Sandvik investerar 200 miljoner i anläggning

Text:Petter Andersson
PUBLICERAD: 8 februari 2018
Metallpulver-Sandvik
Sandvik storsatsar på additiv 3d-teknik. På bilden metallpulver till 3d-skrivare.

Sandvik investerar omkring 200 miljoner kronor i en ny anläggning för tillverkning av finkornigt metallpulver i titan och nickel inom affärsområdet Sandvik Materials Technology. Investeringen är ett komplement till bolagets befintliga tillverkning och försäljning av finkornigt metallpulver som rostfritt stål och nickelbaserade- och kobolt/krom-legeringar.

Bolagets tillverkning av metallpulvren sker i Storbritannien och i Sverige medan försäljning sker i Europa, Nordamerika och Asien, genom varumärket Osprey.

För Sandvik är satsningen ett sätt att möta de kommande årens ökade efterfrågan på metallpulver för additiv tillverkning. Titan- och nickelbaserade legeringar är avgörande tillväxtområden för additiv tillverkning och utgör en betydande del av marknaden för metallpulver, uppger bolaget.

– Den här investeringen är betydande för vår framtida tillväxt och innebär att vi breddar vårt utbud av metallpulver till att omfatta i stort sett alla legeringsgrupper av relevans idag. Dessutom är den ett viktigt bidrag till Sandviks övergripande satsning på additiv tillverkning, säger Annika Roos, chef för produktområde Powder inom Sandvik Materials Technology.

Anläggningen kommer att lokaliseras till Sandviken, med tillgång till titan från Sandviks egen försörjning och nära Sandviks center för additiv tillverkning. Den nya anläggningen beräknas tas i bruk under 2020.

Ulrika Porath, talesperson på Sandvik, säger till SVT Nyheter att bolaget troligen behöver anställa 15-20 personer i Sandviken de kommande åren.

– Metallpulversegmentet och additiv tillverkning blir allt viktigare för oss. Investeringen ska ses som det senaste beviset på vårt engagemang i ett område som vi tror starkt på, säger Göran Björkman, chef för Sandvik Materials Technology.

Läs vidare

92 procent kortare ledtider med AM

Fler och fler stora industriföretag upptäcker fördelarna med AM-tekniken. Det senaste i raden är svenska koncernen Atlas Copco Group som med additiv tillverkning kunnat dra ner på både kostnaderna och ledtiderna.
Atlas-Copco_team

Metod för AI-förbättrad 3D-print

AI är ett begrepp som är på allas läppar. Tekniken används redan på flera olika sätt inom 3D-printing och det kommer hela tiden nya lösningar. Amerikanska forskare har utvecklat en algoritm för att effektivare printa komplexa strukturer.
3D-printer-printing-prostate

Klimatsmartare byggen med 3D-printade betongelement

Forskare vid Syddansk universitet (SDU) har tagit fram 3D-printade betongelement som kräver mindre material och därmed innebär en mindre belastning på miljön än traditionella motsvarigheter. 
f6d8b7a7-150c-4d9d-9edf-e33a70d766b5

Efter konkursen: Mycorena sålt till belgiskt bolag

Under sommaren kom nyheten att det Göteborgsbaserade food-tech-bolaget Mycorena ansökt om konkurs. Nu står det klart att belgiska Natural Plantbased Solutions köper konkursboet.
MYCORENA_NASA_1

Senaste nytt

Stratasys släpper uppföljaren Origin Two

Efter Origin One kommer Origin Two, en DLP-printer för mindre produktionsserier där tillverkaren lovar exakthet, repeterbarhet och fin ytfinish som är jämförbar med formsprutning.
Origin Two

Säkrar investering för AI-drivet kvalitetsverktyg

Interspectral, med bas i Norrköping, säkrar en investering för att utveckla sitt AI-drivna verktyg för kvalitetssäkring vid additiv tillverkning i metall.
Interspectral

Ikea söker kreativ 3D-printingspecialist

Möbeljätten Ikea har tidigare experimenterat lite med 3D-printing. Nu anställer bolaget en specialist inom 3D-printing för produktutveckling.
Flags 3

92 procent kortare ledtider med AM

Fler och fler stora industriföretag upptäcker fördelarna med AM-tekniken. Det senaste i raden är svenska koncernen Atlas Copco Group som med additiv tillverkning kunnat dra ner på både kostnaderna och ledtiderna.
Atlas-Copco_team