Arcam visar upp nytt produktionscenter

Den nya faciliteten i Mölnlycke, Göteborg, omfattar 12 000 kvadratmeter.

Den nya faciliteten i Mölnlycke, Göteborg, omfattar 12 000 kvadratmeter.

GE Additives Arcam sätter nu sitt märke på kartan med ett helt nytt produktionscenter i Göteborg. Den 20 februari invigdes centret samtidigt som företaget avslöjade en väntad femfaldig tillväxt de kommande fem till tio åren.

Det var med stor entusiasm som GE Additives vd Jason Oliver och Arcams vd Karl Lindblom, tillsammans med sina team, invigde det helt nya Arcam EBM Center of Excellence den 20 februari. Hela 180 miljoner kronor har satsats på det nya centret, som förutom produktion av Arcams 3d-skrivarsystem, också ska facilitera laboratorier och utbildning.

– Vi är seriösa med vad det innebär att vara en leverantör av lösningar i världsklass, i detta fallet med EBM-tekniken, säger Jason Oliver, vd på GE Additive som för tre år sen köpte upp Arcam.

Oliver avslöjade också att Arcam under förra året växte sig dubbelt så stora.

– Förra året hade de ett rekordår med dubbelsiffrig tillväxt och sålde flera maskiner.

Med den additiva tillverkningstekniken av metall, Electron beam melting, tillverkar Arcam bland annat turbinblad för jetmotorn GE9X som sitter i flygplanet Boeings 777X. En marknad som väntas explodera i tillväxt enligt Oliver.

 

 

Ett logiskt steg

Enligt Karl Lindblom blev uppköpet det logiska steget. Arcam hade börjat bli för stora för sin befintliga lokal, och i takt med att flygindustrin började använda allt mer additiv tillverkning så blev det en naturlig övergång.

– Det var en stor förändring att få en industriell ägare som visste vad vi pratade om. Och jag tror att det behövdes för att Arcam skulle gå från att vara en startup till en industriell aktör.

Ett större lager har också möjliggjort en säkrare och mer övervakad godshantering enligt personalen.

Ett större lager har också möjliggjort en säkrare och mer övervakad godshantering enligt personalen.

För företagen ska den nya anläggningen i Göteborg betyda en potentiell femfaldig tillväxt i omsättning på fem till tio år, enligt Lindblom. Detta sett till branschen som i helhet växer med 25 procent per år.

– Vi växer minst lika snabbt som branschen, tillägger Lindblom.

Lean i produktionen

I den nya anläggningen har man satsat på högre säkerhet med bland annat nya ventilationssystem och genom att eliminera truckar. Man har också satsat på nya laboratorier och utbildningssalar dit kunder kan komma för att ta fram nya material samt lära sig den additiva tekniken.

I produktionen har Arcam också valt att arbeta med Lean – en produktionsstrategi som går ut på att identifiera och eliminera faktorer som inte skapar värde för slutkunden.

– Jag är extremt glad över att se fokus på Lean inom GE. Det är det som gör den svenska industrin konkurrenskraftig framåt. Och vi måste se till att vår industri är konkurrenskraftig och förbättra produktivitet och effektivitet, säger Lindblom.

Koppar och elektronik

De kommande åren ska Arcam bland annat utforska möjligheterna att använda deras teknik för kopparapplikationer och elektronik inom fordonsindustrin. Två områden som de upplever ett allt större intresse för, avslutar Karl Lindblom.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Generas system säkrar stegen

Genera, en österrikiskt tillverkare av 3d-skrivare, lanserar två nya maskiner för utskrift och efterbearbetning. – Vi vill inte att våra kunder ska behöva köpa fem olika maskiner för att få det arbetsflöde som behövs för att tillverka deras delar, säger Klaus Stadlmann, grundare av Genera.

Publicerat av: