Kampen om innovativa skor tätnar

Nike skriver att de hittat en lösning med hjälp av 3d-teknik för att göra löparskor lättare.

Amerikanska kläd- och skotillverkaren Nike lanserar löparsko med 3d-utskriven ovansida. – Det är ett lättare material och andas bättre är Nikes tidigare använda textilier, skriver Nike i ett pressmeddelande.

Det är inte första gången som kläd- och skotillverkaren Nike använder 3d-tekniken i framtagning av nya sportskor. Likt andra skotillverkare har företaget använt tekniken för att skriva ut till exempelvis sulor till fotbollskor. Nu har Nike valt att skriva ut skons ovansida med hjälp av 3d-tekniken SDM (Solid deposit modeling) och termoplasten TPU, som genom lager på lager bygger upp ett invecklat nät. Detta ersätter sedan de delar av löparskorna som vanligtvis består av textil.

Eluid Kipchoge är den första elitidrottaren som springer med Nike Flyprint.

Idén om den nya skon Nike Flyprint kom i samarbete med den kenyanska friidrottaren Eluid Kipchoge. Han upplevde att han inte kunde nå sin fulla potential tidsmässigt i sin löpning eftersom hans skor absorberade vatten när det regnade – vilket gjorde det tyngre att springa. Av den anledningen började Nike experimentera med 3d-tekniken för att utveckla en ovansida som inte absorberar vatten.

– Genom att använda 3d-teknik kan man undvika det friktionsmotstånd som vanligtvis uppstår mellan trådsystemen i textilier. Dessutom absorberar det inte vattnet och gör att skon blir mycket lättare att bära under löpning, skriver Nike.

I nuläget är det endast Eluid Kipchoge som får springa i Nike Flyprint. Däremot kommer Nike att sälja en begränsad upplaga av skorna via sin app under London Marathon den 22 april. Skorna kommer att säljas för cirka 5000 kronor paret.

Skornas ovansida skrivs ut med hjälp av 3d-teknik och ersätter det som tidigare tillverkades i textil.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Verklighetens Iron Man-dräkt 3d-printad

EOS och Gravity Industries samarbete når nya höjder, bokstavligen. Tillsammans har de tillverkat flygdräkten Jet Suit – verklighetens Iron Man-dräkt som kan få människan att färdas genom luften i 70 kilometer i timmen.

Publicerat av: 

Stratasys släpper elastiskt material

Protech gav mässbesökarna under Elmia Subcontractor möjligheten att känna och klämma på Stratasys senaste materialnyhet. – Du kan göra en massa olika saker, säger Protechs Johan Nyström.

Publicerat av: 

Protolabs vill växa i norden

Protolabs ställer ut under Elmia Subcontractor. – Vi vill expandera i norden och under mässan kan vi möta kunder på plats, berättar Douglas Lannerström, account manager för Protolabs svenska kontor.

Publicerat av: 

Acron: ”Att minimera stödmaterialet är något att ta tag i”

Acron upplever ett stort intresse för additiv tillverkning i metall. Men ett surt äpple att bita i är att hitta lösningar för att avlägsna stödmaterialet. – Det är många som säger ”tänk om man kunde printa detta i metall”. Och det kan man, säger Kenny Johansson, vd Acron.

Publicerat av: 

Prototal visar upp spetskompetens

Prototal, som genomgått stora förändringar den senaste tiden, hade en stor monter under Elmia Subcontractor. För att förtydliga för omvärlden hade de i montern ett, eller kanske tre, tydliga budskap…

Publicerat av: 

EOS: ”En miljon lasrar”

3d-skrivarleverantören EOS premiärvisar sin LaserProFusion-teknik för polymerutskrifter på Formnext-mässan. En teknik som enligt EOS ska kunna ersätta formsprutning för serieproduktion. 

Publicerat av: 

Ger sig Mitsubishi in i 3d-världen?

Nyligen har flera internationella medier fått information om att Mitsubishi arbetar på en ny 3d-metallskrivare. Det är ännu inte namngivet och det kan vara att det enbart är en prototyp. Men inom två till tre år kan Mitsubishis intåg på marknaden vara ett faktum. 

Publicerat av: 

Elmia sätter fokus på fordon

Fordonsindustrin anammar additiv tillverkning på nya sätt. –Fordonstillverkare har på senare tid börjat arbeta med att förändra hela bilens konstruktion, menar Dr Sascha Peters från material- och teknikföretaget Haute Innovation.

Publicerat av: 

Prototal: ”Vi vill bli världens snabbaste leverantör av plastkomponenter”

Prototalkoncernen har förvärvat företag med en sak i sikte: Att bli världens snabbaste leverantör av plastkomponenter. Med en rad strukturella förändringar det senaste året sätter de nu fokus på tre kärnområden: 3d-printing, PUR-gjutning och formsprutning med tillhörande verktygstillverkning.

Publicerat av: 

Det får du inte missa under Formnext

Flera företag släpper hintar om vad som kommer gå att skåda under Formnext-mässan i Frankfurt, 13-16 november. Vi listar några av aktörerna som kommer att finnas på mässgolvet.

Publicerat av: 

Siemens anställer ny designpartner

Siemens Industrial Turbomachinery AB, med fäste Finspång, har gett Etteplan i uppdrag att designa nya delar och applikationer för hjälpsystem till gasturbiner som framställs genom additiv tillverkning. 

Publicerat av: 

Gillette erbjuder personlig design

Gillette provar ett nytt koncept för att leverera rakupplevelser till män. Tillsammans med Formlabs startar de konceptet The Razor Maker – 3d-utskrivna och personaliserade handtag för rakhyvlar.

Publicerat av: