Husdrömmar i 3d-printad betong

ConcretePrints första genomförda betongutskrift med prototypmaskinen. Foto: Patrik Lark, Xenter

Det började med en insikt om att husbygge inte handlar om mikrometer. I dag har insikten omvandlats till företaget ConcretePrint, som har målet att en dag 3d-printa villor och radhus i betong.

Efter många år i IT-branschen och dess för innan påbörjade forskarstudier inom artificiell intelligens och neurala nätverk vid KTH, kom Tobias von Haslingen en sen natt till insikt. Ett självbyggt hus hade inte gått ihop med flera centimeter och erfarenheterna från sommarjobben på Atomforskningsinstitutet, med mikrometerprecision i vissa byggnadsdetaljer, började trigga till vidare funderingar. Vid en träff med forskarkollegan, som hade byggt en 3d-skrivare för plastutskrifter, tog det inte lång tid innan Tobias föreslog att man tillsammans skulle bygga hus på nya sätt med en 3d-skrivare – fast med betong.

Rör utskrivet i betong.

Ett rör utskrivet i betong.

– Två år gick åt till att bara prata konstruktion och ta fram en ritning. Kommer det ens fungera att skriva ut hus? I mars 2018 bestämde vi oss för att göra en prototyp, och det är den vi använder i dag, berättar Tobias.

Efter långa dagar i verkstaden, med många delar som att skruva samman, lyckades de till slut få fram en fungerande prototyp. I dag står den i Tumba i Stockholm och kan skriva ut betongdelar som är två och en halv meter breda och två meter höga.

– 3d-skrivaren är tio meter lång och har kapacitet för att printa nio meter långa objekt, men just nu är den inställd på mindre. Målet med denna maskin är att kunna printa Attefallshus, säger Tobias.

Flera fördelar med tekniken

Fördelarna med tekniken är många, men bland annat effektivare byggprocesser då man inte behöver bygga och riva gjutformar. Med kunniga samarbetspartners i ryggen, som Betongindustrier, Rise CBI Betonginstitutet, KTH och Luleå tekniska universitet, tar nu det fyraåriga företaget nästa steg.

Tobias von Haslingen, en glad entreprenör med sitt 3d-printade betongrör.

Tobias von Haslingen – en glad entreprenör med sitt 3d-printade betongrör.

– Vi håller på att göra en ny produktionslinje av 3d-skrivare som är nästa utveckling från det att vi endast testar tekniken. Det är en modernisering av våra tankegångar som också ska göra maskinen lite mer lättflyttad med en lägre vikt, säger Tobias och fortsätter:

– Mitt mål är att göra husen billigare att producera och att skriva ut ett radhus till halva produktionskostnaden. Tanken är att det ska ta en månad, 30 dagar, att bygga.

Visioner om framtiden

Enligt Tobias är det inte utskriften i sig som är det svåra utan omställningen för byggbranschen till det digitala. Det kommer ta tid. Planen framåt för ConcretePrint är att söka ytterligare medel från organisationer som SBUF, Formas och Vinnova för att kunna ta steget och skriva ut hus ”på riktigt”.

– År 2040 kommer byggindustrin förändrats och det finns robotar och teknologi som kan bygga hus på olika sätt. Som vi ser nu kommer 3d-skrivare och 3d-fräsar påverka väldigt mycket. Det hade varit roligt om man i framtiden inte bara kunde skriva ut hus i betong, utan även i andra material.

Framtiden ska bjuda på en ny produktionslinje av 3d-skrivare. En för radhus och en för villor. Processen inkluderar en rad olika moment som utveckling av utskriftsbar betong, konstruktion av olika typer av maskiner och metoder för blandning och framtagning av betong. Bilden är ett montage av foton tagna från nätet för att visa processen.

Framtiden ska bjuda på en ny produktionslinje av 3d-skrivare. En för radhus och en för villor. Processen inkluderar en rad olika moment som utveckling av utskriftsbar betong, konstruktion av olika typer av maskiner och metoder för blandning och framtagning av betong. Bilden är ett montage av foton tagna från nätet för att visa processen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Fler ska utbildas inom 3d-printing

Additiv tillverkning – högskoleingenjör maskinteknik. Så ska Mittuniversitetets nya utbildning heta. – Vår nya utbildning är eftertraktad av branschen, säger Lars-Erik Rännar, docent i maskinteknik, på Mittuniversitetet.

Publicerat av: 

De satsar på programvara

PLM Group, återförsäljare av HP, 3D Systems och Markforged på den nordiska marknaden, satsar nu på programvara. Därför ingår de ett partnerskap med den belgiska utvecklaren Materialise.

Publicerat av: 

Postnord köper 3d-skrivare från HP

Postnord stärker sin 3d-printverksamhet med en ny 3d-skrivare från HP. – Med den här tekniken kan vi effektivisera hela leverantörskedjan och kapa hela steg i distributionen, säger Tomas Lundström, Head of 3D på PostNord Strålfors.

Publicerat av: 

Mindre plast – fler brädor

Ett franskt företag vid namn Hexa Surfboard har satsat helhjärtat på att designa och 3d-printa miljövänliga surfbrädor. Målet är att minska plasten i haven.

Publicerat av: 

Raplas vd: ”Många försöker hitta en lösning på problem som inte finns”

3d-skrivartillverkaren Raplas växer sig starkare på marknaden och säljer allt fler 3d-skrivare i bland annat Nordeuropa. 3dp har träffat Raplas grundare för att prata mer om hur företaget startades och hur det har utvecklats sedan dess.

Publicerat av: 

Det ska hjälpa patienter att andas

3d-printade patientspecifika stentar godkänns av US Food and Drug Administration (FDA). – Andning är något som många tar för givet, men för många av dessa patienter kan varje andetag vara en kamp, säger doktor Tom Gildea vid Cleveland Clinic som står bakom innovationen. 

Publicerat av: 

Trender inom 3d-printing 2020

HP släpper en rapport med vad de förutspår kommer bli 8 nyckeltrender för år 2020 inom 3d-printing. På listan finns bland annat automatiserade flöden, spårbara delar, fler studenter och växande marknad för skor, glasögon och dental.

Publicerat av: 

Snart kan du äta 3d-printad fisk till middag

Tidningen The San Diego Union-Tribune rapporterade nyligen om att Foodtechföretaget BlueNalu i San Diego, USA, med hjälp av cellvävnad har lyckats 3d-printa labbodlad fisk. Något som kan finnas på marknaden inom två år.

Publicerat av: 

3d-världen sörjer SLS-pionjär

3d-printingsamhället sörjer bortgången av Carl Robert Deckard, uppfinnaren av tekniken Selektiv laser sintring. Han var en pionjär inom additiv tillverkning och ägde hela 27 patent.

Publicerat av: 

EOS: ”Intresset för 3d-printing med polymerer ökar”

Additiv tillverkning med olika plastmaterial blir alltmer populärt i serieproduktion, skriver EOS i ett pressmeddelande. Enligt företaget är drivkraften bakom ökningen möjligheten att gång på gång kunna tillverka högkvalitativa delar.

Publicerat av: