Fullt drag på Xenters 3D-Mässa

Janne Sätherlund och Petja Svensson på Xenter är två av eldsjälarna bakom 3D-Mässan.

Den 5-6 april var det dags för andra upplagan av Xenters och SVEATs 3D-Mässa. Precis som första året hölls mässan i Xenters lokaler i Botkyrka, strax utanför Stockholm. I år var det gott om utställare och besökare. Den första dagen var reserverad för branschfolk, medan andra dagen var öppen för allmänheten.

Under de två dagarna hölls det en rad föreläsningar inom vitt skilda områden, från bioutskrifter och celllulosamaterial, till metallskrivare och 3d-scanning.

På utställarsidan fanns både stora och små aktörer – samt stora och små 3d-skrivare. Läs vårt mingelreportage från utställningen.

Daniel Wexell, Arcam.

Arcam i ledningsgruppen
I år är Arcam på plats som representanter för ledningsgruppen på 3D-teknikutbildningen på Xenter.

– Det handlar ju om att vi bryr oss om skolan. Vi är också i en expansiv fas, och behöver mer och mer folk. Just nu har vi fyra praktikanter från Xenter hos oss, säger Daniel Wexell, och fortsätter:

– Vi representerar ju också mer maskinbyggarsidan jämfört med många andra här. Det är vi och Höganäs.

Gustav Boström och Henrik Cornelius, 3DVerkstan.

3DVerkstan blickar mot skolorna
– Under det senaste året har vi sett ett växande intresse för kompetens inom 3D-teknik från framförallt företag och skolor. Det märker vi framförallt på den stora ökning av kurstillfällen inom 3D-teknik som vi håller i dag. Företag och skolor är mer villiga att satsa på att bredda kunskaperna inom tekniken i dag vilket är positivt för utvecklingen av marknaden. För oss är utbildning ett viktigt verktyg för att sprida kunskap och skapa intresse för 3d-skrivare, säger Gustav Boström från 3DVerkstan, och berättar om 3D Meetup Center, en fysisk mötesplats i centrala Stockholm för 3d-skrivare och additiv tillverkning, både för desktop och industri.

– För att öka intresset för additiv tillverkning är det viktigt med en fysisk tillgänglighet för nyfikna att kunna orientera sig efter vilken teknik som passar deras behov. Vilket vi har fått en mycket positiv respons på från både de partners som ställer ut i 3D Meetup Center och besökare som snabbt får en enkel översikt och orientering av vad det finns för leverantörer och tekniker på marknaden.

Kalle Grennfalk (t h) och Emil Rindell i Canons monter.

Canon visar upp sig
Canon var på plats för att visa vad de kan åstadkomma med 3d-skrivare. De hade bland annat med sig en av 3D-versionerna av Livrustkammarens dräkter som vi skrivit om tidigare.

– Vi har också nyligen släppt nya material till Projet 2500, men det var för bara en och en halv vecka sedan, så de kunde vi inte visa upp här, säger Kalle Grennfalk på Canon.

Pär Nobring, r.a.p.s., i två upplagor på mässan.

Andas rätt hos r.a.p.s
På plats visade r.a.p.s sina produkter och tjänster – vad EnvisionTEC-skrivarna kan göra. De visade till exempel en pipa för träning av andningsteknik för sångare som de tagit fram för Zangger Voicepipe.

– Vi är ju så klart här för att exponera oss och våra tjänster, men det är också viktigt att utbilda allmänheten kring vad som är möjligt med 3d-skrivarteknik, säger Pär Nobring på r.a.p.s.

Pär stoltserade även med en 3D-selfie i r.a.p.s. utställningsmonter som kan ses på bilden ovan.

Paul Padoan, Prototal, med en läskflaska modell större.

Prototal satsar på efterbehandling
Även Prototal, ett av de företag som arbetat med 3d-skrivarteknik längst i Sverige, pekade på vikten av att utbilda allmänheten, och att fler lär sig tekniken.

– Därför är det kul att vara på dessa event, att träffa studenter och prata om möjligheterna, säger Paul Padoan.
Han menar också att efterbehandling blir viktigare och viktigare för dem – de arbetar mycket med formgivare som vill ha exakta färger på slipade och lackade produkter. På bilden håller Paul upp det största de kan göra i sina maskiner – och något av det största som kan göras på det här sättet i Sverige.

Niclas Malm, Höganäs.

Detaljerat hos Höganäs
På Höganäs var det fokus på det lilla. Bredvid det minimala schackbrädet står tre torn i olika storlekar, ett så litet att det är svårt att se detaljerna med blotta ögat.

– Vi skapar små komplexa detaljer med hög upplösning, till exempel munstycken för serietillverkning, säger Niclas Malm och visar ett munstycke han själv tagit fram, där fyra hål på ena sidan blir till ett hål på andra – något som inte går att skapa på samma sätt i traditionell produktion.

Xenter-studenten Jens Fredriksson har samarbetat med konstnären Tove Kjellmark.

Xenter-student samarbetar med konstnär
I Xenters monter stod Jens Fredriksson och visade ett projekt han gjort tillsammans med konstnären Tove Kjellmark, som ville fånga rörelse i stillastående objekt. Med 3d-scanning och 3d-skrivare i både gips och SLS har de skapat skulpturer som visar hur en människa rör sig.

På bordet bredvid står också flera olika skapelser från studenterna på Xenter.

Anders Sjöberg från Digital Mechanics.

Digital Mechanics har hela kedjan
– Många kan tekniken och vet att den finns, men det är inte lika många som vet vad man kan göra med den och hur man kan producera med den, berättar Anders Sjöberg från Digital Mechanics.

På deras roll-up står det ”3D production with brains”, som syftar till att de kan hjälpa kunderna oavsett var i processen de befinner sig.

Scan 3D Innovations scannar en postcykel till besökarnas förtjusning.


Scan 3D Innovations vassast på 3d-scanning
Både Canon och r.a.p.s pekar vidare till Scan 3D Innovations, som står och scannar in en cykel för Postnord. De har arbetat med båda företagen – bland annat för att scanna in dräkterna från Livrustkammaren för Canon. På plats visar de både scannrarna Eva och Space Spider, men Artur Björnegrim på S3Di berättade också om den kommande scannern, Artec 3D Leo, som kommer vara trådlös och kunna ta 80 bilder i sekunden – till skillnad från Eva som kan ta 16 och Space Spider som kan ta 7,5.

Så här glad var Anders Johanson på Zyyx över smyglanseringen av deras nya modell.

Zyyx klarar nu kolfiber
Hos Zyyx 3D Printer visade de bland annat produkter av kolfiberförstärkt nylon – på bilden en handbroms till en cykel. Anders Johansson på Zyyx berättade också att de hade lite av en smyglansering av en ny maskin, Zyyx Pro, som lanseras på riktigt den 20 april.

 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Bromsok i titan tål tusen grader

Bugattis bilmodell Chiron blir unik med världens första 3d-utskrivna bromsok, skriver Popular Science. Enligt Bugatti är titankomponenten den största i sitt slag som tillverkats med SLS-tekniken.

Publicerat av: 

Cellink får patent för ny teknik

Det svenska bioprintingföretaget Cellink tilldelas patent från Europeiska patentverket. Det är ett stort steg mot den ideala bioprintern, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Publicerat av: 

Konferens med metallfokus

Den 25–27 november arrangeras konferensen Metal Additive Manufacturing Conference 2019 i Örebro. Här ska besökarna kunna tanka en massa kunskap om additiv tillverkning av metall.

Publicerat av: 

Flygutsläpp i fokus för GKN Aerospace

EU:s klimatmål för år 2050 är att halvera flygutsläppen. Men för att detta ska bli verklighet krävs en rad olika åtgärder. GKN Aerospace, som är Sveriges största civila flygindustri, ser additiv tillverkning som en del i att nå målet.

Publicerat av: 

Forskning nära hjärtat

Miljoner människor i världen är i behov av en hjärttransplantation. Nu har forskare tagit nästa steg för att kunna 3d-printa ett människohjärta i full storlek. 

Publicerat av: 

MakerBot lanserar Method X

– Method X vänder sig till den som vill ta steget upp till en pålitlig professionell skrivare från de enklare lågprisskrivarna, säger Evald Ottosson på Protech som är svensk återförsäljare.

Publicerat av: 

Så blir kaffesäckar kajaker

Vad sägs om att ta en tur i en 3d-printad kajak? Det Värmlandsbaserade företaget Melker of Sweden tillverkar nu kajaker, longboards och ståbrädor för paddling (SUPar) av restmaterial som sågspån och kaffesäckar från Löfbergs.

Publicerat av: 

De 3d-printar magnetisk vätska

Ett forskningsteam i USA lyckades, av misstag, 3d-printa droppar med permanenta magnetiska egenskaper. Framstegen öppnar dörren för en rad användningsområden, både inom medicin och elektronik.

Publicerat av: 

Designbyrå stärker produktutveckling med 3d-skrivare

Den svenska industridesign-byrån Splitvision Design är först i Sverige med att investera i en Figure 4-lösning från 3D Systems. – Produktionen blir bättre och mer kontrollerbar ju mer ansvar vi tar inom tillverkningen, säger Lukass Legzdins, R&D-chef på Splitvision.

Publicerat av: 

Sandvik gör skarpt förvärv

Sandvik förvärvar en andel om 30 procent i det italienska bolaget Beam IT. – Investeringen i Beam IT kompletterar vårt befintliga erbjudande, säger Lars Bergström, chef för Sandvik Machining Solutions.

Publicerat av: 

Graphmatech lanserar nytt material

Graphmatech, ett svenskt startup företag inom materialteknologi, släpper ett nytt hybridmaterial med namnet Aros Create. Fler produkter kommer snart, säger doktor Mamoun Taher, vd på Graphmatech.

Publicerat av: