Kampen om innovativa skor tätnar

Nike skriver att de hittat en lösning med hjälp av 3d-teknik för att göra löparskor lättare.

Amerikanska kläd- och skotillverkaren Nike lanserar löparsko med 3d-utskriven ovansida. – Det är ett lättare material och andas bättre är Nikes tidigare använda textilier, skriver Nike i ett pressmeddelande.

Det är inte första gången som kläd- och skotillverkaren Nike använder 3d-tekniken i framtagning av nya sportskor. Likt andra skotillverkare har företaget använt tekniken för att skriva ut till exempelvis sulor till fotbollskor. Nu har Nike valt att skriva ut skons ovansida med hjälp av 3d-tekniken SDM (Solid deposit modeling) och termoplasten TPU, som genom lager på lager bygger upp ett invecklat nät. Detta ersätter sedan de delar av löparskorna som vanligtvis består av textil.

Eluid Kipchoge är den första elitidrottaren som springer med Nike Flyprint.

Idén om den nya skon Nike Flyprint kom i samarbete med den kenyanska friidrottaren Eluid Kipchoge. Han upplevde att han inte kunde nå sin fulla potential tidsmässigt i sin löpning eftersom hans skor absorberade vatten när det regnade – vilket gjorde det tyngre att springa. Av den anledningen började Nike experimentera med 3d-tekniken för att utveckla en ovansida som inte absorberar vatten.

– Genom att använda 3d-teknik kan man undvika det friktionsmotstånd som vanligtvis uppstår mellan trådsystemen i textilier. Dessutom absorberar det inte vattnet och gör att skon blir mycket lättare att bära under löpning, skriver Nike.

I nuläget är det endast Eluid Kipchoge som får springa i Nike Flyprint. Däremot kommer Nike att sälja en begränsad upplaga av skorna via sin app under London Marathon den 22 april. Skorna kommer att säljas för cirka 5000 kronor paret.

Skornas ovansida skrivs ut med hjälp av 3d-teknik och ersätter det som tidigare tillverkades i textil.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Fem lyckliga vinnare ska få metallprinter

GE Additive levererar fem stora 3d-skrivare för metall till universitet i Europa och Nordamerika. – Maskinen kommer verkligen att hjälpa till att höja vårt program, säger Nina Bullock, programkoordinator på Calhoun Community College.

Publicerat av: 

De bryter mark med nytt filament

Graphmatech och add:north bryter mark med ett nytt konduktivt material. – Detta öppnar upp för många nya 3d-applikationer såsom värmeledande komponenter, skriver företagen i ett pressutskick. 

Publicerat av: 

Region Uppsala miljonsatsar på Material X

Uppsala vill ta täten i utvecklingen av framtidens hållbara material. –Additiv tillverkning kan minska koldioxid-avtrycket med cirka 90 procent i jämförelse med traditionella tillverkningsmetoder, skriver Region Uppsala.

Publicerat av: 

3d-printade smycken ska visa vägen

Shapeways har tagit fram en lösning för e-handel on-demand. För att demonstrera möjligheterna släpper de nu en smyckekollektion, Spring & Wonder, som skrivs ut med 3d-skrivare.

Publicerat av: 

Högskolan Väst får miljonstöd från EU

Högskolan Väst får 10 miljoner från EU, genom Tillväxtverket, för projektet SpaceLab. Tillsammans med GKN Aerospace ska de hjälpa svenska företag att behålla sin ledande position inom flyg- och rymdindustrin.

Publicerat av: 

3d-portal ska boosta affärer

PostNord lanserar en molnbaserad 3d-portal. – Det är nästa steg för att på ett enkelt sätt göra 3d-marknaden mer tillgänglig, menar PostNord Strålfors vd Ylva Ekborn. 

Publicerat av: 

GE Additive ger bort 600 3d-skrivare

GE Additive har investerat 10 miljoner dollar för att förse skolor runt om i världen med 3d-skrivare. I höst levereras 600 polymer 3d-skrivare ut till grundskolor i hela världen.

Publicerat av: