add:north lanserar unikt matt material

Text:Hanna Jangenfeldt
PUBLICERAD: 28 maj 2018
Carl-Fredrik Hårsmar, Nils Åsheim och Eric Bengtsson är tre fjärdedelar av AddNorths team. Saknas gör Oscar Bengtsson, som under mässan fick ansvara för produktionen på hemmaplan.

Den svenska filamenttillverkaren add:north lanserar snart sitt nya filament add:architect – Många arkitekter har efterfrågat en helt vit och matt ytfinish, säger add:norths vd Nils Åsheim.

Filamenttillverkaren add:north visade under mässan Elmia 3D upp sitt nya filament för arkitekter, add:architect. Ett material som både kan skriva ut tunna lager samtidigt som det blir en matt yta, vilket länge efterfrågats av arkitekter, menar add:norths vd Nils Åsheim.

Filamenttråden ser nästan ut som det är tillverkat av papper, vilket beror på att det är tillverkat av växtbaserade fibrer.

– Det är ett filament som ger en matt yta på grund av att materialet är tillverkat av en bioplast som innehåller fibrer. Växtfibrerna gör att materialet lättare absorberar färg, även vattenbaserade färger, vilket gör att möjligheterna till att efterbearbeta materialet är många, berättar Nils Åsheim.

Materialets matthet syns tydligt vid en närmare titt på filamentrullen. Det ser nästan ut som papperstråd, vilket är svårt att tro i jämförelse med det robusta färdigutskrivna exemplet som add:north visar upp i sin monter. Vad gäller pris kommer en rulle kosta 449 kronor och kan förbeställas på 3DVerkstans och add:norths hemsida. 

Förutom add:architect har företaget sen starten 2016 satsat helhjärtat på sina biobaserade filament och nyligen gjordes investeringar för att öka produktionskapaciteten. Även teamet, som idag består av fyra personer, förväntas växa med nyanställningar.

– Sedan starten 2016 har vi byggt upp en industriell produktion från grunden utan något externt kapital. Förutom kunder i Sverige har försäljningen på senare tid även rört sig till Norge och Danmark vilket visar på att det finns en hållbarhetstanke även där, säger add:norths vd Nils Åsheim.   

Företagets projekt re:add är ett hållbarhetsinitiativ som går ut på att samla in spillmaterial och kasserade utskrifter från 3d-skrivaranvändare. Plasten återvinns sedan till en separat produktionslinje med namnet re:add. Ytterligare ett initiativ, som 3dp nyligen berättade om, är add:norths samarbete med 3d-skrivaråterförsäljaren 3DVerkstan.

– Vi har samma ambition, både vad gäller kvalitet och utveckling av hållbara material. Samarbetet innebär exempelvis att add:north tillverkar ett kolfiberförstärkt material medan 3DVerkstan står för rubinförstärkta munstycken som klarar detta material. De får även ensamrätt på distributionen av utvalda specialmaterial medan vi säljer deras munstycken i vår webbshop, berättar Nils Åsheim.

Objekt som skrivits ut med add:architect.

Trots att fokus tidigare varit att nå ut på den svenska marknaden, finns ett långsiktigt mål att slå igenom globalt. 

– Vi måste hitta de material som blir så pass unika att de kommer efterfrågas globalt. Därför driver vi en del forskningsprojekt, bland annat ett som syftar till att ta fram ett helt cellulosabaserat PLA, som blir så pass unikt att det kommer efterfrågas i hela världen. Det kommer bli en världsnyhet när vi har tagit fram det, säger Nils Åsheim.

Här kan du läsa mer om teamet bakom add:north. 

Läs vidare

Freemelt och NC State University etablerar applikationscenter

Freemelt har inlett ett samarbete med Center for Additive Manufacturing and Logistics (CAMAL) vid North Carolina State University (NC State University) om ett gemensamt applikationscenter.
Freemelt-ONE

Interspectral vill växa på en global marknad

Det svenska mjukvaruföretaget Interspectral har på kort tid gjort sig ett namn inom AM-branschen och knutit till sig flera stora globala tillverkare av metall-3D-skrivare. 3dp.se har träffat vd:n Isabelle Hachette för att höra mer om bolagets framtida planer.
Interspectral 1

Sveriges kanske största robotprinter byggs i Hultsfred

Additivt Teknikcenter (ATC) i Hultsfred har beviljats 2,1 miljoner kronor i EU-bidrag. Pengarna ska användas till ett projekt för att omvandla avfall till material för additiv tillverkning, med hjälp av en stor robotprinter.
ATC Joakim ver 2

Två pristagare fick motta SVEAT:s stipendium

När branschföreningen SVEAT bjöd in till webbinarium om spaningar från Formnext den 12 december delades även ett nyinstiftat stipendium ut. Två pristagare fick dela på totalt 30 000 kronor.
Stipendie 1

Senaste nytt

AMEXCI och Saab i AM-projekt för finska marinen

AMEXCI:s finska del ska tillsammans med Saab och EOS ingå i det industriella samarbetsprogrammet Squadron 2020 på uppdrag av det finska försvaret. Uppdraget handlar om att utveckla nya möjligheter för additiv tillverkning av avancerade komponenter i metall.
Amexci finland

Freemelt och NC State University etablerar applikationscenter

Freemelt har inlett ett samarbete med Center for Additive Manufacturing and Logistics (CAMAL) vid North Carolina State University (NC State University) om ett gemensamt applikationscenter.
Freemelt-ONE

Nya medel ska göra Danmark bäst på AM

För åtta år sedan bildades Dansk AM Hub efter att Industriens Fond bidragit med 90 miljoner danska kronor. Uppdraget var att stärka danska företags konkurrenskraft och hållbarhet genom användning av 3D-printing. Nu skjuter fonden till ytterligare 30 miljoner.
Frank-Dansk-AM-Hub-1024x695

75 procents viktreducering med DfAM-design

Nikon SLM Solutions och Hexagon har omdesignat en stor komponent till ett Boeing-plan. Genom additiv tillverkning och design for additive manufacturing (DfAM) kunde både vikten och antalet delar reduceras markant.
AM-A330-Fuel-Air-Separator-prototype