3d-teknik förfinar gamla tempeltak

Text:Hanna Jangenfeldt
PUBLICERAD: 14 maj 2018
3d-utskrivna koppartak täcker i dag 240 gamla tempel i Indien. Bild: The Hindu

I Indien förfinas gamla tempel med hjälp av 3d-utskrivna takplattor i koppar. Totalt har nästan 240 tempel fått den nya generationen graverade kopparplattor med hjälp av 3d-utskrift.

Diskussionen om hur långt användningen av 3d-utskrifter i byggkonstruktioner kommit pendlar fram och tillbaka. Flera i branschen är däremot enade om att produktioner av hela byggnader ligger i framtiden. Åtminstone de kommersiella lösningarna.

Men det kan vara meningsfullt att skriva ut delar till en byggnad som kan vara svåra att tillverka på andra sätt. Nedan är ett utdrag ur en artikel i den indiska tidningen The Hindu, där de visar hur de med hjälp av 3d-utskrifter i metall skapat dekorativa takplattor i koppar till ett gammalt tempel.

Redigerat utdrag ur The Hindu:

Efter att användning av metall i byggkonstruktioner gått över till rostfritt stål och aluminium under de senaste 50 åren, gör nu de traditionella metallerna comeback. Brons och koppar kommer in på marknaderna i nya inkarnationer och skrivs exempelvis ut med 3d-teknik för upprustning av tempeltak. Totalt har nästan 240 tempel fått den nya generationen graverade kopparplattor med hjälp av 3d-utskrift.

– Denna nya teknik har revolutionerat templets arkitektur säger M. Shivaprasad, en kopparsmed i Govardhan Metalworks.

– När jag undersökte den 3-400 år gamla kopparbeklädnaden i templet fann jag att de inte hade graverings- eller kilegenskaper. De sys på träbjälkarna och tillåter vatten att strömma in genom åren. Vissa tempelförvaltningar har valt att måla dem med en skyddande färg som gjorde taken tråkiga att titta på.

Koppar, trä, sten, silver och guld används i templen eftersom de anses vara material i naturens renaste form.

– New Age tempelarkitekter råder myndigheter och samhällen om hur man gör templen estetiskt tilltalande, lätta att underhålla och samtidigt hållbara. Ett tempel som gick igenom en takrenovering är Shantadurga templet i Goa, säger tempelarkitekten Vasudeva Acharya.

Neelesh, en mekanisk ingenjör som arbetar med 3d-skrivare på Govardhan Metals i Mangaluru säger:

– De 3d-utskrivna takplattorna är korrekta in i minsta millimeter. Jag säger inte att de stora hantverkarna från den tidigare eran var sämre, men i modern tid behöver vi stora volymer under kort tid och det är här tekniken spelar en avgörande roll.

Du kan läsa originalartikeln här.

Läs vidare

92 procent kortare ledtider med AM

Fler och fler stora industriföretag upptäcker fördelarna med AM-tekniken. Det senaste i raden är svenska koncernen Atlas Copco Group som med additiv tillverkning kunnat dra ner på både kostnaderna och ledtiderna.
Atlas-Copco_team

Metod för AI-förbättrad 3D-print

AI är ett begrepp som är på allas läppar. Tekniken används redan på flera olika sätt inom 3D-printing och det kommer hela tiden nya lösningar. Amerikanska forskare har utvecklat en algoritm för att effektivare printa komplexa strukturer.
3D-printer-printing-prostate

Klimatsmartare byggen med 3D-printade betongelement

Forskare vid Syddansk universitet (SDU) har tagit fram 3D-printade betongelement som kräver mindre material och därmed innebär en mindre belastning på miljön än traditionella motsvarigheter. 
f6d8b7a7-150c-4d9d-9edf-e33a70d766b5

Efter konkursen: Mycorena sålt till belgiskt bolag

Under sommaren kom nyheten att det Göteborgsbaserade food-tech-bolaget Mycorena ansökt om konkurs. Nu står det klart att belgiska Natural Plantbased Solutions köper konkursboet.
MYCORENA_NASA_1

Senaste nytt

Stratasys släpper uppföljaren Origin Two

Efter Origin One kommer Origin Two, en DLP-printer för mindre produktionsserier där tillverkaren lovar exakthet, repeterbarhet och fin ytfinish som är jämförbar med formsprutning.
Origin Two

Säkrar investering för AI-drivet kvalitetsverktyg

Interspectral, med bas i Norrköping, säkrar en investering för att utveckla sitt AI-drivna verktyg för kvalitetssäkring vid additiv tillverkning i metall.
Interspectral

Ikea söker kreativ 3D-printingspecialist

Möbeljätten Ikea har tidigare experimenterat lite med 3D-printing. Nu anställer bolaget en specialist inom 3D-printing för produktutveckling.
Flags 3

92 procent kortare ledtider med AM

Fler och fler stora industriföretag upptäcker fördelarna med AM-tekniken. Det senaste i raden är svenska koncernen Atlas Copco Group som med additiv tillverkning kunnat dra ner på både kostnaderna och ledtiderna.
Atlas-Copco_team