Schneider sparar 70 procent med 3dp-satsning

Text:Mattias Kristiansson
PUBLICERAD: 6 december 2016
– Schneider är ett tydligt exempel på var additiv tillverkning är på väg. Det menar Simon Brandon på Stratasys, som hjälpt industrijätten att komma igång med sin satsning.
– Schneider är ett tydligt exempel på var additiv tillverkning är på väg. Det menar Simon Brandon på Stratasys, som hjälpt industrijätten att komma igång med sin satsning.

Den franska industrijätten Schneider Electric har kopplat ett rejält grepp om 3d-skrivartekniken. Det multinationella företaget använder tekniken för att kostnadseffektivisera och snabba upp sin produktutveckling och tillverkning. Det har redan lett till besparingar på upp emot 70 procent jämfört med tidigare metoder och verktyg.

Hittills har Schneider Electric 3d-skrivit verktyg för formsprutning, jiggar, fixturer, prototyper på verktyg och produktprototyper. På sikt är målet att också kunna 3d-skriva reservdelar.

Schneider Electric omsätter 250 miljarder kronor årligen och finns främst inom energi- och automatiseringsindustrierna. För sin 3d-skrivarverksamhet använder de en kombination av polyjet- och fdm-teknik i sin modellfabrik Openlab. De servar alla produktionenheter i Grenoble i Frankrike.

Bara i år kommer företaget att ha lanserat 400 produkter och de letar kontinuerligt efter teknik som kan korta time to market. Här är 3d-skrivartekniken en ypperlig lösning. Ta bara formsprutningsverktyg. De 3d-utskrivna verktygen kostar runt hundra euro att producera, medan traditionellt framtagna i aluminium kostar runt tusen euro. Leveranstiden för ett 3d-utskrivet verktyg ligger på runt en vecka. Motsvarande i aluminium är runt tre veckor.

Enligt Stratasys, som hjälpt Schneider Electric med installationerna i Grenoble, är det dock långt kvar innan denna användning av 3d-skrivarteknik når ut brett. Bara inom jiggar och fixturer är traditionell tillverkning i metall vanligast.

– Men företag som Schneider Electric visar att plast är starkt nog för jiggar och fixturer, säger Simon Brandon, Stratasys marknadschef i Europa. Plast är lättare än metall, behåller sin hållfasthet över tid och är värmetåligt.

– Schneider är ett tydligt exempel på var additiv tillverkning är på väg. För ett par år sedan investerade de i 3d-skrivare för prototyper, sedan skrev de ut prototyper på jiggar och fixturer. Nu skriver de ut verktyg.

 

Läs vidare

Audi Sport sparar veckor på att 3D-printa verktyg

När nya elbilen Audi E-Tron GT skulle lanseras behövde Audi-fabriken i tyska Heilbronn snabbt få tag i 200 verktyg, jiggar och fixturer. Lösningen? 3D-printing och mjukvara för designautomatisering.
Audi Trinckle 0H6A1913

Vinnarna i TCT Awards utsedda

I samband med mässan TCT 3Sixty i Birmingham avgjordes årets upplaga av TCT Awards 2024 som lyfter fram branschens bästa i elva olika kategorier. Dessutom valdes tre personer in i TCT Hall of Fame.
TCT_AWARDS_NCC_050624_KatjaOgrin_157

En 3D-skrivare som ryms i handen

Forskare vid MIT och University of Texas i Austin har utvecklat en chip-baserad 3D-skrivare som är ungefär lika stor som ett mynt. Denna unika lilla manick ska kunna användas till exempel för rapid prototyping på språng.
mit_chip-printer-01-PRESS_1

Rapport: 3D-print växer snabbare än väntat

Marknaden för 3D-printing växer snabbare än väntat och beräknas uppgå till runt 57 miljarder dollar i slutet av 2028. Det visar en prognos från Protolabs.
sementprint

Senaste nytt

BigRep släpper två högtemperaturmaskiner

Tyska BigRep lanserade nyligen inte bara en utan två nya 3D-skrivare för utskrifter i höga temperaturer. Släppet är ett resultat av bolagets förvärv av HAGE3D som tillkännagavs i höstas.
IPSO105_inFormnext2023

Audi Sport sparar veckor på att 3D-printa verktyg

När nya elbilen Audi E-Tron GT skulle lanseras behövde Audi-fabriken i tyska Heilbronn snabbt få tag i 200 verktyg, jiggar och fixturer. Lösningen? 3D-printing och mjukvara för designautomatisering.
Audi Trinckle 0H6A1913

Sålde 15 maskiner efter lansering på print-mässa

3D-printing är en starkt växande bransch som börjar användas även inom områden som förpackning, skylt och display. Massivit medverkade på printmässan Drupa i Düsseldorf nyligen med förhoppningen att få fler "2D-printing-företag" att upptäcka möjligheterna med 3D-tekniken.
Massivit 4

Gör unika 3D-printade bucklor

När årets första STCC-tävling avgjordes nyligen fick de tre översta på pallen ta emot pokaler som 3D-printats med guld-, silver- och bronsfärgat filament.
STCC