MakerBot satsar på företag med nya modeller

Text:Mattias Kristiansson
PUBLICERAD: 29 september 2016
MakerBots europachef, Andreas Langfeld.
MakerBots Europachef, Andy Langfeld.

Allt fler tillverkningsföretag använder 3d-skrivarteknik i produktutvecklingen. Det har MakerBot uppmärksammat och lanserar nu både nya modeller och sjösätter en strategi för företagsanvändare. 3dp.se har talat med företagets Europachef, Andy Langfeld.

Ni riktar er mot flera målgrupper – från maker-rörelsen, till utbildningssektorn, och nu mot tillverkande företag. Vad betyder detta för företagsanvändare?

– Den stora förändringen för oss är att vi mognat de senaste arton månaderna. Till stor del beror detta på att vi kommit närmare våra kunder inom just tillverkningssektorn. Vi har blivit bättre på att lyssna på dessa kunder, se hur de arbetar och förstå deras behov.

– I tillverkningssektorn har vi upptäckt en stor trend – att användarna i högre utsträckning rör sig mot desktopsegmentet, alltså 3d-skrivare som kostar under 10 000 dollar. Det visar också den globala försäljningsstatistiken. Under 2014, var 50 procent av alla sålda skrivare så kallade desktoplösningar. Året därpå, 2015, stod segmentet för nästan 80 procent av all försäljning.

– Den enkla förklaringen till detta användarmönster är att företag idag har större behov av att konkretisera en produktidé, genom en skiss, en konceptmodell, eller en design-iteration. De vill också kunna göra det på kortare tid. I synnerhet i Europa ser vi denna typ av tillväxt i produktutvecklingen. Det har fått oss att förbättra de lösningar vi erbjuder och effektivisera produktionsflödet med våra 3d-skrivare.

Vilka utmaningar ser ni att företagsanvändare som främst arbetar med modeller och prototyper har?
– Användaren får idag alldeles för mycket information. Saker som lagertjocklek, utskriftsriktning,utskriftstid och hur utskrifterna packas i byggvolymen, med mera är ofta inte relevant för enklare 3d-utskrifter. Mycket av detta har vi skalat bort eller automatiserat. En annan effektivisering i arbetsflödet kan vara native CAD-stöd. Här går det att spara runt 10 minuter i varje utskrift.

Ni släpper nu också två nya modeller av era 3d-skrivare, MakerBot Replicator+ och MakerBot Replicator Mini+. Hur tillgodoser ni företagens behov med dessa?

– En viktig sak är tillförlitlighet. Det har vi arbetat hårt med att förbättra i dessa modeller. Om du som produktutvecklare bokar in ett möte nästa morgon med chefen klockan 09.00 för att gå igenom den senaste versionen, måste du vara säker på att modellen är utskriven och klar vid den tidpunkten.

– Vi har också utökat byggstorleken utifrån nogranna behovsanalyser. I vår nya 3d-skrivarmodell MakerBot Replicator+ har vi utökat byggvolymen med 25 procent, vilket faktiskt är genomsnittsstorleken på de modeller som företagskunder skriver ut.

– Replicator+ är också snabbare än tidigare modeller, upp till 30 procent. Ljudnivån har minskat radikalt, upp till 27 procent lägre än föregående Replicator-modell. De nya skrivarna är också optimerade för PLA.

– Slutligen har vi också tagit fram MakerBot Tough PLA, en stöttålig komposit. I praktiken innebär det att man nu kan skriva ut modeller som klarar tuffare behandling. Materialet är lämpligt för funktionstester i ett tidigt skede av designutvecklingen.

– Det vi också har upptäckt är att företagskunder vill ha ett enkelt och snabbt produktionsflöde för att komma från idé, till 3d-fil och vidare till 3d-utskrift. Det innebär att 3d-skrivaren måste vara enkel att handha, både i fråga om programvara och rent operativt. Ta bara en sådan sak som att avlägsna en utskrift från byggplattan. I våra nya skrivarmodeller är dessa brickor böjbara. Genom att böja på brickan, lossnar utskriften. Tidigare var man tvungen att skrapa av utskriften. Nu finns det också en ny byggstruktur i stödmaterialet vilket gör det enklare att avlägsna.

Vad ser ni på MakerBot för användartrender i Norden?
– Prototyper och tillverkning inom automotive och medicin är de vertikaler som traditionellt sett är typiska för Norden. Här ser vi också en ökad användning av desktopmaskiner för i synnerhet prototyper och designiterationer.

– För applikationer ser vi tecken på att användare nu förstår hur de kan effektivisera genom att ersätta CNC-frästa metalldelar med 3d-utskrivna diton i plast. Egenskaperna blir de samma, om inte bättre. Materialförbrukningen minskar och ledtiderna förbättras avsevärt, avslutar Andy Langfeld.

Svensk återförsäljare av MakerBot och Stratasys är Protech.

Läs vidare

BMW utforskar möjligheterna med WAAM

Tekniken som kallas wire arc additive manufacturing (WAAM) är intressant för bilindustrin och BMW rapporterar att de första fordonstesterna med delar som tillverkats med denna teknik kommer att starta nästa år.
bmw-waam-cover-kopi

3dp.se har ny hemsida och logga

Från och med måndagen den 8 april kommer det att se lite annorlunda ut när du surfar in på 3dp.se. Hemsidan har fått en helt ny design med en grön färg och även en ny logga i form av ett printhuvud.
3DP-2024-1200x800

Wohlers Report: Kraftig ökning av AM i metall

Den stora årliga trendrapporten för additiv tillverkning och 3D-printing, Wohlers Report, har landat. Årets rapport visar bland annat att AM i metall ökade med 24,4 procent under förra året. 
Wohlers-Report-Graph-ver2

Två nya partnerskap för HP

HP har ingått partnerskap med två företag. Den ena är den tyska efterbehandlingsleverantören DyeMansion, den andra är Accel Digital Solutions (ADS), en startup fokuserad på 3D-printing.
HP-DyeMansion-PR_1

Senaste nytt

Bearbetning av pulverdetaljer på schemat

R.a.p.s driver sedan många år YH-utbildningar inom 3D-printing. I höstas startade en ny utbildning i Halmstad och 3dp.se var med när några av studenterna fick lära sig att ta hand om delar som printats med SLS.
Raps pulver 1

BMW utforskar möjligheterna med WAAM

Tekniken som kallas wire arc additive manufacturing (WAAM) är intressant för bilindustrin och BMW rapporterar att de första fordonstesterna med delar som tillverkats med denna teknik kommer att starta nästa år.
bmw-waam-cover-kopi

3DVerkstan utökar portföljen med Caracol

3DVerkstan har inlett ett samarbete med Caracol avseende deras system för storskalig additiv tillverkning med robot.
Caracol

Saab Dynamics och Freemelt inleder samarbete

Freemelt har fått en order från Saab Dynamics gällande en förstudie om materialprocessutveckling av komplexa material för nya innovativa lösningar inom försvarsindustrin.
Freemelt-2-1