Framtidens fabrik tilldelas nio miljoner

Hallen som Framtidens fabrik numera kommer bestå av, ligger på Innovatumområdet i Trollhättan. Foto: Andreas Olsson/Innovatum

Hallen som Framtidens fabrik numera kommer bestå av, ligger på Innovatumområdet i Trollhättan. Foto: Andreas Olsson/Innovatum

Västra Götalandsregionen beviljar nio miljoner kronor till projektet Framtidens fabrik, som drivs av Innovatum, GKN Aerospace, Kraftstaden, Swerim och RISE Sicomp. Pengarna ska gå till en test- och demomiljö för automatiserad industriproduktion.

Framtidens Fabrik. Så heter det projekt som nyligen tilldelades nio miljoner kronor av Västra Götalandsregionen. I en 600 kvadratmeter stor lokal i Trollhättan, kommer en demo- och testmiljö byggas upp för att stödja tillverkade företags utveckling.

– Genom projektet uppgraderas en öppen utvecklingsmiljö som kommer att väsentligt bidra till minskade utsläpp från framtida flyg samtidigt som vi kan både behålla arbetstillfällen och också skapa nya kvalificerade arbetstillfällen i industrin, säger Kristina Jonäng (C) som är ordförande i regionutvecklingsnämnden. 

Kristina Jonäng, Centerpartiets regionråd och gruppledare i Västra Götalandsregionen.

Kristina Jonäng, Centerpartiets regionråd och gruppledare i Västra Götalandsregionen.

I dagsläget kämpar många företag med att införa additiv tillverkning som en teknik och lättare material som komposit. Enligt Innovatum som är en partner i projektet, står även komposittillverkare inför utmaningen att automatisera produktionsflöden – som i dag i de flesta fall är manuella.

Nu när hallen är spikad blir nästa steg i projektet att bjuda in företag för kunskapsutbyte kring just automatiserad produktion. Planen är att Framtidens fabrik ska kompletteras med ytterliga områden allt eftersom fler projektansökningar görs. Totalt har projektet en budget på 19,5 miljoner kronor som finansieras av Västra Götalandsregionen, GKN Aerospace, Swerim, Rise Sicomp och Kraftstaden.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Addema investerar för framtiden

Servicebyrån Addema i Jönköping investerar i nya maskiner för efterbehandling. – Det är ett sätt för oss att bli mer effektiva och konkurrenskraftiga, säger Claes Sjödahl delägare.

Publicerat av: 

MakerBot släpper specialmaterial

MakerBot utökar materialportföljen med ett nytt specialmaterial till sin 3d-skrivare MakerBot Method. – Våra kunder har bett om ett material som kan användas för en rad olika applikationer som kräver styrka och hållbarhet, berättar MakerBots vd Nadav Goshen.

Publicerat av: 

”Fler tittar på att 3d-printa reservdelar”

3d-teknikleverantören Protech var på plats under Plastteknik Nordic i Malmö den 8–9 maj för att möta kunder och diskutera vilken riktning branschen tar. – Fler och fler tittar på att 3d-printa reservdelar, jiggar, fixturer och mättolkar, säger Evald Ottosson, försäljningsansvarig på Protech.

Publicerat av: 

Han blir ny kommunikationschef på ExOne

Från tryckmaskiner till 3d-skrivare. ExOne, en global leverantör av 3d-skrivare och tillbehör, tillsätter nu posten som kommunkationschef med Charlie Grace. Med sig in i företaget tar han med 25 års erfarenhet från bland annat den grafiska branschen.

Publicerat av: 

De ska 3d-printa ett samhälle

I sommar ska ett projekt bli verklighet i Latinamerika, där målet är att skapa ”världens första 3d-utskrivna samhälle”. Detta för att minska antal hemlösa i landet.

Publicerat av: 

Grafen i fokus för nytt projekt

Marknaden för metallpulver växer med mer än 20 procent varje år. Nu startar ett nytt projekt som ska undersöka hur industrikomponenter kan göras starkare genom att tillsätta grafenpulver. 

Publicerat av: 

ABB och RISE tror på robotar

ABB och RISE drog en del blickar till sig under veckans Plastteknik-mässa i Malmö. – Vi tror att det kommer bli vanligare att använda en robot som 3d-skrivare, säger Anders Spaak, ingenjör på ABB.

Publicerat av: 

Prototal ser viljan att serietillverka

Prototal har sett en förändring i efterfrågan sedan de investerade i nya 3d-skrivare från HP. – Det har växt mycket det senaste året och ökar hela tiden, säger Jonas Sandwall, marknadschef Prototal.

Publicerat av: 

3D Center: ”Den har sålt jättebra”

3D Center var på plats på Plastteknik Nordic i Malmö den 8–9 maj för att träffa kunder och visa upp några av sina maskiner. – Kodak-skrivaren har sålt jättebra, säger Pierre Harrysson från 3D Center. 

Publicerat av: