Schneider sparar 70 procent med 3dp-satsning

– Schneider är ett tydligt exempel på var additiv tillverkning är på väg. Det menar Simon Brandon på Stratasys, som hjälpt industrijätten att komma igång med sin satsning.

– Schneider är ett tydligt exempel på var additiv tillverkning är på väg. Det menar Simon Brandon på Stratasys, som hjälpt industrijätten att komma igång med sin satsning.

Den franska industrijätten Schneider Electric har kopplat ett rejält grepp om 3d-skrivartekniken. Det multinationella företaget använder tekniken för att kostnadseffektivisera och snabba upp sin produktutveckling och tillverkning. Det har redan lett till besparingar på upp emot 70 procent jämfört med tidigare metoder och verktyg.

Hittills har Schneider Electric 3d-skrivit verktyg för formsprutning, jiggar, fixturer, prototyper på verktyg och produktprototyper. På sikt är målet att också kunna 3d-skriva reservdelar.

Schneider Electric omsätter 250 miljarder kronor årligen och finns främst inom energi- och automatiseringsindustrierna. För sin 3d-skrivarverksamhet använder de en kombination av polyjet- och fdm-teknik i sin modellfabrik Openlab. De servar alla produktionenheter i Grenoble i Frankrike.

Bara i år kommer företaget att ha lanserat 400 produkter och de letar kontinuerligt efter teknik som kan korta time to market. Här är 3d-skrivartekniken en ypperlig lösning. Ta bara formsprutningsverktyg. De 3d-utskrivna verktygen kostar runt hundra euro att producera, medan traditionellt framtagna i aluminium kostar runt tusen euro. Leveranstiden för ett 3d-utskrivet verktyg ligger på runt en vecka. Motsvarande i aluminium är runt tre veckor.

Enligt Stratasys, som hjälpt Schneider Electric med installationerna i Grenoble, är det dock långt kvar innan denna användning av 3d-skrivarteknik når ut brett. Bara inom jiggar och fixturer är traditionell tillverkning i metall vanligast.

– Men företag som Schneider Electric visar att plast är starkt nog för jiggar och fixturer, säger Simon Brandon, Stratasys marknadschef i Europa. Plast är lättare än metall, behåller sin hållfasthet över tid och är värmetåligt.

– Schneider är ett tydligt exempel på var additiv tillverkning är på väg. För ett par år sedan investerade de i 3d-skrivare för prototyper, sedan skrev de ut prototyper på jiggar och fixturer. Nu skriver de ut verktyg.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Prototal materialtestar för fullt

För två månader sedan installerade Prototal två nya 3d-skrivare från HP. Samtidigt släppte de nyheten om ökade ordrar av medicintekniska delar. Nu provkör de material och berättar mer om hur produktionen ser ut i dag.

Publicerat av: 

Swerim: “Brist på standarder”

Standardiseringar behövs för fortsatt tillväxt inom additiv tillverkning av metall. Det visar en ny kartläggning som bland annat forskningsinstitutet Swerim varit med och tagit fram. 

Publicerat av: 

Printad vävnad direkt i patienten

Ett amerikanskt forskarteam har utvecklat en teknik för att 3d-printa vävnad direkt i patienten. Denna teknik ska enligt forskarna kunna minska infektioner i samband med operationer.

Publicerat av: 

“Vi kände ett samhällsansvar”

Umeå universitet levererar 2 000 visirhållare till Socialtjänsten i kommunen.
– Det är fascinerande att se hur engagerade folk blir och vilken vilja det finns att lösa problemen när man ställs inför en sådan här situation, säger Madelen Bodin, föreståndare för Curiosum.

Publicerat av: 

EOS: “Tre lärdomar från coronakrisen”

Den rådande coronapandemin har skakat vårt samhälle, men situationen ger oss också insikt i hur teknik och samarbete kan göra skillnad, menar Markus Glasser på EOS som listat tre viktiga lärdomar om 3d-printing i samband med coronakrisen.

Publicerat av: 

HP släpper nytt material

HP släpper ett nytt polypropen-material och tillkännager samtidigt nya partnerskap. Enligt företaget lämpar det nya materialet sig väl för fordon- konsument-, industri- och medicinsk sektor.

Publicerat av: