Acron fick stororder från fordonsindustrin

Servicebyrån Acron fick nyligen sin största order någonsin från ett företag i fordonsindustrin. Inte sett till detaljstorlek, maskintid eller ordervärde, men till antal detaljer. 16 000 distanser skrevs ut i polyamid i en SLS-maskin. De första 5000 var klara efter tre dagar. Resterande 11 000 ytterligare en vecka efter det.

– När vi tittar på detaljerna undrar vi själva varför en så enkel komponent printas, säger Kim Johansson på Acron. Den ser inte mycket ut för världen och där är inga geometrier som kräver SLS och 3d-skrivarteknik. Däremot var det bråttom. Tiden avgjorde tillverkningsteknik i väntan på att ”ordinarie” tillverkningsprocess skulle komma igång eller hinna ifatt.

– Dessutom var det ett projekt som utgör ett klockrent exempel på vår satsning ”3D-printing för produktion” eftersom det är just komponenter som kommer att användas i en produktion. Därför är det extra roligt att detaljerna faktiskt är simpla och inte direkt knutna till printningen eftersom SLS i många fall är konkurrenskraftigt vad gäller pris, och absolut vad gäller ledtid. Ett bevis på att även de enklaste detaljer kan och ska printas i vissa fall.

Såg du några alternativa metoder för att få fram dessa komponenter på motsvarande tid eller hur lång tid hade det tagit med alternativa tekniker?

– Det är ju trots allt en geometri som inte är självklar att printa. Tiden är den avgörande faktorn i det här fallet. Om man tänker att tiden är en mindre del men att man aldrig kommer behöva fler detaljer då kommer priset bli avgörandel. Vårt pris per enhet är inte skrämmande högt. Jämför vi det med en som laserskär eller vattenskär så kommer det till en beredning och material, dom ska dessutom hålla koll på alla dessa detaljer i en inte lika hanterbar miljö som vi har. Vattenskär man är jag inte en säker på att det funkar pga att detaljen är så liten. Nästa alternativ är att stansa ut den, då behövs det verktyg.

– Jag är ganska säker på att den här extremt simpla detaljen som är kundanpassad hade man inte kunnat få fram billigare än vad vi gjorde hur man än vänder och vrider på det. Det gör projektet än mer intressant.

– Storleken på detaljerna i kombination med våra noggrant utvecklade arbetsprocesser för produktionsprojekt, förde med sig ett marknadsmässigt acceptabelt pris på oslagbar tid.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


EOS ändrar i ledet

EOS gör nu ett skifte i sin ledningsgrupp. Ny vd blir Marie Langer. – Vi vill att vår teknologi ska göra mer än bara driva ekonomisk tillväxt, säger Marie Langer.

Publicerat av: 

Orb släpper kulformad byggkammare

Orbital Compsites har tagit fram ett nytt modulärt, robotiserat 3d-skrivarsystem. – Vi integreras sömlöst i en 5G-aktiverad Industri 4.0-miljö, säger Cole Nielsen, grundare av Orbital Composites

Publicerat av: 

Prototal: ”Den stora tillväxten ligger i serieproduktion”

Deras senaste miljoninvestering samt en ny majoritetsägare som tillträtt, är bara några steg för att Prototal ska stå högst på listan när företagen inser vad den additiva tekniken kan erbjuda. – Vi är i en industriell och digitaliseringsfas som innebär utveckling mot nya marknader och segment samt förbättringar i förutsättningar för befintliga kunder, säger vd Henrik Lundell.

Publicerat av: 

PLM presenterar programvara

Den 15 oktober arrangerar PLM Group en konferens med fördjupning inom programvarulösningar för additiv tillverkning. Besökarna kommer bland annat få en genomgång av den senaste versionen av Solidworks. 

Publicerat av: 

Bättre öl med 3d-printing

I samarbete med GE Additive, har världens äldsta bryggeritillverkare Kaspar Schultz Gmbh i Tyskland utvecklat ett 3d-utskrivet omrörarblad, som ska kunna fördela spannmålen i ölsoppan bättre.

Publicerat av: 

Formnext växlar upp

Fler än 740 utställare väntas vara på plats under årets Formnext-mässa i Frankfurt den 19–22 november. Mässan är en av de ledande inom additiv tillverkning och firar i år fem år med att växa in i två nya mässhallar. 

Publicerat av: 

Turbinblad av cellulosa visas på Elmia

Under årets Elmia Subcontractor-mässa, den 12–13 november, kommer ett 3d-printat turbinblad av levande organismer visas upp. – Efterfrågan på nya biologiska och hållbara material är stort över hela världen, säger Doktor Sascha Peters, grundare av Berlinbaserade Haute innovation.

Publicerat av: