Teledyn RESON nysatsar inom additiv tillverkning

Text:Petter Andersson
PUBLICERAD: 4 januari 2018

Fortus_380mc_Teledyne_RESONDanska företaget Teledyne RESON konstruerar och tillverkar avancerad sonarutrustning för att undersöka och kartlägga havsbotten med 3d-scanning. Kundkretsen är global och består främst av kunder inom det marina, forskningsinstitut, myndigheter och militär.

2010 investerade bolaget i en Stratasys uPrint Plus för användning inom produktutveckling och utskrifter av prototyper. Nu, efter 20 000 utskriftstimmar, ersätts 3d-skrivaren med en Fortus 380mc.

Förutom produktionsbesparingar och en minskad lagerhållning beredde övergången till 3d-skrivare en ökad flexibilitet i design- och produktionsfasen. Tidigare kunde projekt stanna upp på grund av dåligt utformade modeller och prototyper.

– Idag har vi mycket större frihet i designfasen eftersom vi kan skriva ut en prototyp på plats och därifrån snabbt komma vidare i utvecklingsfasen. Tidigare fick vi se konstruktionen i en 2d-ritning. Vi satt då med en hopplös geometri på en modell och bromsades redan där i arbetsprocessen, säger Niels Stissing Jensen, ingenjör hos Teledyne RESON.

Enligt Teledyne RESON sparade företaget över 260 000 svenska kronor de tre första åren på att använda 3d-skrivaren till egen produktion.

Med den nya Fortus 380mc kan ingenjörerna skriva ut fler och större modeller betydligt snabbare och mer exakt. Det finns även ett större utbud av starka material att välja mellan beroende på vilka egenskaper den färdiga utskriften behöver, menar företaget.

Enligt Niels Stissing Jensen finns det inga begränsningar inom additiv tillverkning.

– Jag tror framförallt att en stor del av de högteknologiska företagen som idag producerar mindre serieproduktioner av nischutrustning kan dra nytta av att investera i en 3d-skrivare. Med 3d-skrivarens noggrannhet och funktionalitet tror jag att det kommer att generera mycket större flexibilitet och utrymme för kreativitet i många olika branscher, avslutar Niels Stissing Jensen.

Läs vidare

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, a GE Aerospace Company.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Wohlers förutspår utvecklingen för 2024

Ett uppsving för DED-teknologin, materialutveckling som leder till nya applikationer och det faktum att allt fler företag överväger digitala lager och tillverkning on demand. Det är några möjliga scenarier som branschgurun Terry Wohlers ser framför sig under resten av 2024.
lenny-kuhne-jHZ70nRk7Ns-unsplash

Sintratec lägger ner verksamheten

Schweiziska tillverkaren Sintratec har gått i konkurs. Trots tillväxt och framgångar under bolagets tioåriga historia blev den ekonomiska situationen till slut ohållbar.
Sintratec

Nytt rekord: Världens största polymer-3D-skrivare

University of Maine, USA, skriver ännu en gång in sig i Guinness rekordbok. Nyligen slog de sitt eget rekord från 2019 efter att ha byggt världens största 3D-skrivare för polymerer.
fof-1.0-0856_inline-1-1024x683

Senaste nytt

3D-printade effekter direkt på jeansen

3D-skrivartillverkaren Stratasys har utvecklat en direct-to-garment-lösning för att printa direkt på textil. Den ska kunna användas till exempel för att ge använda kläder nytt liv.
Stratasys TechStyle_Direct-to-Garment Technology (2)

Både stort och smått på årets Elmia 3D

På årets upplaga av Elmia 3D medverkade ett tjugotal utställare. 3dp.se hälsade på hos några av dem och hittade allt från mikroskopiskt små utskrifter till hela arbetsflödeslösningar och flera mässpremiärer.
Elmia 3D kollage 2

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, a GE Aerospace Company.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Espressobryggare vinnare i designtävling

Under Elmia 3D presenterades vinnaren i SVEAT:s tävling Design Challenge 2024. Det bidrag som imponerade mest på juryn var en unik espressobryggare, designad av Simon Dybeck.
Design Challenge 1