Framtidens fabrik tilldelas nio miljoner

Hallen som Framtidens fabrik numera kommer bestå av, ligger på Innovatumområdet i Trollhättan. Foto: Andreas Olsson/Innovatum

Hallen som Framtidens fabrik numera kommer bestå av, ligger på Innovatumområdet i Trollhättan. Foto: Andreas Olsson/Innovatum

Västra Götalandsregionen beviljar nio miljoner kronor till projektet Framtidens fabrik, som drivs av Innovatum, GKN Aerospace, Kraftstaden, Swerim och RISE Sicomp. Pengarna ska gå till en test- och demomiljö för automatiserad industriproduktion.

Framtidens Fabrik. Så heter det projekt som nyligen tilldelades nio miljoner kronor av Västra Götalandsregionen. I en 600 kvadratmeter stor lokal i Trollhättan, kommer en demo- och testmiljö byggas upp för att stödja tillverkade företags utveckling.

– Genom projektet uppgraderas en öppen utvecklingsmiljö som kommer att väsentligt bidra till minskade utsläpp från framtida flyg samtidigt som vi kan både behålla arbetstillfällen och också skapa nya kvalificerade arbetstillfällen i industrin, säger Kristina Jonäng (C) som är ordförande i regionutvecklingsnämnden. 

Kristina Jonäng, Centerpartiets regionråd och gruppledare i Västra Götalandsregionen.

Kristina Jonäng, Centerpartiets regionråd och gruppledare i Västra Götalandsregionen.

I dagsläget kämpar många företag med att införa additiv tillverkning som en teknik och lättare material som komposit. Enligt Innovatum som är en partner i projektet, står även komposittillverkare inför utmaningen att automatisera produktionsflöden – som i dag i de flesta fall är manuella.

Nu när hallen är spikad blir nästa steg i projektet att bjuda in företag för kunskapsutbyte kring just automatiserad produktion. Planen är att Framtidens fabrik ska kompletteras med ytterliga områden allt eftersom fler projektansökningar görs. Totalt har projektet en budget på 19,5 miljoner kronor som finansieras av Västra Götalandsregionen, GKN Aerospace, Swerim, Rise Sicomp och Kraftstaden.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Bromsok i titan tål tusen grader

Bugattis bilmodell Chiron blir unik med världens första 3d-utskrivna bromsok, skriver Popular Science. Enligt Bugatti är titankomponenten den största i sitt slag som tillverkats med SLS-tekniken.

Publicerat av: 

Cellink får patent för ny teknik

Det svenska bioprintingföretaget Cellink tilldelas patent från Europeiska patentverket. Det är ett stort steg mot den ideala bioprintern, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Publicerat av: 

Konferens med metallfokus

Den 25–27 november arrangeras konferensen Metal Additive Manufacturing Conference 2019 i Örebro. Här ska besökarna kunna tanka en massa kunskap om additiv tillverkning av metall.

Publicerat av: 

Flygutsläpp i fokus för GKN Aerospace

EU:s klimatmål för år 2050 är att halvera flygutsläppen. Men för att detta ska bli verklighet krävs en rad olika åtgärder. GKN Aerospace, som är Sveriges största civila flygindustri, ser additiv tillverkning som en del i att nå målet.

Publicerat av: 

Forskning nära hjärtat

Miljoner människor i världen är i behov av en hjärttransplantation. Nu har forskare tagit nästa steg för att kunna 3d-printa ett människohjärta i full storlek. 

Publicerat av: 

MakerBot lanserar Method X

– Method X vänder sig till den som vill ta steget upp till en pålitlig professionell skrivare från de enklare lågprisskrivarna, säger Evald Ottosson på Protech som är svensk återförsäljare.

Publicerat av: 

Så blir kaffesäckar kajaker

Vad sägs om att ta en tur i en 3d-printad kajak? Det Värmlandsbaserade företaget Melker of Sweden tillverkar nu kajaker, longboards och ståbrädor för paddling (SUPar) av restmaterial som sågspån och kaffesäckar från Löfbergs.

Publicerat av: 

De 3d-printar magnetisk vätska

Ett forskningsteam i USA lyckades, av misstag, 3d-printa droppar med permanenta magnetiska egenskaper. Framstegen öppnar dörren för en rad användningsområden, både inom medicin och elektronik.

Publicerat av: 

Designbyrå stärker produktutveckling med 3d-skrivare

Den svenska industridesign-byrån Splitvision Design är först i Sverige med att investera i en Figure 4-lösning från 3D Systems. – Produktionen blir bättre och mer kontrollerbar ju mer ansvar vi tar inom tillverkningen, säger Lukass Legzdins, R&D-chef på Splitvision.

Publicerat av: 

Sandvik gör skarpt förvärv

Sandvik förvärvar en andel om 30 procent i det italienska bolaget Beam IT. – Investeringen i Beam IT kompletterar vårt befintliga erbjudande, säger Lars Bergström, chef för Sandvik Machining Solutions.

Publicerat av: 

Graphmatech lanserar nytt material

Graphmatech, ett svenskt startup företag inom materialteknologi, släpper ett nytt hybridmaterial med namnet Aros Create. Fler produkter kommer snart, säger doktor Mamoun Taher, vd på Graphmatech.

Publicerat av: