Framtidens fabrik tilldelas nio miljoner

Hallen som Framtidens fabrik numera kommer bestå av, ligger på Innovatumområdet i Trollhättan. Foto: Andreas Olsson/Innovatum

Hallen som Framtidens fabrik numera kommer bestå av, ligger på Innovatumområdet i Trollhättan. Foto: Andreas Olsson/Innovatum

Västra Götalandsregionen beviljar nio miljoner kronor till projektet Framtidens fabrik, som drivs av Innovatum, GKN Aerospace, Kraftstaden, Swerim och RISE Sicomp. Pengarna ska gå till en test- och demomiljö för automatiserad industriproduktion.

Framtidens Fabrik. Så heter det projekt som nyligen tilldelades nio miljoner kronor av Västra Götalandsregionen. I en 600 kvadratmeter stor lokal i Trollhättan, kommer en demo- och testmiljö byggas upp för att stödja tillverkade företags utveckling.

– Genom projektet uppgraderas en öppen utvecklingsmiljö som kommer att väsentligt bidra till minskade utsläpp från framtida flyg samtidigt som vi kan både behålla arbetstillfällen och också skapa nya kvalificerade arbetstillfällen i industrin, säger Kristina Jonäng (C) som är ordförande i regionutvecklingsnämnden. 

Kristina Jonäng, Centerpartiets regionråd och gruppledare i Västra Götalandsregionen.

Kristina Jonäng, Centerpartiets regionråd och gruppledare i Västra Götalandsregionen.

I dagsläget kämpar många företag med att införa additiv tillverkning som en teknik och lättare material som komposit. Enligt Innovatum som är en partner i projektet, står även komposittillverkare inför utmaningen att automatisera produktionsflöden – som i dag i de flesta fall är manuella.

Nu när hallen är spikad blir nästa steg i projektet att bjuda in företag för kunskapsutbyte kring just automatiserad produktion. Planen är att Framtidens fabrik ska kompletteras med ytterliga områden allt eftersom fler projektansökningar görs. Totalt har projektet en budget på 19,5 miljoner kronor som finansieras av Västra Götalandsregionen, GKN Aerospace, Swerim, Rise Sicomp och Kraftstaden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Fiffig kemi bakom nytt biobläck

Ett forskarteam vid Linköpings universitet har utvecklat ett biobläck för 3d-printing. – Vi är bland de första forskargrupper som kan förändra materialet både när det printas och i efterhand, säger Daniel Aili.

Publicerat av: 

Ny lärportal ska boosta industrin

Ett flertal aktörer från myndigheter, arbetsgivarorganisationer, fackförbund och näringslivet går samman och startar en lärportal för att kompetensboosta industrin.

Publicerat av: 

“Det finns mycket mer att utforska”

Högskolan Väst avslutade i början av sommaren det treåriga projektet SUMAN-Next om additiv tillverkning och legeringen 718. – Det finns mycket mer att utforska innan tekniken blir mogen att appliceras inom industrin, säger Joel Andersson, forskare på Högskolan Väst.

Publicerat av: 

Bjuder in till tävling för startups

I maj släppte Formnext-mässan i Frankfurt information om att de kommer hålla mässan som tänkt mellan 10–13 november 2020. Nu presenterar de årets tävling för startups inom additiv tillverkning – Formnext Start-up Challenge.

Publicerat av: 

Prototal materialtestar för fullt

För två månader sedan installerade Prototal två nya 3d-skrivare från HP. Samtidigt släppte de nyheten om ökade ordrar av medicintekniska delar. Nu provkör de material och berättar mer om hur produktionen ser ut i dag.

Publicerat av: 

Swerim: “Brist på standarder”

Standardiseringar behövs för fortsatt tillväxt inom additiv tillverkning av metall. Det visar en ny kartläggning som bland annat forskningsinstitutet Swerim varit med och tagit fram. 

Publicerat av: 

Printad vävnad direkt i patienten

Ett amerikanskt forskarteam har utvecklat en teknik för att 3d-printa vävnad direkt i patienten. Denna teknik ska enligt forskarna kunna minska infektioner i samband med operationer.

Publicerat av: