Nyinstiftat svenskt pris inom additiv tillverkning

Text:Petter Andersson
PUBLICERAD: 4 januari 2018

Mats_Falck_SveatBranschföreningen Svensk Additiv Tillverkning, SVEAT instiftar ett nytt branchpris: SVEAT Award/Swedish AM Award. Vinnarna utses på 3d-konferensen i Jönköping 17 maj 2018, och kommer tilldelas de personer, utbildningar, skolor eller lärosäten som gjort viktigast insatser för eller framsteg inom additiv tillverkning.

För 2018 års utlysning gäller:

– Bästa examensarbete från högskola/universitet samt

– Bästa projekt från YH-utbildning

– Priset instiftas för att uppmärksamma additiv tillverkning och det som händer inom området runtom på svenska utbildningar. Vi tänker att dessa priskategorier i framtiden ska följas av andra mer inriktade på till exempel industri. Ett av huvudsyftena för Sveat är att informera om och uppmärksamma additiv tillverkning på olika vis, säger Mats Falck, ordförande för Sveat.

Inkomna förslag ska beskriva minst en fördel som endast kan fås med additiv tillverkning till skillnad från konventionell tillverkningsteknik. Fördelarna kan röra sig om kortade ledtider, designfrihet, minskad miljöpåverkan, nya material, individanpassning. För mer information, se Sveats webbplats.

– Liksom tidigare år har vi förlagt konferensen i samband med Sveats årsmöte och i år gör vi den i samarbete med Elmia. Framför allt eftersom vi vill variera den geografiska platsen för vårt årsmöte och för de vinster vi ser med att Elmia kör fem industrimässor samma vecka. Dessutom gör de i samband med dessa, för första gången, en ny 3d-mässa. Programmet för konferensen är ännu inte helt spikat men den kommer att gå av stapeln 16 maj. Sveat har alltså även sitt årsmöte den dagen, säger Mats Falck.

Ansökan skickas till info@sveat.se senast fredag 20 april 2018. Priset inom vardera kategorin består av diplom och 5000 kr. Priset delas ut i samband med den 3D-konferens som arrangeras i samarbete med Elmia i Jönköping 16 maj 2018. Vinnare utses av SVEATs styrelse.

Läs vidare

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, ett GE Aerospace-företag.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Wohlers förutspår utvecklingen för 2024

Ett uppsving för DED-teknologin, materialutveckling som leder till nya applikationer och det faktum att allt fler företag överväger digitala lager och tillverkning on demand. Det är några möjliga scenarier som branschgurun Terry Wohlers ser framför sig under resten av 2024.
lenny-kuhne-jHZ70nRk7Ns-unsplash

Sintratec lägger ner verksamheten

Schweiziska tillverkaren Sintratec har gått i konkurs. Trots tillväxt och framgångar under bolagets tioåriga historia blev den ekonomiska situationen till slut ohållbar.
Sintratec

Nytt rekord: Världens största polymer-3D-skrivare

University of Maine, USA, skriver ännu en gång in sig i Guinness rekordbok. Nyligen slog de sitt eget rekord från 2019 efter att ha byggt världens största 3D-skrivare för polymerer.
fof-1.0-0856_inline-1-1024x683

Senaste nytt

Både stort och smått på årets Elmia 3D

På årets upplaga av Elmia 3D medverkade ett tjugotal utställare. 3dp.se hälsade på hos några av dem och hittade allt från mikroskopiskt små utskrifter till hela arbetsflödeslösningar och flera mässpremiärer.
Elmia 3D kollage 2

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, ett GE Aerospace-företag.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Espressobryggare vinnare i designtävling

Under Elmia 3D presenterades vinnaren i SVEAT:s tävling Design Challenge 2024. Det bidrag som imponerade mest på juryn var en unik espressobryggare, designad av Simon Dybeck.
Design Challenge 1

Axplock från Elmia 3D-mässan

Det har gått två år sedan sist, men den 14–17 maj var det dags för den additiva branschen att samlas igen på Elmia 3D. Här är några nedslag från mässans första dag.
Elmia 3D kollage