Innovationskraft i fokus på årets Solidworks World

Text:Mattias Kristiansson
PUBLICERAD: 6 februari 2017

Årets Solidworks World har slagit upp dörrarna på Los Angeles Convention Center. Över 5000 deltagare är på plats för att lära sig mer om Solidworks och Dassault Systémes omfattande produktportfölj. 3dp.se är här och rapporterar om det senaste inom CAD och 3d-skrivarteknik under veckan.

Årets tema är ”The New, The Next, The Never Before”, vilket kan ses som en sporre för att främja innovationskraft. Under invingningstalet visade Solidworks vd, Gian Paolo Bassi upp flera exempel på detta innovationstema. Ett är utvecklingen av nästa generations ”Rover” – ett avancerat självkörande fordon som ska kunna användas när man undersöker planeter. Ett annat är Hyperloop, en idé som bland annat kommer från entreprenören och uppfinnaren Elon Musk. Det har utmynnat i en tävling där de tre vinnande bidragen, bland annat från MIT i Boston, har använt Solidworks-program. Om det blir verklighet blir Hyperloop ett av världens snabbaste transportmedel i form av ett underjordiskt tåg som kan ta sig mellan kontinenter.

Det är uppenbart att topologioptimering blir allt viktigare för Solidworks. Företaget har inlett ett samarbete med nTopology, vars programvara kan läsa Solidworks-filer och optimera dessa för önskade egenskaper. Ett av huvudmålen är att kunna eliminera, eller iallafall reducera, antalet iterationer och långa designprocesser.

Monica Menghini, chefsstrateg hos Solidworks, talade om trender inom konstruktion och design av produkter. Hon menar att själva designaspekten aldrig varit viktigare för företagen och för affärsutvecklingen.

– Design är själva affärsplanen i en tid då våra upplevelser av produkter är allt viktigare, säger hon. Varje produkt har potentialen att bli ett slags portal för att leverera värden och engagera användarna.

Det avslutande föredraget under öppningsceremonin var en vitamininjektion för kreativiteten. Jason Silva, programledare för National Geographics tv-program Brain Games, kopplade företagens innovationskraft och nya produkter till mänsklighetens uråldriga nyfikenhet, från ögonblicket vi först började använda verktyg som pinnar och stenar, till 2000-talets exponentiella teknikutveckling. Homo Evolutis – den evolutionära människan – är ett begrepp som innebär att vi idag skapar och använder teknik som ett evolutionär tillgång. Och i denna utveckling hänger hjärnan inte alltid med.

Vi fortsätter att rapportera från Solidworks World under veckan. Utöver produktlanseringar från bland annat Stratasys, finns det en stor utställning med företag som 3D Systems, Carbon, HP och Markforged.

 

Läs vidare

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, ett GE Aerospace-företag.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Wohlers förutspår utvecklingen för 2024

Ett uppsving för DED-teknologin, materialutveckling som leder till nya applikationer och det faktum att allt fler företag överväger digitala lager och tillverkning on demand. Det är några möjliga scenarier som branschgurun Terry Wohlers ser framför sig under resten av 2024.
lenny-kuhne-jHZ70nRk7Ns-unsplash

Sintratec lägger ner verksamheten

Schweiziska tillverkaren Sintratec har gått i konkurs. Trots tillväxt och framgångar under bolagets tioåriga historia blev den ekonomiska situationen till slut ohållbar.
Sintratec

Nytt rekord: Världens största polymer-3D-skrivare

University of Maine, USA, skriver ännu en gång in sig i Guinness rekordbok. Nyligen slog de sitt eget rekord från 2019 efter att ha byggt världens största 3D-skrivare för polymerer.
fof-1.0-0856_inline-1-1024x683

Senaste nytt

Både stort och smått på årets Elmia 3D

På årets upplaga av Elmia 3D medverkade ett tjugotal utställare. 3dp.se hälsade på hos några av dem och hittade allt från mikroskopiskt små utskrifter till hela arbetsflödeslösningar och flera mässpremiärer.
Elmia 3D kollage 2

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, ett GE Aerospace-företag.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Espressobryggare vinnare i designtävling

Under Elmia 3D presenterades vinnaren i SVEAT:s tävling Design Challenge 2024. Det bidrag som imponerade mest på juryn var en unik espressobryggare, designad av Simon Dybeck.
Design Challenge 1

Axplock från Elmia 3D-mässan

Det har gått två år sedan sist, men den 14–17 maj var det dags för den additiva branschen att samlas igen på Elmia 3D. Här är några nedslag från mässans första dag.
Elmia 3D kollage