Trender inom 3d-printing 2020

HP har släppt en rapport där de förutspår 8 nyckeltrender för år 2020 inom 3d-printing. På listan finns bland annat automatiserade flöden, spårbara delar, fler studenter och växande marknad för skor, glasögon och dental.

HPs trendspaning för 2020 grundar sig bland annat i hur additiv tillverkning kommer att påverka utvecklingen av industri 4.0, hållbar tillverkning, hur automation kommer påverka fabrikerna och utvecklingen av programvara och data för additiv tillverkning. Nedan listar vi de 8 trender som nämns i rapporten. 

Kodad information i printytan

Den första trenden är att tekniken för att göra 3d-printbara delar spårbara kommer att bli allt mer avancerad. Kodningen sker genom digital information i ytstrukturen på den 3d-printade delen, vilket kan göras med små upphöjningar eller andra förändringar i ytan. Dessa kan antingen kan vara synliga för både människa och maskin eller enbart för maskin, för att kunna läsa av och spåra delen. Enligt HP kommer  väga tyngre än ett serienummer.

Metall och plast i ett

Den andra trenden är automatiserad montering som kan integrera metalldelar och plastdelar med varandra. I dag finns det ingen maskin som kan printa i båda materialen, bland annat på grund av att delarna bearbetas i olika temperaturer, men visionen är att automatiserad montering ska kunna sammanfoga metalldelar med plastdelar, enligt HP.

Hållbart är ett krav

Att satsa på en hållbar produktion kommer under 2020 fortsätta vara viktigt, enligt HP. Additiv tillverkning kan jämfört med traditionella tekniker dra ner på koldioxidutsläppen med nästan en tredjedel, när det gäller produktion och distribution av varor. Detta då det är möjligt att printa mer komplexa delar som tidigare varit uppbyggda av ett flertal olika delar. Det minskar också vikten på flygplan och fordon vilket påverkar bränsleeffektiviteten.

Fler 3d-printade glasögon och skor

Det kommer en ny tillväxt inom 3d-printing av skor, glasögon och dentala applikationer. Detta syns enligt HP bland annat genom att ett flertal företag inom sektorerna satsar allt mer på serietillverkning.

Enligt SmartTech kommer 3d-printade skor att växa med en total inkomstmöjlighet på 6,3 miljarder dollar under de kommande tio åren, skriver HP.

 

HP förutspår att marknaden för dentala applikationer kommer öka under 2020.

HP förutspår att marknaden för dentala applikationer kommer öka under 2020.

Ökad efterfrågan på studenter

Enligt HP finns det en stor möjlighet att efterfrågan på studenter som är intresserade av 3d-printing kommer att växa. Detta kommer dock kräva att universitet och lärosäten ställer in sig på att kunna erbjuda det som krävs för att studenterna ska kunna förbereda sig för en industri 4.0.

3d-printing för elbilar

Fordonsindustrin genomgår en stor förändring där man går från förbränningsmotorer och satsar allt mer på eldrivna fordon. För att utveckla och påskynda designprocessen tror HP att allt fler tillverkare kommer att använda sig av 3d-printing, i både plast och metall, för att nå sina mål.

Som ett exempel nämns Volkswagen som har som mål att producera mer än 22 miljoner elbilar över hela världen år 2028.

Effektivare leverans

Det pratas mycket om möjligheterna att beställa digitalt och tillverka lokalt när det kommer till 3d-printing. Detta har dock inte alltid visat sig vara det mest effektiva, sett till hela leveranskedjan. Detta tror HP är något som kommer att analyseras vidare under 2020. Är det bäst att tillverka nära materialets källa eller slutanvändaren?

Programvaran flyttar gränserna

Framsteg inom programvara och datahantering kommer att leda till förbättrad systemhantering och delkvalitet. Något som i längden kommer leda till ett bättre kundresultat, förutspår HP. Företag inom branschen kommer att skapa API-krokar för att bygga ett fungerande ekosystem för kunder och partners som inkluderar individualiserade produkter.

Andra fördelar som detta kommer att ha är enligt HP att tillverkarna kommer att kunna utnyttja personifierad, biometrisk data för massanpassning, spåra delar genom hela leveranskedjan, virtuell inventering och hantering av reservdelar samt en distribuerad tillverkning närmare slutkunden.

Källa: 3dprintingmedia.network

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.