RAPID 2017: Årets tyngsta event väckte stålstaden till liv

Text:Mattias Kristiansson
PUBLICERAD: 16 maj 2017

Stålstaden Pittsburgh har fått sin beskärda del av nedläggningar och många industrilokaler gapar tomma. Men i början av maj myllrade det av aktivitet på den anrika RAPID-konferensen där produktlanseringar och andra nyheter duggade tätt under de fyra dagar som eventet pågick. 3dp.se var på plats för att ta del av det senaste.

I år är det 26 året i rad som konferensen och mässan RAPID hålls, nu tillsammans med brittiska TCT, som arrangerar den årliga brittiska konferensen och mässan TCT + Live i Birmingham. RAPID är därmed den AM-konferens som hållit på längst och det syns både i konferensprogram och det digra utställarantalet.

Dieter Schwarze, forskningschef på SLM Solutions, prisades på RAPID.

Organisationen bakom RAPID, SME, inledde eventet med prisutdelningar. Varje år delar de ut ett Industry Achievement Award-pris till någon som utmärkt sig genom en livsgärning, en banbrytande teknik eller en innovativ idé. För att förstå magnituden på denna utmärkelse kan nämnas att EO:s grundare, Hans Langer, fick utmärkelsen förra året. I år gick utmärkelsen till en annan tysk – Dieter Schwartze. Han är forskningschef på SLM Solutions och är i hög grad den som ligger bakom utvecklingen av SLM-tekniken, idag en branschstandard för AM-teknik inom flertalet branscher.

Ny metallteknik från Vader Systems.

En annan intressant utmärkelse som delades ut var Distinguished Paper Award. Denna går till ett forskningsarbete som utmärkt sig i den additiva världen. I år gick den till Swati Chandran Thirumangalath, Scott Vader och Zachary Vader, för deras arbete “Liquid Metal 3D Printing: A Magnetohydrodynamic Approach”. Vader är ju ett välkänt namn för alla science fiction-nördar, men nu får alla 3d-skrivarnördar något att hålla koll på. Vader Systems är nämligen namnet på ett amerikanskt företag som utvecklat en helt ny typ av metallskrivarteknik som kallas för MagnetoJet. Utan att gå in på allt för många detaljer, så handlar det om en teknik där flytande metall på 1200 grader celsius ”sprayar” metallpartiklar på en byggyta, lite som bläckstråleteknik. Enligt Vader Systems ska lösningen släppas nästa år.

På invigningsdagen var även Rob Gorham, chef för det stora privata-statliga initiativet America Makes, på plats för att berätta om hur man driver på utvecklingen inom additiv tillverkning i USA.

Rob Gorham på America Makes presenterade en lösning för kunskapsutbyte mellan tillverkningsföretag.

America Makes fick stor uppmärksamhet i president Obamas State of the union-tal 2013, då han sa att han ville göra landet till en magnet för nya tillverkningsjobb. Gorham menar att talet öppnade mångas sinnen och gjorde att 3d-skrivartekniken började synas allt mer, även i så kallad mainstream-media. Sedan dess har utvecklingen snurrat på i allt högre takt. 2014 kom det första 3d-utskrivna läkemedlet. Samma år skrev man ut ett verktyg på rymdstationen ISS. Samma år godkände amerikanska flygorganisationen FAA en 3d-utskriven flygplanskomponent.

Men Gorham menar att det fortfarande finns stora kunskapsluckor, något America Makes nu ska råda bot på med en ny tjänst. America Makes Digital Storefront, som lösningen heter, beskrivs som ett forum där tillverkningsföretag ska få tillgång till konkret och vederhäftig data som de ska kunna använda sig av för att sjösätta eller förbättra sina AM-projekt. Helt enkelt att leta, hitta, upptäcka och lära sig genom andra medlemmars data.

Todd Grimm är i USA ett välkänt namn inom additiv tillverkning. Som teknikkonsult och vd för T.A. Grimm & Associates har han haft örat mot branschen i nära nog tjugo år. Under första dagen på RAPID gav han en omfattande trendrapport över tekniker och lösningar som han menar är extra intressanta och som man bör hålla ögonen på lite extra. Här är ett urval ur Todd Grimms analys.

De främsta namnen inom DLP-teknik att hålla koll på för tillfället är EnvisionTEC, Admatec, Carbon, Coobx och 3D Systems. Inom FDM ser vi stor aktivitet hos Stratasys, 3D Platform, Titan Robotics och nya samarbetet mellan Essentium och materialutvecklaren BASF.

På metallsidan finns det ett stort antal nya, och etablerade aktörer, det är uppenbart att detta är ett växande område och teknikerna blir allt mer specialiserade, beroende på applikation och/eller industrivertikal. Håll koll på Vader, Adira, Markforged, Desktop Metal, Farsoon, SLM Solutions, Trumpf, BeAM Machines och Optomec, med flera.

Det sker stora framsteg inom materialforskningen, i synnerhet på keramer, silikon, kompositer och kombinationer av plast och metall. Företag att hålla koll på är: XJet, Admatec, Roland DGA, Markforged, EnvisionTEC, Impossible Objects, HP, Somos, Höganäs och PrintCB.

Inom programvara är de tydligaste trenderna inom design, simulering och processkontroll. De starkast lysande stjärnorna är Frustum, 3DSIM, Autodesk Netfabb, Materialise, Siemens och SAP.

Första dagen avslutades med en paneldiskusson med några av de tyngsta namnen från industrin. Fried Vancraen, vd, Materialise, Greg Morris, chef för GE Aviations AM-område, Vyomesh Joshi, vd, 3D Systems, och Stephen Nigro, chef för HP:s affärsområde för 3d-skrivarteknik, fick presentera sina visioner för hur AM påverkar tillverkningsindustrierna. Trots vissa motsättningar, så var man rörande överens om att vägen framåt handlade om utbildning, inte bara av ingenjörer, utan av alla inom industrin.

Vi har tidigare rapporterat om Stratasys nya system Continuous Production 3D Demonstrator och företagets samarbete med metalluppstickaren Desktop Metal. Även om dessa nyheter var de stora samtalsämnena på RAPID, så var det gott om andra nyheter. Här följer ett urval.

EnvisionTEC lanserade flera nya material och visade en spännande uppdatering av sin Perfactory-linje. Perfactory 4, som nya modellen heter, har fått en ny exponeringskälla i form av ett skräddarsytt LED-ljussystem. Tekniken kommer att finnas över hela P4-produktlinken. EnvisionTEC menar att LED-lösningen är mer kraftfull och effektiv än andra projektorbaserade system på marknaden.

P4 LED Standard XL-modellen, som lanserades på RAPID, har en byggvolym på 192 x 120 x 180 eller 230 millimeter, med en XY-noggrannhet på 100 mikrometer. P4 LED Mini ska ge en upplösning på ner till 10 mikrometer, med en justerbar Z-upplösning på mellan 15-50 mikrometer.

På materialsidan kommer nu tre nya material för tillverkningsindustri, och fyra nya material för medicintekniksidan, specifikt för företagets 3D-Bioplotter.

Silicone TG är ett silikonmaterial för mjuka implantatguider. Det ska ha låg krympgrad, medium hårdhet på runt 20 Shore och vara luktfritt. Det kräver härdning efter utskrift.

PCL 45K RG är ett polyestermaterial, polylaktokapron, för forskning i 3d-utskriven vävnad. Materialet yterosion ska medge en kontrollerad flöde av additiver under en period på 1-3 år. Det innebär att materialet är lämpligt för tillförsel av läkemedel samt för ben- och broskregeneration. Processtemperaturen ligger på 23 grader celsius.

LT Support RG är en hydrogelbaserad sackarid som kan användas som stödmaterial i bioutskrifter. HT Support RG är ett stärkelsebaserat stödmaterial som arbetar i högre temperaturer. Processtemperaturen ligger på 150 grader celsius.

För tillverkningsindustrin släpper EnvisionTEC E-CE, ett styvt material med hög temperatur- och kemikalieresistens. Det ska klara temperaturer upp till 170 grader. E-Poxy är ett delvis biobaserat material som ska ge god balans mellan flexibilitet hårdhet och värmeresistens. E-Model Flex är ett modellmaterial med förbättrade brottöjningsegenskaper.

Det blev nyligen klart att 3D Center börjar sälja HP:s 3d-skrivare i Norden. Det är bara ett av över 30 nya nya avtal med partners världen över. Trogen sin strategi fortsätter HP att fokusera på denna typ av försäljning. Det intressanta är dock att ingen av de nya  återförsäljarna har någon tidigare erfarenhet av att arbeta med HP, utan kommer från 3d-skrivarbranschen. Fast viss direktförsäljning bedriver HP dock. Dels mot stora varumärken som BMW, Nike och Johnson & Johnson, men även mot stora, internationella servicebyråer som Shapeways, Materialise och Proto Labs.

Materialtillverkaren Henkel ansluter sig nu till en växande skara företag som inlett samarbete med HP kring materialutveckling för just Multi Jet Fusion-tekniken. Sedan tidigare är Arkema, BASF, Evonik, samt Lehmann & Voss med i HP:s materialprogram. 3d-skrivartillverkaren har som bekant anammat ett öppet system där i princip vem som helst kan få bidra med nya material. Dessa testas och godkänns av HP och görs sedan tillgängliga på marknaden. Bedömare som vi talade med på RAPID menar att strategin kommer att påskynda materialutvecklingen för HP, som än så länge inte börjat leverera material för fyrfärgsutskrifter eller multimaterial.

Formlabs satsar på efterbehandling.

Formlabs har utvecklat två lösningar för efterbehandling av sina SLA-utskrifter, Form Wash och Form Cure. Det handlar dels om en tvättenhet, dels om en härdningsenhet. Det fina är att det går att placera hela byggplattformen i Form Wash, varpå isopropyl-lösningen agiteras tills dess att stödmaterialet avlägsnats från utskriften. Form Cure använder både ljus och värme för att härda de Formlabs-material som så kräver.

Materialise samarbetar med 3D Systems för att optimera arbetsflödet.

Belgiska Materialise har en tung kompetens inom programvaruutveckling och nu lierar de sig med 3D Systems för att kombinera Materialise Build Processor med 3D Systems ProJet CJP-maskiner. Det handlar alltså om en skräddarsydd Build Processor som även innefattar Materialise Magics, som ska förenkla och optimera flödet i hela 3d-skrivarprocessen, från CAD till utskrift.

 

Läs vidare

Kimya lämnar AM-marknaden

Den franska materialtillverkaren Kimya lägger ner sin produktion av filament. Företaget har varit i AM-branschen sedan 2017, men efter en fallande efterfrågan stänger de nu ner sin fabrik.
Kimya

Nexa3D drog sig ur Formnext i sista stund

Den som tittade på hallplanen inför årets Formnext kunde se att Nexa3D bokat en stor utställningsyta mitt i hall 11.1. Men på den plats där montern skulle vara fanns istället en kaffevagn, bord och stolar.
Nexa3D

De omvandlar avfall till AM-material

Återvunna material från avfallsströmmar så som kaffe, oliver och kork. Det har blivit spanska företaget Smart Materials 3D:s speciella nisch.
Smart 3D 3

Formnext första dag i bilder

Det har återigen blivit dags för årets stora begivenhet för AM-branschen, Formnext-mässan i Frankfurt. I år medverkar runt 860 utställare som visar allt ifrån 3D-skrivare och efterbehandlingsustrustning till mjukvara och material. Här är några nedslag från mässans första dag. Formnext pågår den 19-22 november 2024.
Formnext kollage 2

Senaste nytt

Stor nyhet för små utskrifter hos Nano Dimension

Nano Dimension är känt för sina 3D-skrivare för riktigt små mikro-utskrifter, knappt synliga för blotta ögat. På Formnext presenterade företaget en större modell som kan printa ännu snabbare.
Nano Dimension 4 ver 3

Kimya lämnar AM-marknaden

Den franska materialtillverkaren Kimya lägger ner sin produktion av filament. Företaget har varit i AM-branschen sedan 2017, men efter en fallande efterfrågan stänger de nu ner sin fabrik.
Kimya

Nexa3D drog sig ur Formnext i sista stund

Den som tittade på hallplanen inför årets Formnext kunde se att Nexa3D bokat en stor utställningsyta mitt i hall 11.1. Men på den plats där montern skulle vara fanns istället en kaffevagn, bord och stolar.
Nexa3D

”Materialutveckling säkrar kundernas investering”

På förra årets Formnext slog Stratasys till med en storslagen maskinlansering: F3300. I år var det istället materialnyheter som stod i fokus, inte minst med nya pulveråtervinningslösningen ReLife, men även inom PolyJet.
Stratasys kollage