med att förbättra i dessa modeller. Om du som produktutvecklare bokar in ett möte nästa morgon med chefen klockan 09.00 för att gå igenom den senaste versionen, måste du vara säker på att modellen är utskriven och klar vid den tidpunkten.

– Vi har också utökat byggstorleken utifrån nogranna behovsanalyser. I vår nya 3d-skrivarmodell MakerBot Replicator+ har vi utökat byggvolymen med 25 procent, vilket faktiskt är genomsnittsstorleken på de modeller som företagskunder skriver ut.

– Replicator+ är också snabbare än tidigare modeller, upp till 30 procent. Ljudnivån har minskat radikalt, upp till 27 procent lägre än föregående Replicator-modell. De nya skrivarna är också optimerade för PLA.

– Slutligen har vi också tagit fram MakerBot Tough PLA, en stöttålig komposit. I praktiken innebär det att man nu kan skriva ut modeller som klarar tuffare behandling. Materialet är lämpligt för funktionstester i ett tidigt skede av designutvecklingen.

– Det vi också har upptäckt är att företagskunder vill ha ett enkelt och snabbt produktionsflöde för att komma från idé, till 3d-fil och vidare till 3d-utskrift. Det innebär att 3d-skrivaren måste vara enkel att handha, både i fråga om programvara och rent operativt. Ta bara en sådan sak som att avlägsna en utskrift från byggplattan. I våra nya skrivarmodeller är dessa brickor böjbara. Genom att böja på brickan, lossnar utskriften. Tidigare var man tvungen att skrapa av utskriften. Nu finns det också en ny byggstruktur i stödmaterialet vilket gör det enklare att avlägsna.

Vad ser ni på MakerBot för användartrender i Norden?
– Prototyper och tillverkning inom automotive och medicin är de vertikaler som traditionellt sett är typiska för Norden. Här ser vi också en ökad användning av desktopmaskiner för i synnerhet prototyper och designiterationer.

– För applikationer ser vi tecken på att användare nu förstår hur de kan effektivisera genom att ersätta CNC-frästa metalldelar med 3d-utskrivna diton i plast. Egenskaperna blir de samma, om inte bättre. Materialförbrukningen minskar och ledtiderna förbättras avsevärt, avslutar Andy Langfeld.

Svensk återförsäljare av MakerBot och Stratasys är Protech.

Läs vidare

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, ett GE Aerospace-företag.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Wohlers förutspår utvecklingen för 2024

Ett uppsving för DED-teknologin, materialutveckling som leder till nya applikationer och det faktum att allt fler företag överväger digitala lager och tillverkning on demand. Det är några möjliga scenarier som branschgurun Terry Wohlers ser framför sig under resten av 2024.
lenny-kuhne-jHZ70nRk7Ns-unsplash

Sintratec lägger ner verksamheten

Schweiziska tillverkaren Sintratec har gått i konkurs. Trots tillväxt och framgångar under bolagets tioåriga historia blev den ekonomiska situationen till slut ohållbar.
Sintratec

Nytt rekord: Världens största polymer-3D-skrivare

University of Maine, USA, skriver ännu en gång in sig i Guinness rekordbok. Nyligen slog de sitt eget rekord från 2019 efter att ha byggt världens största 3D-skrivare för polymerer.
fof-1.0-0856_inline-1-1024x683

Senaste nytt

Både stort och smått på årets Elmia 3D

På årets upplaga av Elmia 3D medverkade ett tjugotal utställare. 3dp.se hälsade på hos några av dem och hittade allt från mikroskopiskt små utskrifter till hela arbetsflödeslösningar och flera mässpremiärer.
Elmia 3D kollage 2

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, ett GE Aerospace-företag.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Espressobryggare vinnare i designtävling

Under Elmia 3D presenterades vinnaren i SVEAT:s tävling Design Challenge 2024. Det bidrag som imponerade mest på juryn var en unik espressobryggare, designad av Simon Dybeck.
Design Challenge 1

Axplock från Elmia 3D-mässan

Det har gått två år sedan sist, men den 14–17 maj var det dags för den additiva branschen att samlas igen på Elmia 3D. Här är några nedslag från mässans första dag.
Elmia 3D kollage