Benjamin Waye och Nick Nicksan insåg att det saknades smidiga sätt att skräddarsy smycken på. Med företaget Ve and Vile har de lyft 3d-printade smycken till nya nivåer.
Ve and Vile fick sin start efter att Nick ville skapa en skräddarsydd ring till sin pappa. Men snart märkte han att ingen leverantör kunde erbjuda en lösning som matchade hans idé. Tillsammans med teknikintresserade Benjamin bestämde de sig för lösa problemet – med hjälp av 3d-skrivartekniken.
– Vi hade hört talats om att det gick att printa i metall. Men alla tillverkare jag ringde runt till sa att det inte gick eftersom guld var för reflekterande – vilket inte fungerade med lasern i skrivaren. Men så kom vi i kontakt med ett bolag som hade fått till rätt inställning på lasern och konsistens på metallpulvret. Så sen var det bara att köra igång, berättar Benjamin.
[metaslider id=”21823″]
Från två till tio
I dag består företaget av tio personer – allt från utvecklare, 3d-artister, grafisk designer till marknadsavdelning. Via sin plattform säljer de allt från ringar, klockor till pennor. Här har kunden möjlighet att själv se hur smycket kommer se ut innan det skickas för utskrift i Italien, där företaget hyr in sig på en byggyta hos tillverkaren Sisma. I dagsläget finns det bara två bolag i världen som 3d-printar i guld, silver och platina, säger Benjamin.
– Tekniken gör att vi kan skapa objekt som innan var alldeles för komplicerade. Du har inte samma kostnadsbegräsningar när det kommer till olika design. Det är speciellt viktigt när det gäller skräddarsydda smycken eftersom vi kan vara transparenta och bara ta betalt för vikten av smycket.
Tekniken som används kallas laser sintring och bygger objekt lager på lager, genom en laser som smälter metallpulvret. Tekniken öppnar upp för helt nya möjligheter, både när det gäller design och kostnad, menar Benjamin.
Nästa steg för företaget kan vara att köpa in en egen 3d-skrivare.
– Vi är i en diskussion om en investering för att köpa en egen 3d-skrivare. Byggplattan för en sådan skrivare är 80 x 80 millimeter, men maskinerna är stora, bland annat på grund av kammaren undertill som fångar upp all damm. Tillverkningen måste ske under väldigt kontrollerade omständigheter för bara du nyser kan du förlora en massa metallpulver,
24 timmar om dygnet
I framtiden ser duon att traditionell tillverkning kommer få kliva åt sidan för nyare metoder.
– Vi har en dröm om att få 3d-printingindustrin till Sverige. All produktion kommer inte vara 3d-printad men vi ser att detta kommer att ersätta stora delar av produktionen och skräddarsydda ringar kommer garanterat bli printade när kostnaden för skrivare och mjukvaran går ner och skrivarna blir lättare att använda, säger Benjamin och fortsätter:
– Vi ser framför oss en hel hall med 3d-skrivare som kan producera smycken on demand, 24 timmar om dygnet.