3d-skrivare viktigt tema på Advanced Engineering

Pär Jansson på EOS.

Mässan Advanced Engineering hölls i år på Svenska Mässan i Göteborg. Det är ett av de senaste tillskotten inom svenska industrimässor, med fokus på högteknologisk tillverkning och utveckling. I år fanns 140 utställare på plats, flera av dem inom 3d-skrivarteknik.

– 3d-skrivartekniken har en självklar plats i framtidens industri och på Advanced Engineering var den ett av flera teman, säger projektledaren Lina Schewenius Lund.

– Det här var första gången som vi körde Advanced Engineering i denna skrud. För två år sedan hette eventet High Tech Engineering och såg delvis annorlunda ut. Nu har vi spetsat till eventet och linjerat den mot moderskeppet i Storbritannien, Advanced Engineering i Birmingham.

– Vi har lagt en bra grund att bygga vidare på, vilket också märktes bland utställarna. De var nöjda med mötesplatsen och kvaliteten på besökarna.

Mikael Sohlberg, GT Prototyper.

Mikael Sohlberg på servicebyrån GT Prototyper, Pär Nobring på r.a.p.s. och Jesper Hansen, student på Xenter, bemannade SVEATs monter när 3dp kom förbi.

– Det finns ett intresse om att få allmän information om 3d-skrivarteknik, vilket vi inom SVEAT bistår med, säger Mikael Sohlberg på GT Prototyper. Många vill veta mer om skillnaden mellan olika metoder och hur läget är kring metallutskrifter.

– Men fortfarande är det så att många inte vet hur den totala prisbilden ser ut. Det handlar om produktionstider, priser och efterbearbetning. Det är rätt omfattande med just metallutskrifter.

– Sedan talade jag med flera konstruktörer med bra koll på de olika metoderna generellt. Vi märker till exempel att många företag har en enklare 3d-skrivare av något slag och man är bekant med tekniken. Men om man ska ha andra egenskaper eller volym i sin produktion, då köper de ute hos servicebyråerna.

David Johansson och Juha Kankaala, Preshape och Premould.

David Johansson från servicebyrån Preshape stod med kollegan Juha Kankaala från systerföretaget Premould och pratade om hela produktionskedjan – från 3d-utskrivna skisser till lågvolymsproduktion. Tillsammas hanterar de båda företagen egentigen allt från idé till formsprutning i mindre volymer.

– Men sedan ser vi också hur allt fler av våra kunder frågar efter 3d-utskrivna slutprodukter, främst inom de områden där det ställs lägre krav på ytfinish och färg, säger David Johansson. Det löser vi med vår SLS-lösning från EOS, där vi kör polymermaterial.

Preshape arbetar även med avancerade funktionsprototyper som främst används på mässor och utställningar, men även som beslutsunderlag under en produktutveckling.

Pär Jansson på EOS menar att ett av hans viktigaste uppdrag är att få industrin att förstå att metallskrivare fungerar alldeles utmärkt i produktionen.

– Det är uppenbart att plasten är mer mogen än metall, vi ser fortfarande en viss skepsis gentemot metallutskrifter. Men EOS sålde faktiskt fler metallmaskiner än polymermaskiner räkenskapsåret 2015/2016, vilket är första gången i företagets historia.

– Samtidigt ser vi hur det kokar där ute i produktionen. Det är många som är beredda på att testa att producera komponenter och då hänvisar vi till de svenska servicebyråer som använder våra maskiner. Det är egentligen inte en enskild vertikal, utan över hela linjen. Dock ser vi större intresse från automotive. Men annars är det från rymden till modeindustrin.

Mats Moosbergh, ZYYX.

Mats Moosbergh, grundare och vd för svenska 3d-skrivarutvecklaren ZYYX, berättade om företagets kommande satsningar. Det handlar dels om en storebror till ZYYX+, dels om en helt ny teknik som man nu söker finansiering för. Utan att avslöja för många detaljer fick vi på 3dp.se iallafall reda på att det handlar om en extruderingsmaskin, flerfärgsmöjligheter och multimaterial.

Sedan starten för fyra år sedan har ZYYX skeppat runt 500 maskiner världen över. På senare tid allt mer till företagsanvändare och det är också inom detta segment man satsar mest sett till de uppgraderingar man gjort av ZYYX och ZYYX+.

– Jag tror att de flesta ser en stor trend med företag som köper mindre maskiner, säger Mats Moosbergh. Vi förädlar också vår maskin efter de krav som företagsanvändarna ställer.
– Det som främst skiljer FDM-baserade desktopmaskiner för konsumentbruk jämfört med företagsbruk är tillförlitligheten och automatisering. utan dessa får du ingen försäljning mot tillverkningsföretagen.

Miranda Lavesson, S3Di.

Miranda Lavesson och Teddy Larsson på S3Di, Scan 3D Innovation, stod och visade hur 3d-scanning kan gå till. Det sydsvenska företaget är återförsäljare av Artecs produkter och snart kommer nästa modell – Artec Leo. Det handlar om en portabel 3d-scanner med inbyggd dator och inbyggd bildskärm. Dessutom har den fått flera nya funktioner som högre upplösning, avsevärt bättre synfält och redigeringsmöjligheter direkt i enheten. Vi återkommer med en mer detaljerad genomgång av Artec Leo så fort utrustningen landar i Sverige.

Johan Nyström, Protech.

I Protechs monter var det Sverigepremiär för nya Fortus-modellerna. På plats fanns en Stratasys F370, som är den största av de tre FDM-skrivare som Stratasys nyligen släppt. Johan Nyström på Protech berättade att intresset varit stort från besökarna, i synnerhet de som arbetar inom tillverkningsindustri.

– Stratasys har satsat mycket på att göra de nya modellerna så användarvänliga som möjligt för de som har behov av allt från funktionella prototyper till produktionsdetaljer. Sedan har vi kopplat modellerna närmare GrabCAD-plattformen, en verktygslåda för alla möjliga 3d-utskriftsbehov. Med GrabCAD som programplattform kan vi skapa ännu mer nytta, samtidigt som det blir enklare för användaren, säger Johan Nyström.

Hans Grönqvist och Melina da Silva på Swerea IVF.

Melina da Silva och Hans Grönqvist på Swerea IVF i Mölndal hade mycket att visa upp i montern, inte bara på 3d-skrivarsidan, utan ett axplock av de projekt man medverkat i. Rent materialmässigt arbetar man på Swerea IVF med allt från polymerer och metaller, till textilier och keramer. Det sistnämnda med Sveriges enda Cerafab-skrivare från österrikiska Lithoz.

Under mässans första dag arrangerade SVEAT även en halvdagskonferens med flera tunga namn. Olaf Diegel, professor vid Lunds Tekniska Högskola, Pär Nobring på r.a.p.s., Emil Johansson på Swerea, och Kenny Johansson på Acron, höll presentationer.

 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.


PostNord startar molnbaserad 3d-portal

PostNord lanserar en molnbaserad 3d-portal där kunderna kan omvandla sin idé till 3d-utskrifter som sedan distribueras av PostNord. – Det är nästa steg för att på ett enkelt sätt göra 3d-marknaden mer tillgänglig, menar PostNord Strålfors vd Ylva Ekborn. 

Publicerat av: 

GE Additive ger bort 600 3d-skrivare

GE Additive har investerat 10 miljoner dollar för att de kommande fem åren förse skolor med 3d-skrivare. I höst levereras ytterligare 600 3d-skrivare till grundskolor i hela världen.

Publicerat av: 

RISE blir helägare av Swerea

Den svenska forskningskoncernen Swerea blir helägt av forskningsinstitutet RISE med start den 1 juli. Kunderna kommer inte att påverkas, menar Mats Lundin som är vd på Swerea. 

Publicerat av: 

3DVerkstan lär ut om förstärkta utskrifter

3DVerkstan bjuder in till after work den 20 juni om fiberförstärkta 3d-utskrifter. – Om du behöver egenskaper som hög styrka, hållfasthet och styvhet, finns det alternativ till metall, skriver 3DVerkstan.

Publicerat av: 

Ett hjärta sött som socker

Forskare från University of Illinois har utvecklat en ny typ av 3d-skrivare som kan tillverka komplexa former av sockeralkohol-lösningar. Något som kan användas för att odla biologisk vävnad.

Publicerat av: 

BMW och MIT vätskeprintar uppblåsbart material

BMW och MIT har tillsammans hittat ett sätt att ta fram material för bilars framtida interiör. – Tekniken skapar ett uppblåsbart formmaterial som ger en fingervisning om framtiden för materialdesign i stort, skriver BMW i ett pressutskick.

Publicerat av: 

Protech firar 25-årsjubileum

Den nordiska 3d-teknikleverantören Protech firar 25 år. – Vi tyckte helt enkelt att det var en cool grej som vi såg potential i, så därför valde vi att ta ett tidigt kliv in i branschen, säger en av grundarna Anders Brask.

Publicerat av: 

3D Systems släpper två metallskrivare

3D Systems lanserar två nya 3d-skrivare, en för metall och en för dentalapplikationer. – Vi tror på att dessa 3d-system kommer att bidra till expansionen av metallutskrifter, säger 3D Systems Kevin McAlea. 

Publicerat av: 

Xenter: ”Vi sneglar på bioprinting”

Xenters 3d-teknikerutbildning i Botkyrka laddar upp inför hösten med nya maskiner- samtidigt som man sneglar på möjligheterna med bioprinting. Ansökan för höstterminen stänger på måndag, 11 juni.

Publicerat av: 

De bioprintar mänskliga hornhinnor

Bioprinting kan på sikt lösa bristen på donatorer av ögonvävnad. – Det har visat sig möjligt att skriva ut hornhinnor, säger professor Che Connon från Newcastle University.

Publicerat av: