3d-teknik förfinar gamla tempeltak

3d-utskrivna koppartak täcker i dag 240 gamla tempel i Indien. Bild: The Hindu

I Indien förfinas gamla tempel med hjälp av 3d-utskrivna takplattor i koppar. Totalt har nästan 240 tempel fått den nya generationen graverade kopparplattor med hjälp av 3d-utskrift.

Diskussionen om hur långt användningen av 3d-utskrifter i byggkonstruktioner kommit pendlar fram och tillbaka. Flera i branschen är däremot enade om att produktioner av hela byggnader ligger i framtiden. Åtminstone de kommersiella lösningarna.

Men det kan vara meningsfullt att skriva ut delar till en byggnad som kan vara svåra att tillverka på andra sätt. Nedan är ett utdrag ur en artikel i den indiska tidningen The Hindu, där de visar hur de med hjälp av 3d-utskrifter i metall skapat dekorativa takplattor i koppar till ett gammalt tempel.

Redigerat utdrag ur The Hindu:

Efter att användning av metall i byggkonstruktioner gått över till rostfritt stål och aluminium under de senaste 50 åren, gör nu de traditionella metallerna comeback. Brons och koppar kommer in på marknaderna i nya inkarnationer och skrivs exempelvis ut med 3d-teknik för upprustning av tempeltak. Totalt har nästan 240 tempel fått den nya generationen graverade kopparplattor med hjälp av 3d-utskrift.

– Denna nya teknik har revolutionerat templets arkitektur säger M. Shivaprasad, en kopparsmed i Govardhan Metalworks.

– När jag undersökte den 3-400 år gamla kopparbeklädnaden i templet fann jag att de inte hade graverings- eller kilegenskaper. De sys på träbjälkarna och tillåter vatten att strömma in genom åren. Vissa tempelförvaltningar har valt att måla dem med en skyddande färg som gjorde taken tråkiga att titta på.

Koppar, trä, sten, silver och guld används i templen eftersom de anses vara material i naturens renaste form.

– New Age tempelarkitekter råder myndigheter och samhällen om hur man gör templen estetiskt tilltalande, lätta att underhålla och samtidigt hållbara. Ett tempel som gick igenom en takrenovering är Shantadurga templet i Goa, säger tempelarkitekten Vasudeva Acharya.

Neelesh, en mekanisk ingenjör som arbetar med 3d-skrivare på Govardhan Metals i Mangaluru säger:

– De 3d-utskrivna takplattorna är korrekta in i minsta millimeter. Jag säger inte att de stora hantverkarna från den tidigare eran var sämre, men i modern tid behöver vi stora volymer under kort tid och det är här tekniken spelar en avgörande roll.

Du kan läsa originalartikeln här.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Fem lyckliga vinnare ska få metallprinter

GE Additive levererar fem stora 3d-skrivare för metall till universitet i Europa och Nordamerika. – Maskinen kommer verkligen att hjälpa till att höja vårt program, säger Nina Bullock, programkoordinator på Calhoun Community College.

Publicerat av: 

De bryter mark med nytt filament

Graphmatech och add:north bryter mark med ett nytt konduktivt material. – Detta öppnar upp för många nya 3d-applikationer såsom värmeledande komponenter, skriver företagen i ett pressutskick. 

Publicerat av: 

Region Uppsala miljonsatsar på Material X

Uppsala vill ta täten i utvecklingen av framtidens hållbara material. –Additiv tillverkning kan minska koldioxid-avtrycket med cirka 90 procent i jämförelse med traditionella tillverkningsmetoder, skriver Region Uppsala.

Publicerat av: 

3d-printade smycken ska visa vägen

Shapeways har tagit fram en lösning för e-handel on-demand. För att demonstrera möjligheterna släpper de nu en smyckekollektion, Spring & Wonder, som skrivs ut med 3d-skrivare.

Publicerat av: 

Högskolan Väst får miljonstöd från EU

Högskolan Väst får 10 miljoner från EU, genom Tillväxtverket, för projektet SpaceLab. Tillsammans med GKN Aerospace ska de hjälpa svenska företag att behålla sin ledande position inom flyg- och rymdindustrin.

Publicerat av: 

3d-portal ska boosta affärer

PostNord lanserar en molnbaserad 3d-portal. – Det är nästa steg för att på ett enkelt sätt göra 3d-marknaden mer tillgänglig, menar PostNord Strålfors vd Ylva Ekborn. 

Publicerat av: 

GE Additive ger bort 600 3d-skrivare

GE Additive har investerat 10 miljoner dollar för att förse skolor runt om i världen med 3d-skrivare. I höst levereras 600 polymer 3d-skrivare ut till grundskolor i hela världen.

Publicerat av: