Schneider sparar 70 procent med 3dp-satsning

– Schneider är ett tydligt exempel på var additiv tillverkning är på väg. Det menar Simon Brandon på Stratasys, som hjälpt industrijätten att komma igång med sin satsning.

– Schneider är ett tydligt exempel på var additiv tillverkning är på väg. Det menar Simon Brandon på Stratasys, som hjälpt industrijätten att komma igång med sin satsning.

Den franska industrijätten Schneider Electric har kopplat ett rejält grepp om 3d-skrivartekniken. Det multinationella företaget använder tekniken för att kostnadseffektivisera och snabba upp sin produktutveckling och tillverkning. Det har redan lett till besparingar på upp emot 70 procent jämfört med tidigare metoder och verktyg.

Hittills har Schneider Electric 3d-skrivit verktyg för formsprutning, jiggar, fixturer, prototyper på verktyg och produktprototyper. På sikt är målet att också kunna 3d-skriva reservdelar.

Schneider Electric omsätter 250 miljarder kronor årligen och finns främst inom energi- och automatiseringsindustrierna. För sin 3d-skrivarverksamhet använder de en kombination av polyjet- och fdm-teknik i sin modellfabrik Openlab. De servar alla produktionenheter i Grenoble i Frankrike.

Bara i år kommer företaget att ha lanserat 400 produkter och de letar kontinuerligt efter teknik som kan korta time to market. Här är 3d-skrivartekniken en ypperlig lösning. Ta bara formsprutningsverktyg. De 3d-utskrivna verktygen kostar runt hundra euro att producera, medan traditionellt framtagna i aluminium kostar runt tusen euro. Leveranstiden för ett 3d-utskrivet verktyg ligger på runt en vecka. Motsvarande i aluminium är runt tre veckor.

Enligt Stratasys, som hjälpt Schneider Electric med installationerna i Grenoble, är det dock långt kvar innan denna användning av 3d-skrivarteknik når ut brett. Bara inom jiggar och fixturer är traditionell tillverkning i metall vanligast.

– Men företag som Schneider Electric visar att plast är starkt nog för jiggar och fixturer, säger Simon Brandon, Stratasys marknadschef i Europa. Plast är lättare än metall, behåller sin hållfasthet över tid och är värmetåligt.

– Schneider är ett tydligt exempel på var additiv tillverkning är på väg. För ett par år sedan investerade de i 3d-skrivare för prototyper, sedan skrev de ut prototyper på jiggar och fixturer. Nu skriver de ut verktyg.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Workshop ska stärka samarbeten

Den 10 oktober arrangerade Alfred Nobel Science Park, via sitt projekt Aces, en internationell workshop på Invest i Stockholm. Målet är att få fler aktörer inom additiv tillverkning att samverka med varandra. 

Publicerat av: 

Sandvik klar för AM-dagen

Den 5 december är det återigen dags för årets konferens om additiv tillverkning för industrin, AM-dagen. Nu står Mikael Schuisky från Sandvik klar som talare. 

Publicerat av: 

Husdrömmar i 3d-printad
betong

Det började med en insikt om att husbygge inte handlar om mikrometer. I dag har insikten omvandlats till företaget ConcretePrint, som har målet att en dag 3d-printa villor och radhus i betong.

Publicerat av: 

EOS ändrar i ledet

EOS gör nu ett skifte i sin ledningsgrupp. Ny vd blir Marie Langer. – Vi vill att vår teknologi ska göra mer än bara driva ekonomisk tillväxt, säger Marie Langer.

Publicerat av: 

Orb släpper kulformad byggkammare

Orbital Compsites har tagit fram ett nytt modulärt, robotiserat 3d-skrivarsystem. – Vi integreras sömlöst i en 5G-aktiverad Industri 4.0-miljö, säger Cole Nielsen, grundare av Orbital Composites

Publicerat av: 

Prototal: ”Den stora tillväxten ligger i serieproduktion”

Deras senaste miljoninvestering samt en ny majoritetsägare som tillträtt, är bara några steg för att Prototal ska stå högst på listan när företagen inser vad den additiva tekniken kan erbjuda. – Vi är i en industriell och digitaliseringsfas som innebär utveckling mot nya marknader och segment samt förbättringar i förutsättningar för befintliga kunder, säger vd Henrik Lundell.

Publicerat av: 

PLM presenterar programvara

Den 15 oktober arrangerar PLM Group en konferens med fördjupning inom programvarulösningar för additiv tillverkning. Besökarna kommer bland annat få en genomgång av den senaste versionen av Solidworks. 

Publicerat av: 

Bättre öl med 3d-printing

I samarbete med GE Additive, har världens äldsta bryggeritillverkare Kaspar Schultz Gmbh i Tyskland utvecklat ett 3d-utskrivet omrörarblad, som ska kunna fördela spannmålen i ölsoppan bättre.

Publicerat av: 

Formnext växlar upp

Fler än 740 utställare väntas vara på plats under årets Formnext-mässa i Frankfurt den 19–22 november. Mässan är en av de ledande inom additiv tillverkning och firar i år fem år med att växa in i två nya mässhallar. 

Publicerat av: