Skänker visir till äldrevården

Niklas Land, Doktorand på Institutionen för ingenjörsvetenskap.

Niklas Land, Doktorand på Institutionen för ingenjörsvetenskap.

Medarbetare på Högskolan i Skövde tillverkar skyddsvisir till äldrevården. – De fungerar bra i avsaknad av andra visir, säger Niklas Land, doktorand på Institutionen för ingenjörsvetenskap.

Högskolan i Skövde tillverkar skyddvisir med institutionens 3d-skrivare, som i vanliga fall används till olika forskningsprojekt.

– Vi har outnyttjad kapacitet nu så jag testade lite. Det visade sig att det här var väldigt enkelt för oss, säger Niklas Land som är Doktorand på Institutionen för ingenjörsvetenskap.

Skänker till äldrevården

Niklas Land hittade en cad-modell på nätet som han sedan printade ut och fäste plast på. De 3d-printade visiren ska skänkas till äldreboende i Skövde som är i behov av skyddsutrustning.

– De fungerar bra i avsaknad av andra visir, men de är inte klassade som sjukvårdsutrustning, säger Niklas Land.

Önskemål om fler

Tio visir är nu klara att levereras men det har kommit önskemål om fler. 3d-skrivaren kan printa 52 visir i taget som tar cirka två dagar.

– Om vi hittar fler som säger att de behöver visir, skulle vi kunna printa många, avslutar Niklas Land.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


“Det finns mycket mer att utforska”

Högskolan Väst avslutade i början av sommaren det treåriga projektet SUMAN-Next om additiv tillverkning och legeringen 718. – Det finns mycket mer att utforska innan tekniken blir mogen att appliceras inom industrin, säger Joel Andersson, forskare på Högskolan Väst.

Publicerat av: 

Bjuder in till tävling för startups

I maj släppte Formnext-mässan i Frankfurt information om att de kommer hålla mässan som tänkt mellan 10–13 november 2020. Nu presenterar de årets tävling för startups inom additiv tillverkning – Formnext Start-up Challenge.

Publicerat av: 

Prototal materialtestar för fullt

För två månader sedan installerade Prototal två nya 3d-skrivare från HP. Samtidigt släppte de nyheten om ökade ordrar av medicintekniska delar. Nu provkör de material och berättar mer om hur produktionen ser ut i dag.

Publicerat av: 

Swerim: “Brist på standarder”

Standardiseringar behövs för fortsatt tillväxt inom additiv tillverkning av metall. Det visar en ny kartläggning som bland annat forskningsinstitutet Swerim varit med och tagit fram. 

Publicerat av: 

Printad vävnad direkt i patienten

Ett amerikanskt forskarteam har utvecklat en teknik för att 3d-printa vävnad direkt i patienten. Denna teknik ska enligt forskarna kunna minska infektioner i samband med operationer.

Publicerat av: 

“Vi kände ett samhällsansvar”

Umeå universitet levererar 2 000 visirhållare till Socialtjänsten i kommunen.
– Det är fascinerande att se hur engagerade folk blir och vilken vilja det finns att lösa problemen när man ställs inför en sådan här situation, säger Madelen Bodin, föreståndare för Curiosum.

Publicerat av: