Sandvik investerar 200 miljoner i anläggning

Metallpulver-Sandvik

Sandvik storsatsar på additiv 3d-teknik. På bilden metallpulver till 3d-skrivare.

Sandvik investerar omkring 200 miljoner kronor i en ny anläggning för tillverkning av finkornigt metallpulver i titan och nickel inom affärsområdet Sandvik Materials Technology. Investeringen är ett komplement till bolagets befintliga tillverkning och försäljning av finkornigt metallpulver som rostfritt stål och nickelbaserade- och kobolt/krom-legeringar.

Bolagets tillverkning av metallpulvren sker i Storbritannien och i Sverige medan försäljning sker i Europa, Nordamerika och Asien, genom varumärket Osprey.

För Sandvik är satsningen ett sätt att möta de kommande årens ökade efterfrågan på metallpulver för additiv tillverkning. Titan- och nickelbaserade legeringar är avgörande tillväxtområden för additiv tillverkning och utgör en betydande del av marknaden för metallpulver, uppger bolaget.

– Den här investeringen är betydande för vår framtida tillväxt och innebär att vi breddar vårt utbud av metallpulver till att omfatta i stort sett alla legeringsgrupper av relevans idag. Dessutom är den ett viktigt bidrag till Sandviks övergripande satsning på additiv tillverkning, säger Annika Roos, chef för produktområde Powder inom Sandvik Materials Technology.

Anläggningen kommer att lokaliseras till Sandviken, med tillgång till titan från Sandviks egen försörjning och nära Sandviks center för additiv tillverkning. Den nya anläggningen beräknas tas i bruk under 2020.

Ulrika Porath, talesperson på Sandvik, säger till SVT Nyheter att bolaget troligen behöver anställa 15-20 personer i Sandviken de kommande åren.

– Metallpulversegmentet och additiv tillverkning blir allt viktigare för oss. Investeringen ska ses som det senaste beviset på vårt engagemang i ett område som vi tror starkt på, säger Göran Björkman, chef för Sandvik Materials Technology.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Sveat: ”Där är branschen i dag”

Branschföreningen Sveat stod för en av presentationerna som hölls under Elmia Subcontractor Connect, 10–13 november 2020. Sten Farre, från forskningsinstitutet Rise, talade bland annat om hur den additiva tillverkningsbranschen ser ut i Sverige i dag, de utmaningar som finns och vad vi kan vänta oss i framtiden. 

Publicerat av: