Elmia 3D-mässan inställd

 Det kommer finnas något på mässan för alla menar Markus Börrisson, projektledare för Elmia 3D.

Det kommer finnas något för alla på mässan, menar Markus Börrisson, projektledare för Elmia 3D.

Uppdatering! Mässor ställs in på löpande band till följd av coronavirusets spridning. Vårens produktionsmässor på Elmia i Jönköping som var tänkta att hållas 12-15 maj flyttas enligt arrangören i stället fram till våren 2022. Det gäller mässorna Elmia 3D, Polymer, Plåt, Svets, Automation och Verktygsmaskiner.

Nedan följer en tidigare intervju med mässarrangören inför mässan som nu alltså inte blir av förrän våren 2022.

Elmia 3D på Elmiamässan i Jönköping har i år temat framtidens produktion, hållbar och effektiv produktion, arbetsmiljö och säkerhet samt kompetens.

– Mässorna kommer visualisera detta på ett antal olika sätt. Allt från intressanta punkter på våra scener till Tech Walks på mässgolvet. Tech Walks kommer ge besökare möjlighet att få en guidad tur kopplat till intressanta ämnen och teman. För Elmia 3D är det svårt att inte lyfta hållbarhet och effektiv produktion. Fördelarna med 3d-printing är många, som minimalt med efterbearbetning och materialspill samt vinster ur ett energiperspektiv, berättar Markus Börrisson som bland annat projektleder Elmia 3D.

Tusentals besökare

Första gången mässan hölls för två år sedan deltog cirka 450 utställare och 15 000 besökare under Elmia Produktionsmässor. Även i år arrangeras Elmia 3D tillsammans med fem andra mässor: Elmia Automation, Elmia Plåt, Elmia Verktygsmaskiner, Elmia Svets och Fogningsteknik och Elmia Polymer.

– Målen inför 2020 är att bibehålla den höga nivån som utställarna har byggt upp tillsammans med Elmia när det gäller utställare och besökare.

elmia 3d

“Något för alla”

Enligt Börrisson kommer det finnas något för alla på Elmia 3D.

– Har man något intresse för 3d-printning, vare sig du som besökare är väl insatt i tekniken eller att du kanske är i startgropen för att ta reda på mer, så lovar vi att det kommer finnas något för alla. Bland annat kommer en helt ny YH-utbildning för 3d-print tekniker presenteras av Campus Värnamo och det kommer finnas platser att söka redan till hösten.

Innan och efter tillverkning

Enligt Börrisson är det många i dag som känner till hur additiv tillverkning går till, så istället kommer mässan lyfta fram vad som sker innan och efter tillverkning. Allt från topologioptimering till rensning av stödstrukturer. Under mässan kommer Elmia 3D tillsammans med samarbetspartners ha en AM-arena där man som besökare få följa processen från start till mål och slutligen få med sig en enklare egen designad 3d-printad komponent hem.

– Utöver detta kommer branschföreningen SVEAT arrangera en konferens under onsdagen där de senaste trenderna inom 3d-print teknik och intressanta kundcase kommer att lyftas, avslutar Markus Börrisson.

Mässan riktar sig till tillverkande företag inom produktionsteknik som vill ta del av den senaste tekniken gällande 3d-print maskiner, kringutrustning och material. Läs mer om mässan här.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Formnext 2020 ska trotsa coronavirus

Den stora Formnext-mässan för additiv tillverkning i Frankfurt ska hållas den 10–13 november enligt plan. – Vi är fortfarande övertygade om det unika värdet och fördelarna med en fysisk mässa, säger Sascha F. Wenzler, vice vd för Formnext, Mesago Messe Frankfurt GmbH. 

Publicerat av: 

Forskar för klimatsmarta flygmotorer

Tahira Raza har undersökt hur man kan göra flyg- och rymdmotorer mer klimatsmarta genom att studera svetsbarheten i additivt tillverkade delar. – En avgörande faktor är hur materialet påverkas när man svetsar i det, säger Tahira Raza. 

Publicerat av: 

De sätter detaljer i fokus

Protolabs lanserar ett nytt material för detaljrika prototypdelar – Microfine Grey. Enligt företaget kan det bidra till att utvecklingstiden av nya komponenter kan minska avsevärt. 

Publicerat av: 

Dyemansion släpper färgglad palett

Dyemansion släpper 17 nya färger för gråa delar, 3d-printade med HP Multi Jet Fusion i materialet PA12. – Antalet HP-system växer på marknaden och våra kunders efterfrågan på livliga färger för deras gråa delar har varit stor, säger Kai Witter, Chief customer officer på Dyemansion.

Publicerat av: 

Metallutskrifter minskar inom flygindustrin

GE, General Electric, säger upp 13 000 anställda i sin tillverkning av flygmotorer samtidigt som efterfrågan på 3d-printade metalldelar minskar. Detta kan komma att påverka företagets leverantörer och underleverantörer. 

Publicerat av: 

Skänker visir till äldrevården

Medarbetare på Högskolan i Skövde tillverkar skyddsvisir till äldrevården. – De fungerar bra i avsaknad av andra visir, säger Niklas Land, doktorand på Institutionen för ingenjörsvetenskap.

Publicerat av: 

De tillverkar steriliserbara visir

Protolabs har hjälpt Michelin att ta fram steriliserbara ansiktsvisir för sjukvården.
– Bandet, visiret och den nedre förstärkningen är alla tillverkade i polykarbonat. Skärmarna kan därför steriliseras utan att skadas, säger Frédéric Pialot, Senior Fellow Processer på Michelin.

Publicerat av: 

Nyfunnen hobby gav nya arbetsuppgifter

Paul Ingelmark har studerat till 3d-printingspecialist på Yrkeshögskolan i Eslöv. Detta har lett till att hans nuvarande arbetsplats SWEP har valt att satsa mer på additiv tillverkningsteknik.

Publicerat av: 

Xenter håller digitalt öppet hus

Den 6 maj håller Xenter i Botkyrka ett digitalt öppet hus. Förutom presentation av alla utbildningar och en rundtur kommer det också finnas möjlighet att ställa frågor till utbildningsledare och lärare. 

Publicerat av: