3d-printade implantat kan hjälpa ryggradspatienter

Så ska 3d-print hjälpa ryggradspatienter

Foto via Renishaw.

Renishaw har samarbetat med Irish Manufacturing Research (IMR) och nTopology för att visa på möjligheterna att göra ryggradsimplantat av additiv tillverkning.

Forskningsinstitutet IMR har tillverkat ett implantat av titan för c-ryggraden (halskotorna) genom nTopologys programvara för design och Renishaws metallsystem RenAM 500M metal AM system. Den gitterstruktur som går att skapa genom additiv tillverkning är lättviktig och kan optimeras för att uppfylla nödvändiga belastningsförhållanden, menar Ed Littlewood som är marknadsansvarig för Renishaws medicin- och dentalavdelning.

– Implantat som tillverkats genom additiv tillverkning kan på så sätt efterlikna de mekaniska egenskaperna hos benet, som i sin tur leder till ett bättre resultat för patienten, berättar Ed Littlewood.

Så ska 3d-print hjälpa ryggradspatienter

Foto via Renishaw.

Patienter kan kräva kortare operationstid

I ett pressmeddelande skriver teamet att det förbättrade implantatet innebär att patienter kan komma att kräva kortare operationstid och färre revisionsoperationer. Detta i sin tur gör att patienten kan minska sina kostnader för hälsovårdsprodukter.

– Tillsammans har vi gjort en uppsättning experiment för att ge de mest lämpliga parameterinställningar för produkten. Resultatet har gjort att vi har kunnat minska den efterbehandling som krävs för att få till de viktigaste egenskaperna hos ett implantat tiofaldigt, säger Sean McConnell, Senior forskningsingenjör på IMR.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


USA:s flotta använder 3d-skrivare

Den amerikanska armén och flottan använder sig av additiv tillverkning för att få fart på verksamheten. Under 28 månader kommer USS hangarfartyg, George HW Bush CVN 77, att uppgraderas med både konventionella och 3d-utskrivna delar. 

Publicerat av: 

3d-print i Oscarsbelönad film

Det är inte många som kan ha undgått den berömda Oscarsgalan, där det gångna årets bästa prestationer inom film prisas. När galan gick av stapeln den 24 februari kan det ha varit extra många 3d-entusiaster som höll tummarna för en viss nominerad film.

Publicerat av: 

Massivit lanserar ny jätte

3d-skrivartillverkaren av storformatsskrivare Massivit lanserar en ny skrivare. Massivit 1800 Pro är en uppgraderad version av deras tidigare Massivit 1800.

Publicerat av: 

Företag kan dra nytta av 3d-printingspecialister

Yrkeshögskolan i Eslöv har sedan 2016 utbildat två omgångar 3d-printingspecialister där huvuddelen av de examinerade eleverna har fått antingen förändrade eller helt nya arbetsuppgifter som ligger i linje med utbildningens syfte. Nu pågår antagningen för en ny omgång nya specialister.

Publicerat av: 

Skräp blir till verktyg i rymden

Astronauterna ombord på International Space Station, ISS, har fått ta emot en 3d-skrivare som gör det möjligt för dem att skapa eget verktyg från sina egna återvunna plastobjekt.

Publicerat av: 

Klartecken för ansökan om 3d-skrivare

GE Additive öppnar ansökan för grundskolor och gymnasieskolor för möjligheten att få en gratis 3d-skrivare. – Vi vill bygga en talangrörelse som förstår 3d-design och utskrift när de går in på arbetsmarknaden, säger Jason Oliver, vd på GE Additive.

Publicerat av: