Acron stärker efterbehandlingen

De nya blästerskåpen PowerShotShotpeening till vänster och PowerShotCleaning till höger.

De nya blästerskåpen PowerShotShotpeening till vänster och PowerShotCleaning till höger.

Den Anderstorpsbaserade servicebyrån Acron investerar en halv miljon för att optimera sin additiva processer. Det gäller automatiska blästerskåp, PSC och PSS, från DyeMansion som innebär att efterbehandlingen blir ännu mer automatiserad än tidigare.

Kenny Johansson, vd Acron.

Kenny Johansson, vd Acron.

Med den nya tekniken går SLS-detaljerna två steg. I PSC tas de resterande pulvret bort medan ytan jämnas ut och poleras på ytan i steg två – PSS.

Varje skåp består av två munstycken för blästermedel och två munstycken för joniserad luft. Detaljerna läggs i en roterande trumma för att samtliga detaljer ska nås av blästermedel under ett par minuter innan det slår över till luft för att blåsa bort damm och kvarvarande blästermaterial.

När vi kör hundratals, tusentals och till och med hundratusentals SLS-detaljer på en order håller det inte att hantera varje detalj för sig. Det tar tid och kostar därmed pengar. En anledning till att SLS-detaljer kommit ner i pris och tillåter metoden som produktionsmetod just att vi eliminerat den tiden genom att automatisera, säger Acrons vd Kenny Johansson.

 

 

Enligt Acron kommer investeringen efter att de märker ett ökat intresse och behov för tjänsten.

Jag skulle säga att det egentliga startskottet var när vi först började se över ytkvalitén och infärgningen för snart fem år sedan, som det blev allmänt mer accepterat med SLS som produktionsmetod. Tidigare fick vi en grövre yta som kändes porös och spröd även om så inte var fallet. Det har vi kommit ifrån i dag och vårt rekord ligger på 240 000 detaljer på samma order. Vi levererade dessa på under två veckor, avslutar Kenny Johansson.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Prototal blir en del av HP:s nätverk

Prototal blir en del av HP:s globala nätverk HP Digital Manufacturing Network. Inträdet i nätverket ska ge Prototal en möjlighet att expandera sin verksamhet ytterligare. – Mina förväntningar är nätverket ska generera ökade produktionsvolymer, säger Prototals vd Henrik Lundell. 

Publicerat av: 

Först ut i Norden gånger två

För två år sedan installerade Vännäs Verkstad den första HP Jet Fusion 3d-skrivaren i Norden, en HP Jet Fusion 4210. Nu när HP har släppt sin nästa modell för serieproduktion av slutprodukter, 5210, så är Vännäs Verkstad först ut igen och tredubblar dessutom sin kapacitet. 

Publicerat av: 

Bioskrivare ska boosta forskning

Det Göteborgsbaserade biotechföretaget Fluicell lanserar Biopixlar, en plattform för bioprinting i  tre dimensioner, som enligt företaget har en upplösning och precision på encellsnivå.

Publicerat av: 

3d-printat rostfritt stål sätts under lupp

Innovationsprogrammet Metalliska material startar ett projekt som ska utforska hur additivt tillverkad rostfritt stål kan klara spänningskorrosion. – Ämnet är i nuläget i stort sett outrett och frågan kom från flera håll, säger Sara Munktell, forskare på Swerim och projektledare för SAMCO. 

Publicerat av: 

Xerox överväger förvärv av HP

Xerox överväger ett förvärv av rivalen HP, rapporterar Wall Street Journal. Även om affären hittills bara är spekulationer beskriver tidningen den som ett drag som kommer ”förena två bleknande teknikstjärnor”. 

Publicerat av: 

PET-flaskor omvandlas till flygverktyg

Varje år omhändertas flera ton plastflaskor från flygplatsen Amsterdam Airport Schiphol. Nu börjar flygbolaget KLM Royal Dutch Airlines återvinna PET-flaskorna för att 3d-printa verktyg som kan användas vid reparation och underhåll av flygplanen.

Publicerat av: 

3d-printing växer inom oljeindustrin

I en rapport från konsultbolaget GlobalData väntas oljeindustrin omsätta runt 60 miljarder kronor år 2030. Enligt rapporten är utvecklingen av 3d-printing av metall en nyckel till industrins framgång.

Publicerat av: 

Prototal köper upp Acron Formservice

Den Anderstorpsbaserade servicebyrån Acron köps upp av Prototal. – Förvärvet av Acron kompletterar våra satsningar inom additiv tillverkning i Jönköping och i Ystad, säger Henrik Lundell, vd på Prototal.

Publicerat av: 

De lanserar fiberskrivare

Desktop Metal släpper en ny 3d-skrivare för utskrifter i fiberkomposit. Denna gång handlar det om skrivbordsmodellen Fiber, där företaget har integrerat en mikro-AFP-teknik med lager-på-lager tekniken FFF. 

Publicerat av: