3d-printade implantat kan hjälpa ryggradspatienter

Så ska 3d-print hjälpa ryggradspatienter

Foto via Renishaw.

Renishaw har samarbetat med Irish Manufacturing Research (IMR) och nTopology för att visa på möjligheterna att göra ryggradsimplantat av additiv tillverkning.

Forskningsinstitutet IMR har tillverkat ett implantat av titan för c-ryggraden (halskotorna) genom nTopologys programvara för design och Renishaws metallsystem RenAM 500M metal AM system. Den gitterstruktur som går att skapa genom additiv tillverkning är lättviktig och kan optimeras för att uppfylla nödvändiga belastningsförhållanden, menar Ed Littlewood som är marknadsansvarig för Renishaws medicin- och dentalavdelning.

– Implantat som tillverkats genom additiv tillverkning kan på så sätt efterlikna de mekaniska egenskaperna hos benet, som i sin tur leder till ett bättre resultat för patienten, berättar Ed Littlewood.

Så ska 3d-print hjälpa ryggradspatienter

Foto via Renishaw.

Patienter kan kräva kortare operationstid

I ett pressmeddelande skriver teamet att det förbättrade implantatet innebär att patienter kan komma att kräva kortare operationstid och färre revisionsoperationer. Detta i sin tur gör att patienten kan minska sina kostnader för hälsovårdsprodukter.

– Tillsammans har vi gjort en uppsättning experiment för att ge de mest lämpliga parameterinställningar för produkten. Resultatet har gjort att vi har kunnat minska den efterbehandling som krävs för att få till de viktigaste egenskaperna hos ett implantat tiofaldigt, säger Sean McConnell, Senior forskningsingenjör på IMR.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Anatomic Studios prisas med Årets Språngbräda – väntas ha en stabil tillväxt

Den svenska designstudion Anatomic Studios, som 3d-printar skal för benproteser, prisades nyligen med Årets Språngbräda av organisationen Connect Sverige. – Priset betyder mycket för oss, säger Emelie Strömshed, designer på Anatomic Studios.

Publicerat av: 

Protech installerar metallskrivare

Protech som nyligen släppte nyheten om att de lägger till Xact Metal i sin produktportfölj har nu installerat en 3d-skrivare för metall från varumärket, i modellen XM200C, på sitt kundcenter i Järfälla.

Publicerat av: 

Strondl: ”Potentialen är betydligt större”

I dag står Sverige för 25 procent av den globala marknaden för metallpulver som används för additiv tillverkning. Men endast få delar är i produktion hittills och potentialen är betydligt större, menar Annika Strondl från forskningsinstitutet Swerim.

Publicerat av: 

Hp öppnar utvecklingscenter

Tre fotbollsplaner. Så stort är Hp:s nya utvecklingscenter för additiv tillverkning. Här ska bland annat deras senaste satsning på 3d-skrivare för industrin få frodas.

Publicerat av: 

Ikea satsar vidare på 3d-print

Inför Ikeas event Democratic Design Days, presenterade företaget sin syn på hållbarhet. På listan fanns bland annat 3d-print som en punkt. Nyligen släppte de även nyheten om tre nya additivt tillverkade produkter…

Publicerat av: 

Artec 3D utökar med ny programvara

Artec 3D släpper en uppgradering av sitt 3d-skanningsprogram Studio 13. Det nya programmet kommer med en rad nya funktioner som ska förbättra databearbetning för användaren.

Publicerat av: 

Tryckmässa tar grepp om additiv tillverkning

Tryckmässan Drupa i Düsseldorf den 16–26 juni 2020, får ett speciellt konferensprogram om additiv tillverkning. – Additiv design och tillverkning skapar kreativitet inom flera industrier, säger Rainer Gebhardt, projektledare på VDMA Additive Manufacturing Association.

Publicerat av: 

Desktop Metal och Indo-MIM växlar upp

Desktop Metal ingår partnerskap med indiska Indo-MIM. Enligt Desktop Metals vd och medgrundare Ric Fulop, kommer samarbetet ge deras kunder möjlighet att gå från prototyper till fullskalig produktion av metalldelar.

Publicerat av: