Husdrömmar i 3d-printad betong

ConcretePrints första genomförda betongutskrift med prototypmaskinen. Foto: Patrik Lark, Xenter

Det började med en insikt om att husbygge inte handlar om mikrometer. I dag har insikten omvandlats till företaget ConcretePrint, som har målet att en dag 3d-printa villor och radhus i betong.

Efter många år i IT-branschen och dess för innan påbörjade forskarstudier inom artificiell intelligens och neurala nätverk vid KTH, kom Tobias von Haslingen en sen natt till insikt. Ett självbyggt hus hade inte gått ihop med flera centimeter och erfarenheterna från sommarjobben på Atomforskningsinstitutet, med mikrometerprecision i vissa byggnadsdetaljer, började trigga till vidare funderingar. Vid en träff med forskarkollegan, som hade byggt en 3d-skrivare för plastutskrifter, tog det inte lång tid innan Tobias föreslog att man tillsammans skulle bygga hus på nya sätt med en 3d-skrivare – fast med betong.

Rör utskrivet i betong.

Ett rör utskrivet i betong.

– Två år gick åt till att bara prata konstruktion och ta fram en ritning. Kommer det ens fungera att skriva ut hus? I mars 2018 bestämde vi oss för att göra en prototyp, och det är den vi använder i dag, berättar Tobias.

Efter långa dagar i verkstaden, med många delar som att skruva samman, lyckades de till slut få fram en fungerande prototyp. I dag står den i Tumba i Stockholm och kan skriva ut betongdelar som är två och en halv meter breda och två meter höga.

– 3d-skrivaren är tio meter lång och har kapacitet för att printa nio meter långa objekt, men just nu är den inställd på mindre. Målet med denna maskin är att kunna printa Attefallshus, säger Tobias.

Flera fördelar med tekniken

Fördelarna med tekniken är många, men bland annat effektivare byggprocesser då man inte behöver bygga och riva gjutformar. Med kunniga samarbetspartners i ryggen, som Betongindustrier, Rise CBI Betonginstitutet, KTH och Luleå tekniska universitet, tar nu det fyraåriga företaget nästa steg.

Tobias von Haslingen, en glad entreprenör med sitt 3d-printade betongrör.

Tobias von Haslingen – en glad entreprenör med sitt 3d-printade betongrör.

– Vi håller på att göra en ny produktionslinje av 3d-skrivare som är nästa utveckling från det att vi endast testar tekniken. Det är en modernisering av våra tankegångar som också ska göra maskinen lite mer lättflyttad med en lägre vikt, säger Tobias och fortsätter:

– Mitt mål är att göra husen billigare att producera och att skriva ut ett radhus till halva produktionskostnaden. Tanken är att det ska ta en månad, 30 dagar, att bygga.

Visioner om framtiden

Enligt Tobias är det inte utskriften i sig som är det svåra utan omställningen för byggbranschen till det digitala. Det kommer ta tid. Planen framåt för ConcretePrint är att söka ytterligare medel från organisationer som SBUF, Formas och Vinnova för att kunna ta steget och skriva ut hus ”på riktigt”.

– År 2040 kommer byggindustrin förändrats och det finns robotar och teknologi som kan bygga hus på olika sätt. Som vi ser nu kommer 3d-skrivare och 3d-fräsar påverka väldigt mycket. Det hade varit roligt om man i framtiden inte bara kunde skriva ut hus i betong, utan även i andra material.

Framtiden ska bjuda på en ny produktionslinje av 3d-skrivare. En för radhus och en för villor. Processen inkluderar en rad olika moment som utveckling av utskriftsbar betong, konstruktion av olika typer av maskiner och metoder för blandning och framtagning av betong. Bilden är ett montage av foton tagna från nätet för att visa processen.

Framtiden ska bjuda på en ny produktionslinje av 3d-skrivare. En för radhus och en för villor. Processen inkluderar en rad olika moment som utveckling av utskriftsbar betong, konstruktion av olika typer av maskiner och metoder för blandning och framtagning av betong. Bilden är ett montage av foton tagna från nätet för att visa processen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Prototal blir en del av HP:s nätverk

Prototal blir en del av HP:s globala nätverk HP Digital Manufacturing Network. Inträdet i nätverket ska ge Prototal en möjlighet att expandera sin verksamhet ytterligare. – Mina förväntningar är nätverket ska generera ökade produktionsvolymer, säger Prototals vd Henrik Lundell. 

Publicerat av: 

Först ut i Norden gånger två

För två år sedan installerade Vännäs Verkstad den första HP Jet Fusion 3d-skrivaren i Norden, en HP Jet Fusion 4210. Nu när HP har släppt sin nästa modell för serieproduktion av slutprodukter, 5210, så är Vännäs Verkstad först ut igen och tredubblar dessutom sin kapacitet. 

Publicerat av: 

Bioskrivare ska boosta forskning

Det Göteborgsbaserade biotechföretaget Fluicell lanserar Biopixlar, en plattform för bioprinting i  tre dimensioner, som enligt företaget har en upplösning och precision på encellsnivå.

Publicerat av: 

3d-printat rostfritt stål sätts under lupp

Innovationsprogrammet Metalliska material startar ett projekt som ska utforska hur additivt tillverkad rostfritt stål kan klara spänningskorrosion. – Ämnet är i nuläget i stort sett outrett och frågan kom från flera håll, säger Sara Munktell, forskare på Swerim och projektledare för SAMCO. 

Publicerat av: 

Xerox överväger förvärv av HP

Xerox överväger ett förvärv av rivalen HP, rapporterar Wall Street Journal. Även om affären hittills bara är spekulationer beskriver tidningen den som ett drag som kommer ”förena två bleknande teknikstjärnor”. 

Publicerat av: 

PET-flaskor omvandlas till flygverktyg

Varje år omhändertas flera ton plastflaskor från flygplatsen Amsterdam Airport Schiphol. Nu börjar flygbolaget KLM Royal Dutch Airlines återvinna PET-flaskorna för att 3d-printa verktyg som kan användas vid reparation och underhåll av flygplanen.

Publicerat av: 

3d-printing växer inom oljeindustrin

I en rapport från konsultbolaget GlobalData väntas oljeindustrin omsätta runt 60 miljarder kronor år 2030. Enligt rapporten är utvecklingen av 3d-printing av metall en nyckel till industrins framgång.

Publicerat av: 

Prototal köper upp Acron Formservice

Den Anderstorpsbaserade servicebyrån Acron köps upp av Prototal. – Förvärvet av Acron kompletterar våra satsningar inom additiv tillverkning i Jönköping och i Ystad, säger Henrik Lundell, vd på Prototal.

Publicerat av: 

De lanserar fiberskrivare

Desktop Metal släpper en ny 3d-skrivare för utskrifter i fiberkomposit. Denna gång handlar det om skrivbordsmodellen Fiber, där företaget har integrerat en mikro-AFP-teknik med lager-på-lager tekniken FFF. 

Publicerat av: