Nyinstiftat svenskt pris inom additiv tillverkning

Text:Petter Andersson
PUBLICERAD: 4 januari 2018

Mats_Falck_SveatBranschföreningen Svensk Additiv Tillverkning, SVEAT instiftar ett nytt branchpris: SVEAT Award/Swedish AM Award. Vinnarna utses på 3d-konferensen i Jönköping 17 maj 2018, och kommer tilldelas de personer, utbildningar, skolor eller lärosäten som gjort viktigast insatser för eller framsteg inom additiv tillverkning.

För 2018 års utlysning gäller:

– Bästa examensarbete från högskola/universitet samt

– Bästa projekt från YH-utbildning

– Priset instiftas för att uppmärksamma additiv tillverkning och det som händer inom området runtom på svenska utbildningar. Vi tänker att dessa priskategorier i framtiden ska följas av andra mer inriktade på till exempel industri. Ett av huvudsyftena för Sveat är att informera om och uppmärksamma additiv tillverkning på olika vis, säger Mats Falck, ordförande för Sveat.

Inkomna förslag ska beskriva minst en fördel som endast kan fås med additiv tillverkning till skillnad från konventionell tillverkningsteknik. Fördelarna kan röra sig om kortade ledtider, designfrihet, minskad miljöpåverkan, nya material, individanpassning. För mer information, se Sveats webbplats.

– Liksom tidigare år har vi förlagt konferensen i samband med Sveats årsmöte och i år gör vi den i samarbete med Elmia. Framför allt eftersom vi vill variera den geografiska platsen för vårt årsmöte och för de vinster vi ser med att Elmia kör fem industrimässor samma vecka. Dessutom gör de i samband med dessa, för första gången, en ny 3d-mässa. Programmet för konferensen är ännu inte helt spikat men den kommer att gå av stapeln 16 maj. Sveat har alltså även sitt årsmöte den dagen, säger Mats Falck.

Ansökan skickas till info@sveat.se senast fredag 20 april 2018. Priset inom vardera kategorin består av diplom och 5000 kr. Priset delas ut i samband med den 3D-konferens som arrangeras i samarbete med Elmia i Jönköping 16 maj 2018. Vinnare utses av SVEATs styrelse.

Läs vidare

Första 3D-printade metalldelen på ISS

Tidigare i år kunde 3dp.se berätta om planerna på att ta med en 3D-skrivare för metall till den internationella rymdstationen ISS. Nu har den första metalldelen tillverkats ute i rymden.
First_metal_part_3D_printed_in_space

92 procent kortare ledtider med AM

Fler och fler stora industriföretag upptäcker fördelarna med AM-tekniken. Det senaste i raden är svenska koncernen Atlas Copco Group som med additiv tillverkning kunnat dra ner på både kostnaderna och ledtiderna.
Atlas-Copco_team

Metod för AI-förbättrad 3D-print

AI är ett begrepp som är på allas läppar. Tekniken används redan på flera olika sätt inom 3D-printing och det kommer hela tiden nya lösningar. Amerikanska forskare har utvecklat en algoritm för att effektivare printa komplexa strukturer.
3D-printer-printing-prostate

Klimatsmartare byggen med 3D-printade betongelement

Forskare vid Syddansk universitet (SDU) har tagit fram 3D-printade betongelement som kräver mindre material och därmed innebär en mindre belastning på miljön än traditionella motsvarigheter. 
f6d8b7a7-150c-4d9d-9edf-e33a70d766b5

Senaste nytt

Första 3D-printade metalldelen på ISS

Tidigare i år kunde 3dp.se berätta om planerna på att ta med en 3D-skrivare för metall till den internationella rymdstationen ISS. Nu har den första metalldelen tillverkats ute i rymden.
First_metal_part_3D_printed_in_space

Stratasys släpper uppföljaren Origin Two

Efter Origin One kommer Origin Two, en DLP-printer för mindre produktionsserier där tillverkaren lovar exakthet, repeterbarhet och fin ytfinish som är jämförbar med formsprutning.
Origin Two

Säkrar investering för AI-drivet kvalitetsverktyg

Interspectral, med bas i Norrköping, säkrar en investering för att utveckla sitt AI-drivna verktyg för kvalitetssäkring vid additiv tillverkning i metall.
Interspectral

Ikea söker kreativ 3D-printingspecialist

Möbeljätten Ikea har tidigare experimenterat lite med 3D-printing. Nu anställer bolaget en specialist inom 3D-printing för produktutveckling.
Flags 3