Svenska ortopeder skriver ut frakturer för bättre behandling

Text:Mattias Kristiansson
PUBLICERAD: 7 september 2017

Linköpingsföretaget Wematter är på gång med en egenutvecklad SLS-maskin som de menar kommer att göra tekniken tillgänglig även för flera typer av verksamheter. I början av september visade de upp sin 3d-skrivare inom ramen för ortopediprojektet PRECIIS. Målet är att ge läkare bättre kunskap om en skada genom att skriva ut patientens fraktur.

– Hela poängen med PRECIIS är att öka precisionen i implantatkirurgi före, under och efter en behandling. Det vi framförallt fökuserar på är före och efter, säger Wematters vd Robert Kniola.

Det finns andra aktörer som hjälper ortopeder idag. Det går till exempel att beställa 3d-modeller från servicebyråer.

– Men då får man som läkare räkna med långa ledtider, vilket gör att 3d-utskriften tappar i värde, säger Robert Kniola.  Vår vision är att det ska stå en SLS-skrivare på kliniken som läkarna kan använda. Målsättningen är att man inom 24 timmar eller snabbare ska kunna få sin 3d-utskrift.

Ett dygns leveranstid är inga problem när det gäller de allra flesta behandlingarna av frakturer, i synnerhet de som kräver implantat. Nästan ingen som fått en fraktur opereras akut. Först ska trycket gå ner, därefter kan man börja planera för ingrepp.

– Men den stora utmaningen för en ortoped är att 2d-röntgen bara ger en del av hela bilden. Genom att få en 3d-bild från skiktröntgen går det att se mycket mer. Ta en spiralfraktur, till exempel. I en 2d-vy kan en sådan se enkel ut, men i 3d ser man kanske att hela benet vridits några grader. Ibland kan det också vara många småbitar, vid krosskador. Det kan vara pussligt. Då är det bra att 3d-skriva och sedan lägga pusslet tillsammans med teamet.

Det arbetsflöde som Wematter och andra aktörer utvecklat bygger på skiktröntgen från kliniken som skickas till ett tolkningsprogram. Detta hanteras av ett annat Linköpingsföretag, Sectra. De anpassar datat för 3d-utskrift och skickar vidare till Wematter, som hanterar utskrifterna.

– Upplösningen på skiktröntgen-datat är väldigt grov enligt vår uppfattning. Det gör att vi kan optimera vår maskin för att bli snabbare genom att skriva ut i lägre upplösning, vilket också ger en snabbare leverans.

En av de unika delarna i projektet är att patientföreningen Reumatiska riksförbundet är med i projektet. De har metoder för att kvantifiera nyttan för patienten.

– De hårda värdena är att antalet feloperationer minskar. Sen kan man även se patientnyttan i att obehag och lidande minskar för patienten om det blir färre feloperationer. Dessutom, om man visar frakturen för patienten, säger teorin att den ökade förståelsen hos patienten också höjer patientnyttan och förbättrar rehabiliteringen.

Wematter har inom ramen för PRECIIS idag ett samarbete med Trollhättans ortopedklinik och Region Östergötland. Men från och med hösten 2017 vill man nå ut till alla kliniker i Sverige.

– Trollhättan är piloten och nu vill vi hitta fler. Projektet pågår minst ett år till. Tanken är att få in fler typer av frakturer och att integrera olika system och verktyg. Det kan handla om tillåtelse att använda en molntjänst, var maskinen ska stå och så vidare. På Trollhättan står skrivaren i gipsrummet. Det beror på att man städar gipsrummet sex gånger per dygn.

– Vi talar också om CE-märkningsaspekten. Så länge tekniken bara används för förplanering så är det OK. Men för att ta 3d-utskrifterna in i operation, då krävs det certifieringar. Vi har till exempel en tanke på att läkarna ska kunna förböja implantatplattorna mot 3d-utskriften så att de får perfekt passform innan ingreppet. Det är en jättestor nytta. Alternativet idag är att öppna såret, lägga dit plattan, ta bort, böja till och testa igen tills det passar. Det tar onödigt lång tid, avslutar Robert Kniola.


FAKTA
I PRECIIS ingår 14 samarbetspartners, med representanter från industrin, sjukvården, patientorganisationer och akademi. Sectra är huvudprojektledare och Wematter är del-projektledare för 3d-skrivarområdet inom projektet. Projektet stöttas finansiellt av VINNOVA.

 

Senaste nytt

Stipendium stärker maskinparken på två gymnasieskolor

Branschföreningen SVEAT delar varje år ut ett utbildningsstipendium. Två gymnasieskolor har fått dela på stipendiet för att köpa in 3D-skrivarutrustning till undervisningen. 
Vvik_www-1 ver 2
Stipendium stärker maskinparken på två gymnasieskolor

GKN Aerospace integrerar mjukvaran AM Explorer

GKN Aerospace i Trollhättan har integrerat svenska Interspectrals programvara AM Explorer i sitt arbetsflöde för additiv tillverkning. Det ska leda till förbättrad kvalitetskontroll och optimerad resursanvändning.
Interspectral 1
GKN Aerospace integrerar mjukvaran AM Explorer

3D-printade sulor en succé för ortopedteknikern

Philip Kronholz Nilsson har jobbat som ortopedtekniker i 20 år. För ett par år sedan började han tillverka 3D-printade ortopediska skoinlägg, något som på kort tid har det blivit framgångsrikt.
Philip-1
3D-printade sulor en succé för ortopedteknikern

Företaget som 3D-printar i sten

Concr3de är ett nederländskt företag som specialiserat sig på binder jetting 3D-printing i sten och liknande material. De har funnits i ungefär fem år och erbjuder 3D-printingtjänster av sten till hela världen.
Print-Stone-AIDetail-e1747224075470 ver 2
Företaget som 3D-printar i sten

Läs vidare

Företaget som 3D-printar i sten

Concr3de är ett nederländskt företag som specialiserat sig på binder jetting 3D-printing i sten och liknande material. De har funnits i ungefär fem år och erbjuder 3D-printingtjänster av sten till hela världen.
Print-Stone-AIDetail-e1747224075470 ver 2
Företaget som 3D-printar i sten

Så kan handelstullar påverka AM-branschen

Det är tvära kast när det gäller president Donald Trumps handelstullar och nu väntar prövning i USA:s högsta domstol. Analysfirman Wohlers Associates har tittat på hur tullarna skulle kunna påverka AM-branschen, och ser både hot och möjligheter.
dominik-luckmann-SInhLTQouEk-unsplash
Så kan handelstullar påverka AM-branschen

Heineken säkrar kontinuitet i produktionen med AM

Med över 150 bryggerier världen över är Heineken en av de största globala ölproducenterna. Bryggeriet i spanska Sevilla producerar välkända varumärken som Cruzcampo, Desperados, Heineken och Amstel. Där har förpackningschefen Juan Padilla González infört 3D-printing för att öka drifttiden och effektiviteten.
innovation-showcase
Heineken säkrar kontinuitet i produktionen med AM

Startupen har printat tusentals delar åt Equinor

Startup-bolaget F3nice, med huvudkontor i Oslo, har 3D-printat drygt 4 000 metalldelar åt det statliga norska olje- och gasföretaget Equinor.
Troll C Sunset-26
Startupen har printat tusentals delar åt Equinor