Så blir kaffesäckar kajaker

Text:Hanna Jangenfeldt
PUBLICERAD: 1 augusti 2019
Melker of Sweden har tillverkat friluftsprodukter sedan 2015. Nu börjar de 3d-printa som ett mer miljövänligt alternativ.
Melker of Sweden har tillverkat friluftsprodukter sedan 2015. Nu börjar de 3d-printa som ett mer miljövänligt alternativ.

Vad sägs om att ta en tur i en 3d-printad kajak? Det Värmlandsbaserade företaget Melker of Sweden tillverkar nu kajaker, longboards och ståbrädor för paddling (SUPar) av restmaterial som sågspån och kaffesäckar från Löfbergs.

Pelle Stafshede, vd och kreativ chef på Melker of Sweden. 
Pelle Stafshede, vd och kreativ chef på Melker of Sweden.

Arbetet har gjorts i samarbete med ABB, Löfbergs, Moelven, Rise och The Wood Region. Visionen är att tillverka så innovativa friluftsprodukter som möjligt med en så liten miljöpåverkan som möjligt.

– Genom ett nära samarbete har vi tagit fram ett unikt koncept där produkterna lokalproduceras med robotbaserad storskalig 3d-printing, baserat på lokala och biobaserade restmaterial som Löfbergs kaffesäckar och Moelvens sågspån, säger Pelle Stafshede som är vd och kreativ chef på Melker of Sweden och tillägger:

  Det handlar om en metod där vi återvinner material för att skapa skräddarsydda produkter i ett helt cirkulärt ekosystem.

Enligt företaget kan de med tekniken tillgodose specifika behov genom möjligheten att ta fram helt skräddarsydda produkter.

– Alla ser ju inte likadana ut och har inte samma förutsättningar, säger Pelle Stafshede.

I företagets showroom i centrala Karlstad går det att se de första produkterna. Dessa kommer inom några veckor gå att abonnera på via initiativet ”Melker Move”, istället för att köpa. Initiativet kan du läsa mer om på företagets hemsida.

Kajaken 3d-printas av granulat med hjälp av en robotarm. Bilden till höger visar hur ytan ser ut efter att den skrivits ut.
Kajaken skrivs ut av granulat med hjälp av en robotarm. Bilden till höger visar hur ytan ser ut efter utskrift.

Läs vidare

Intresset för AM börjar vakna i förpackningsindustrin

Krones användning av 3D-printing har fått spridning i förpackningsbranschen. Det märkte 3DVerkstan av som ställde ut på Scanpack-mässan tillsammans med Ultimaker.
3DV 1

Lovande tester av biokompatibilitet hos 3D-printad metall

VBN Components har gjort de första in vitro-testerna av biokompatibiliteten för den 3D-printade metallen Vibenite 350. Testerna har gjorts inom ramen för kompetenscentret AM4Life och resultaten är lovande.
VBN bio

Amexci flyttar in i nybyggda lokaler i Örebro

Amexci flyttar nu från Karlskoga till en helt nybyggd anläggning på 4 700 kvadratmeter i Örebro. Enligt företaget markerar det ett betydande steg framåt i uppdraget att främja industriell 3D-print av metall i hela Europa.
Amexci flytt

Minister inviger GKN Aerospace nya AM-anläggning

Tisdagen den 22 oktober invigs formellt GKN Aerospace nya anläggning för additiv tillverkning i Trollhättan. För själva invigningen står ingen mindre än Sveriges infrastrukturminister, Andreas Carlson (KD).
andreas-carlson

Senaste nytt

Stor nyhet för små utskrifter hos Nano Dimension

Nano Dimension är känt för sina 3D-skrivare för riktigt små mikro-utskrifter, knappt synliga för blotta ögat. På Formnext presenterade företaget en större modell som kan printa ännu snabbare.
Nano Dimension 4 ver 3

Kimya lämnar AM-marknaden

Den franska materialtillverkaren Kimya lägger ner sin produktion av filament. Företaget har varit i AM-branschen sedan 2017, men efter en fallande efterfrågan stänger de nu ner sin fabrik.
Kimya

Nexa3D drog sig ur Formnext i sista stund

Den som tittade på hallplanen inför årets Formnext kunde se att Nexa3D bokat en stor utställningsyta mitt i hall 11.1. Men på den plats där montern skulle vara fanns istället en kaffevagn, bord och stolar.
Nexa3D

”Materialutveckling säkrar kundernas investering”

På förra årets Formnext slog Stratasys till med en storslagen maskinlansering: F3300. I år var det istället materialnyheter som stod i fokus, inte minst med nya pulveråtervinningslösningen ReLife, men även inom PolyJet.
Stratasys kollage