”3d-printade smycken kan bli en norm”

Ve and Vile startades av Benjamin Waye (till vänster) och Nick Nicksan och har växt från ett litet startup till att i dag bestå av ett team på tio personer.

Ve and Vile startades av Benjamin Waye (till vänster) och Nick Nicksan och har växt från ett litet startup till att i dag bestå av ett team på tio personer.

Benjamin Waye och Nick Nicksan insåg att det saknades smidiga sätt att skräddarsy smycken på. Med företaget Ve and Vile har de lyft 3d-printade smycken till nya nivåer.

Ve and Vile fick sin start efter att Nick ville skapa en skräddarsydd ring till sin pappa. Men snart märkte han att ingen leverantör kunde erbjuda en lösning som matchade hans idé. Tillsammans med teknikintresserade Benjamin bestämde de sig för lösa problemet – med hjälp av 3d-skrivartekniken.

– Vi hade hört talats om att det gick att printa i metall. Men alla tillverkare jag ringde runt till sa att det inte gick eftersom guld var för reflekterande – vilket inte fungerade med lasern i skrivaren. Men så kom vi i kontakt med ett bolag som hade fått till rätt inställning på lasern och konsistens på metallpulvret. Så sen var det bara att köra igång, berättar Benjamin. 

 

Från två till tio

I dag består företaget av tio personer – allt från utvecklare, 3d-artister, grafisk designer till marknadsavdelning. Via sin plattform säljer de allt från ringar, klockor till pennor. Här har kunden möjlighet att själv se hur smycket kommer se ut innan det skickas för utskrift i Italien, där företaget hyr in sig på en byggyta hos tillverkaren Sisma. I dagsläget finns det bara två bolag i världen som 3d-printar i guld, silver och platina, säger Benjamin.

– Tekniken gör att vi kan skapa objekt som innan var alldeles för komplicerade. Du har inte samma kostnadsbegräsningar när det kommer till olika design. Det är speciellt viktigt när det gäller skräddarsydda smycken eftersom vi kan vara transparenta och bara ta betalt för vikten av smycket.

Tekniken som används kallas laser sintring och bygger objekt lager på lager, genom en laser som smälter metallpulvret. Tekniken öppnar upp för helt nya möjligheter, både när det gäller design och kostnad, menar Benjamin.

 

Nästa steg för företaget kan vara att köpa in en egen 3d-skrivare.

– Vi är i en diskussion om en investering för att köpa en egen 3d-skrivare. Byggplattan för en sådan skrivare är 80 x 80 millimeter, men maskinerna är stora, bland annat på grund av kammaren undertill som fångar upp all damm. Tillverkningen måste ske under väldigt kontrollerade omständigheter för bara du nyser kan du förlora en massa metallpulver, 

24 timmar om dygnet

I framtiden ser duon att traditionell tillverkning kommer få kliva åt sidan för nyare metoder.

– Vi har en dröm om att få 3d-printingindustrin till Sverige. All produktion kommer inte vara 3d-printad men vi ser att detta kommer att ersätta stora delar av produktionen och skräddarsydda ringar kommer garanterat bli printade när kostnaden för skrivare och mjukvaran går ner och skrivarna blir lättare att använda, säger Benjamin och fortsätter:

– Vi ser framför oss en hel hall med 3d-skrivare som kan producera smycken on demand, 24 timmar om dygnet.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Fler ska utbildas inom 3d-printing

Additiv tillverkning – högskoleingenjör maskinteknik. Så ska Mittuniversitetets nya utbildning heta. – Vår nya utbildning är eftertraktad av branschen, säger Lars-Erik Rännar, docent i maskinteknik, på Mittuniversitetet.

Publicerat av: 

De satsar på programvara

PLM Group, återförsäljare av HP, 3D Systems och Markforged på den nordiska marknaden, satsar nu på programvara. Därför ingår de ett partnerskap med den belgiska utvecklaren Materialise.

Publicerat av: 

Postnord köper 3d-skrivare från HP

Postnord stärker sin 3d-printverksamhet med en ny 3d-skrivare från HP. – Med den här tekniken kan vi effektivisera hela leverantörskedjan och kapa hela steg i distributionen, säger Tomas Lundström, Head of 3D på PostNord Strålfors.

Publicerat av: 

Mindre plast – fler brädor

Ett franskt företag vid namn Hexa Surfboard har satsat helhjärtat på att designa och 3d-printa miljövänliga surfbrädor. Målet är att minska plasten i haven.

Publicerat av: 

Raplas vd: ”Många försöker hitta en lösning på problem som inte finns”

3d-skrivartillverkaren Raplas växer sig starkare på marknaden och säljer allt fler 3d-skrivare i bland annat Nordeuropa. 3dp har träffat Raplas grundare för att prata mer om hur företaget startades och hur det har utvecklats sedan dess.

Publicerat av: 

Det ska hjälpa patienter att andas

3d-printade patientspecifika stentar godkänns av US Food and Drug Administration (FDA). – Andning är något som många tar för givet, men för många av dessa patienter kan varje andetag vara en kamp, säger doktor Tom Gildea vid Cleveland Clinic som står bakom innovationen. 

Publicerat av: 

Trender inom 3d-printing 2020

HP släpper en rapport med vad de förutspår kommer bli 8 nyckeltrender för år 2020 inom 3d-printing. På listan finns bland annat automatiserade flöden, spårbara delar, fler studenter och växande marknad för skor, glasögon och dental.

Publicerat av: 

Snart kan du äta 3d-printad fisk till middag

Tidningen The San Diego Union-Tribune rapporterade nyligen om att Foodtechföretaget BlueNalu i San Diego, USA, med hjälp av cellvävnad har lyckats 3d-printa labbodlad fisk. Något som kan finnas på marknaden inom två år.

Publicerat av: 

3d-världen sörjer SLS-pionjär

3d-printingsamhället sörjer bortgången av Carl Robert Deckard, uppfinnaren av tekniken Selektiv laser sintring. Han var en pionjär inom additiv tillverkning och ägde hela 27 patent.

Publicerat av: 

EOS: ”Intresset för 3d-printing med polymerer ökar”

Additiv tillverkning med olika plastmaterial blir alltmer populärt i serieproduktion, skriver EOS i ett pressmeddelande. Enligt företaget är drivkraften bakom ökningen möjligheten att gång på gång kunna tillverka högkvalitativa delar.

Publicerat av: