3d-printade implantat kan hjälpa ryggradspatienter

Så ska 3d-print hjälpa ryggradspatienter

Foto via Renishaw.

Renishaw har samarbetat med Irish Manufacturing Research (IMR) och nTopology för att visa på möjligheterna att göra ryggradsimplantat av additiv tillverkning.

Forskningsinstitutet IMR har tillverkat ett implantat av titan för c-ryggraden (halskotorna) genom nTopologys programvara för design och Renishaws metallsystem RenAM 500M metal AM system. Den gitterstruktur som går att skapa genom additiv tillverkning är lättviktig och kan optimeras för att uppfylla nödvändiga belastningsförhållanden, menar Ed Littlewood som är marknadsansvarig för Renishaws medicin- och dentalavdelning.

– Implantat som tillverkats genom additiv tillverkning kan på så sätt efterlikna de mekaniska egenskaperna hos benet, som i sin tur leder till ett bättre resultat för patienten, berättar Ed Littlewood.

Så ska 3d-print hjälpa ryggradspatienter

Foto via Renishaw.

Patienter kan kräva kortare operationstid

I ett pressmeddelande skriver teamet att det förbättrade implantatet innebär att patienter kan komma att kräva kortare operationstid och färre revisionsoperationer. Detta i sin tur gör att patienten kan minska sina kostnader för hälsovårdsprodukter.

– Tillsammans har vi gjort en uppsättning experiment för att ge de mest lämpliga parameterinställningar för produkten. Resultatet har gjort att vi har kunnat minska den efterbehandling som krävs för att få till de viktigaste egenskaperna hos ett implantat tiofaldigt, säger Sean McConnell, Senior forskningsingenjör på IMR.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


”Fler tittar på att 3d-printa reservdelar”

3d-teknikleverantören Protech var på plats under Plastteknik Nordic i Malmö den 8–9 maj för att möta kunder och diskutera vilken riktning branschen tar. – Fler och fler tittar på att 3d-printa reservdelar, jiggar, fixturer och mättolkar, säger Evald Ottosson, försäljningsansvarig på Protech.

Publicerat av: 

Han blir ny kommunikationschef på ExOne

Från tryckmaskiner till 3d-skrivare. ExOne, en global leverantör av 3d-skrivare och tillbehör, tillsätter nu posten som kommunkationschef med Charlie Grace. Med sig in i företaget tar han med 25 års erfarenhet från bland annat den grafiska branschen.

Publicerat av: 

De ska 3d-printa ett samhälle

I sommar ska ett projekt bli verklighet i Latinamerika, där målet är att skapa ”världens första 3d-utskrivna samhälle”. Detta för att minska antal hemlösa i landet.

Publicerat av: 

Grafen i fokus för nytt projekt

Marknaden för metallpulver växer med mer än 20 procent varje år. Nu startar ett nytt projekt som ska undersöka hur industrikomponenter kan göras starkare genom att tillsätta grafenpulver. 

Publicerat av: 

ABB och RISE tror på robotar

ABB och RISE drog en del blickar till sig under veckans Plastteknik-mässa i Malmö. – Vi tror att det kommer bli vanligare att använda en robot som 3d-skrivare, säger Anders Spaak, ingenjör på ABB.

Publicerat av: 

Prototal ser viljan att serietillverka

Prototal har sett en förändring i efterfrågan sedan de investerade i nya 3d-skrivare från HP. – Det har växt mycket det senaste året och ökar hela tiden, säger Jonas Sandwall, marknadschef Prototal.

Publicerat av: 

3D Center: ”Den har sålt jättebra”

3D Center var på plats på Plastteknik Nordic i Malmö den 8–9 maj för att träffa kunder och visa upp några av sina maskiner. – Kodak-skrivaren har sålt jättebra, säger Pierre Harrysson från 3D Center. 

Publicerat av: 

Damvig: ”Stort intresse överlag”

Den danska servicebyrån Damvig var på plats i Malmö under Plastteknik Nordic den 8–9 maj. I montern visade de upp olika exempel på produkter som de kan erbjuda sina kunder att få printade.

Publicerat av: