3d-printade implantat kan hjälpa ryggradspatienter

Så ska 3d-print hjälpa ryggradspatienter

Foto via Renishaw.

Renishaw har samarbetat med Irish Manufacturing Research (IMR) och nTopology för att visa på möjligheterna att göra ryggradsimplantat av additiv tillverkning.

Forskningsinstitutet IMR har tillverkat ett implantat av titan för c-ryggraden (halskotorna) genom nTopologys programvara för design och Renishaws metallsystem RenAM 500M metal AM system. Den gitterstruktur som går att skapa genom additiv tillverkning är lättviktig och kan optimeras för att uppfylla nödvändiga belastningsförhållanden, menar Ed Littlewood som är marknadsansvarig för Renishaws medicin- och dentalavdelning.

– Implantat som tillverkats genom additiv tillverkning kan på så sätt efterlikna de mekaniska egenskaperna hos benet, som i sin tur leder till ett bättre resultat för patienten, berättar Ed Littlewood.

Så ska 3d-print hjälpa ryggradspatienter

Foto via Renishaw.

Patienter kan kräva kortare operationstid

I ett pressmeddelande skriver teamet att det förbättrade implantatet innebär att patienter kan komma att kräva kortare operationstid och färre revisionsoperationer. Detta i sin tur gör att patienten kan minska sina kostnader för hälsovårdsprodukter.

– Tillsammans har vi gjort en uppsättning experiment för att ge de mest lämpliga parameterinställningar för produkten. Resultatet har gjort att vi har kunnat minska den efterbehandling som krävs för att få till de viktigaste egenskaperna hos ett implantat tiofaldigt, säger Sean McConnell, Senior forskningsingenjör på IMR.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Prototal blir en del av HP:s nätverk

Prototal blir en del av HP:s globala nätverk HP Digital Manufacturing Network. Inträdet i nätverket ska ge Prototal en möjlighet att expandera sin verksamhet ytterligare. – Mina förväntningar är nätverket ska generera ökade produktionsvolymer, säger Prototals vd Henrik Lundell. 

Publicerat av: 

Först ut i Norden gånger två

För två år sedan installerade Vännäs Verkstad den första HP Jet Fusion 3d-skrivaren i Norden, en HP Jet Fusion 4210. Nu när HP har släppt sin nästa modell för serieproduktion av slutprodukter, 5210, så är Vännäs Verkstad först ut igen och tredubblar dessutom sin kapacitet. 

Publicerat av: 

Bioskrivare ska boosta forskning

Det Göteborgsbaserade biotechföretaget Fluicell lanserar Biopixlar, en plattform för bioprinting i  tre dimensioner, som enligt företaget har en upplösning och precision på encellsnivå.

Publicerat av: 

3d-printat rostfritt stål sätts under lupp

Innovationsprogrammet Metalliska material startar ett projekt som ska utforska hur additivt tillverkad rostfritt stål kan klara spänningskorrosion. – Ämnet är i nuläget i stort sett outrett och frågan kom från flera håll, säger Sara Munktell, forskare på Swerim och projektledare för SAMCO. 

Publicerat av: 

Xerox överväger förvärv av HP

Xerox överväger ett förvärv av rivalen HP, rapporterar Wall Street Journal. Även om affären hittills bara är spekulationer beskriver tidningen den som ett drag som kommer ”förena två bleknande teknikstjärnor”. 

Publicerat av: 

PET-flaskor omvandlas till flygverktyg

Varje år omhändertas flera ton plastflaskor från flygplatsen Amsterdam Airport Schiphol. Nu börjar flygbolaget KLM Royal Dutch Airlines återvinna PET-flaskorna för att 3d-printa verktyg som kan användas vid reparation och underhåll av flygplanen.

Publicerat av: 

3d-printing växer inom oljeindustrin

I en rapport från konsultbolaget GlobalData väntas oljeindustrin omsätta runt 60 miljarder kronor år 2030. Enligt rapporten är utvecklingen av 3d-printing av metall en nyckel till industrins framgång.

Publicerat av: 

Prototal köper upp Acron Formservice

Den Anderstorpsbaserade servicebyrån Acron köps upp av Prototal. – Förvärvet av Acron kompletterar våra satsningar inom additiv tillverkning i Jönköping och i Ystad, säger Henrik Lundell, vd på Prototal.

Publicerat av: 

De lanserar fiberskrivare

Desktop Metal släpper en ny 3d-skrivare för utskrifter i fiberkomposit. Denna gång handlar det om skrivbordsmodellen Fiber, där företaget har integrerat en mikro-AFP-teknik med lager-på-lager tekniken FFF. 

Publicerat av: