Grafen i fokus för nytt projekt

Grafen

Grafen har egenskaper som lämpar sig väl för komponenter inom fordonsindustrin. Bland annat till termiska styrsystem för batterier i elfordon.

Marknaden för metallpulver växer med mer än 20 procent varje år. Nu ska forskningsinstitutet Swerim tillsammans med Uppsala universitet och industripartner Graphmatech, Sandvik Additive Manufacturing och Quintus Technologies, undersöka hur industrikomponenter kan göras starkare genom att tillsätta grafenpulver. 

Projektet, Addit-G, vill testa hur egenskaperna i en additivt tillverkad del kan förbättras om man tillsätter grafenpulver. Enligt Swerim är grafen 200 gånger starkare än stål och har en hög termisk och elektrisk ledningsförmåga. Detta är egenskaper som gör sig väl inom till exempel transportsektorn

– Projektgruppen består av ett team med högsta vetenskapliga kompetens och tillgång till utmärkta laboratorier inom alla nyckelområden som krävs för att framgångsrikt kunna genomföra projektet, säger projektledaren Irma Heikkilä, metallforskningsinstitutet Swerim.

Projektet drar igång i juni 2019 och är planerat att pågå till 31 december 2020. Projektet är en del av innovationsprogrammet SIO Grafen som är en satsning av Vinova, Formas och Energimyndigheten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Fler talare klara för AM-dagen

Hur hållbart är det egentligen att 3d-printa med plastmaterial? Vilka möjligheter finns med bioprinting i framtiden? Och kan additiv tillverkning med metall någonsin bli lika enkelt som vanliga utskrifter av papper? Det är något av det som kommer avhandlas under AM-dagen den 7 december.

Publicerat av: 

Köper resterande aktier i Xaar 3D

3d-skrivartillverkaren Stratasys skriver i ett pressmeddelande att de har köpt alla återstående aktier i Xaar 3D. Detta kommer att ytterligare påskynda företagets tillväxt inom 3d-printing för produktionsändamål. Stratasys ägde sedan tidigare 45 procent av Xaar 3D.

Publicerat av: 

Marknaden pekar uppåt igen

Additiv tillverkning med polymerer och metaller går mot historiska höjder. Det visar en ny rapport från det amerikanska marknadsanalysföretaget SmarTech Analysis. Siffror från andra kvartalet 2021 visar på nivåer som är högre än före pandemin.

Publicerat av: