Schneider sparar 70 procent med 3dp-satsning

Text:Mattias Kristiansson
PUBLICERAD: 6 december 2016
– Schneider är ett tydligt exempel på var additiv tillverkning är på väg. Det menar Simon Brandon på Stratasys, som hjälpt industrijätten att komma igång med sin satsning.
– Schneider är ett tydligt exempel på var additiv tillverkning är på väg. Det menar Simon Brandon på Stratasys, som hjälpt industrijätten att komma igång med sin satsning.

Den franska industrijätten Schneider Electric har kopplat ett rejält grepp om 3d-skrivartekniken. Det multinationella företaget använder tekniken för att kostnadseffektivisera och snabba upp sin produktutveckling och tillverkning. Det har redan lett till besparingar på upp emot 70 procent jämfört med tidigare metoder och verktyg.

Hittills har Schneider Electric 3d-skrivit verktyg för formsprutning, jiggar, fixturer, prototyper på verktyg och produktprototyper. På sikt är målet att också kunna 3d-skriva reservdelar.

Schneider Electric omsätter 250 miljarder kronor årligen och finns främst inom energi- och automatiseringsindustrierna. För sin 3d-skrivarverksamhet använder de en kombination av polyjet- och fdm-teknik i sin modellfabrik Openlab. De servar alla produktionenheter i Grenoble i Frankrike.

Bara i år kommer företaget att ha lanserat 400 produkter och de letar kontinuerligt efter teknik som kan korta time to market. Här är 3d-skrivartekniken en ypperlig lösning. Ta bara formsprutningsverktyg. De 3d-utskrivna verktygen kostar runt hundra euro att producera, medan traditionellt framtagna i aluminium kostar runt tusen euro. Leveranstiden för ett 3d-utskrivet verktyg ligger på runt en vecka. Motsvarande i aluminium är runt tre veckor.

Enligt Stratasys, som hjälpt Schneider Electric med installationerna i Grenoble, är det dock långt kvar innan denna användning av 3d-skrivarteknik når ut brett. Bara inom jiggar och fixturer är traditionell tillverkning i metall vanligast.

– Men företag som Schneider Electric visar att plast är starkt nog för jiggar och fixturer, säger Simon Brandon, Stratasys marknadschef i Europa. Plast är lättare än metall, behåller sin hållfasthet över tid och är värmetåligt.

– Schneider är ett tydligt exempel på var additiv tillverkning är på väg. För ett par år sedan investerade de i 3d-skrivare för prototyper, sedan skrev de ut prototyper på jiggar och fixturer. Nu skriver de ut verktyg.

 

Läs vidare

Första 3D-printade metalldelen på ISS

Tidigare i år kunde 3dp.se berätta om planerna på att ta med en 3D-skrivare för metall till den internationella rymdstationen ISS. Nu har den första metalldelen tillverkats ute i rymden.
First_metal_part_3D_printed_in_space

92 procent kortare ledtider med AM

Fler och fler stora industriföretag upptäcker fördelarna med AM-tekniken. Det senaste i raden är svenska koncernen Atlas Copco Group som med additiv tillverkning kunnat dra ner på både kostnaderna och ledtiderna.
Atlas-Copco_team

Metod för AI-förbättrad 3D-print

AI är ett begrepp som är på allas läppar. Tekniken används redan på flera olika sätt inom 3D-printing och det kommer hela tiden nya lösningar. Amerikanska forskare har utvecklat en algoritm för att effektivare printa komplexa strukturer.
3D-printer-printing-prostate

Klimatsmartare byggen med 3D-printade betongelement

Forskare vid Syddansk universitet (SDU) har tagit fram 3D-printade betongelement som kräver mindre material och därmed innebär en mindre belastning på miljön än traditionella motsvarigheter. 
f6d8b7a7-150c-4d9d-9edf-e33a70d766b5

Senaste nytt

Första 3D-printade metalldelen på ISS

Tidigare i år kunde 3dp.se berätta om planerna på att ta med en 3D-skrivare för metall till den internationella rymdstationen ISS. Nu har den första metalldelen tillverkats ute i rymden.
First_metal_part_3D_printed_in_space

Stratasys släpper uppföljaren Origin Two

Efter Origin One kommer Origin Two, en DLP-printer för mindre produktionsserier där tillverkaren lovar exakthet, repeterbarhet och fin ytfinish som är jämförbar med formsprutning.
Origin Two

Säkrar investering för AI-drivet kvalitetsverktyg

Interspectral, med bas i Norrköping, säkrar en investering för att utveckla sitt AI-drivna verktyg för kvalitetssäkring vid additiv tillverkning i metall.
Interspectral

Ikea söker kreativ 3D-printingspecialist

Möbeljätten Ikea har tidigare experimenterat lite med 3D-printing. Nu anställer bolaget en specialist inom 3D-printing för produktutveckling.
Flags 3