Innovationskraft i fokus på årets Solidworks World

Text:Mattias Kristiansson
PUBLICERAD: 6 februari 2017

Årets Solidworks World har slagit upp dörrarna på Los Angeles Convention Center. Över 5000 deltagare är på plats för att lära sig mer om Solidworks och Dassault Systémes omfattande produktportfölj. 3dp.se är här och rapporterar om det senaste inom CAD och 3d-skrivarteknik under veckan.

Årets tema är ”The New, The Next, The Never Before”, vilket kan ses som en sporre för att främja innovationskraft. Under invingningstalet visade Solidworks vd, Gian Paolo Bassi upp flera exempel på detta innovationstema. Ett är utvecklingen av nästa generations ”Rover” – ett avancerat självkörande fordon som ska kunna användas när man undersöker planeter. Ett annat är Hyperloop, en idé som bland annat kommer från entreprenören och uppfinnaren Elon Musk. Det har utmynnat i en tävling där de tre vinnande bidragen, bland annat från MIT i Boston, har använt Solidworks-program. Om det blir verklighet blir Hyperloop ett av världens snabbaste transportmedel i form av ett underjordiskt tåg som kan ta sig mellan kontinenter.

Det är uppenbart att topologioptimering blir allt viktigare för Solidworks. Företaget har inlett ett samarbete med nTopology, vars programvara kan läsa Solidworks-filer och optimera dessa för önskade egenskaper. Ett av huvudmålen är att kunna eliminera, eller iallafall reducera, antalet iterationer och långa designprocesser.

Monica Menghini, chefsstrateg hos Solidworks, talade om trender inom konstruktion och design av produkter. Hon menar att själva designaspekten aldrig varit viktigare för företagen och för affärsutvecklingen.

– Design är själva affärsplanen i en tid då våra upplevelser av produkter är allt viktigare, säger hon. Varje produkt har potentialen att bli ett slags portal för att leverera värden och engagera användarna.

Det avslutande föredraget under öppningsceremonin var en vitamininjektion för kreativiteten. Jason Silva, programledare för National Geographics tv-program Brain Games, kopplade företagens innovationskraft och nya produkter till mänsklighetens uråldriga nyfikenhet, från ögonblicket vi först började använda verktyg som pinnar och stenar, till 2000-talets exponentiella teknikutveckling. Homo Evolutis – den evolutionära människan – är ett begrepp som innebär att vi idag skapar och använder teknik som ett evolutionär tillgång. Och i denna utveckling hänger hjärnan inte alltid med.

Vi fortsätter att rapportera från Solidworks World under veckan. Utöver produktlanseringar från bland annat Stratasys, finns det en stor utställning med företag som 3D Systems, Carbon, HP och Markforged.

 

Läs vidare

92 procent kortare ledtider med AM

Fler och fler stora industriföretag upptäcker fördelarna med AM-tekniken. Det senaste i raden är svenska koncernen Atlas Copco Group som med additiv tillverkning kunnat dra ner på både kostnaderna och ledtiderna.
Atlas-Copco_team

Metod för AI-förbättrad 3D-print

AI är ett begrepp som är på allas läppar. Tekniken används redan på flera olika sätt inom 3D-printing och det kommer hela tiden nya lösningar. Amerikanska forskare har utvecklat en algoritm för att effektivare printa komplexa strukturer.
3D-printer-printing-prostate

Klimatsmartare byggen med 3D-printade betongelement

Forskare vid Syddansk universitet (SDU) har tagit fram 3D-printade betongelement som kräver mindre material och därmed innebär en mindre belastning på miljön än traditionella motsvarigheter. 
f6d8b7a7-150c-4d9d-9edf-e33a70d766b5

Efter konkursen: Mycorena sålt till belgiskt bolag

Under sommaren kom nyheten att det Göteborgsbaserade food-tech-bolaget Mycorena ansökt om konkurs. Nu står det klart att belgiska Natural Plantbased Solutions köper konkursboet.
MYCORENA_NASA_1

Senaste nytt

Stratasys släpper uppföljaren Origin Two

Efter Origin One kommer Origin Two, en DLP-printer för mindre produktionsserier där tillverkaren lovar exakthet, repeterbarhet och fin ytfinish som är jämförbar med formsprutning.
Origin Two

Säkrar investering för AI-drivet kvalitetsverktyg

Interspectral, med bas i Norrköping, säkrar en investering för att utveckla sitt AI-drivna verktyg för kvalitetssäkring vid additiv tillverkning i metall.
Interspectral

Ikea söker kreativ 3D-printingspecialist

Möbeljätten Ikea har tidigare experimenterat lite med 3D-printing. Nu anställer bolaget en specialist inom 3D-printing för produktutveckling.
Flags 3

92 procent kortare ledtider med AM

Fler och fler stora industriföretag upptäcker fördelarna med AM-tekniken. Det senaste i raden är svenska koncernen Atlas Copco Group som med additiv tillverkning kunnat dra ner på både kostnaderna och ledtiderna.
Atlas-Copco_team