Sandbacka Science Park sprider kunskap digitalt

Den 1 juni håller Sandbacka Science Park ett webbinarium om additiv tillverkning. På bild från vänster: Sima Valizadeh, Sandbacka Science Park, Doktor Ulrika Brohede från Swerim och Mattias Andersson, vd och grundare av MTEK Industry AB.

Under Innovation Week X håller Sandbacka Science Park i Sandviken ett webbinarium om additiv tillverkning. Fokus kommer ligga på hur tekniken kan förena den digitala och fysiska värdekedjan och efterbehandling av additiva komponenter.

Mellan den 29 maj till 2 juni arrangeras Innovation Week X som ska lyfta olika perspektiv på innovation i norra Hälsingland. Under fem dagar kommer det hållas en rad olika webbinarium som diskuterar ämnet ur olika perspektiv. Bakom evenemanget står bland annat forskningsinstitutet Rise, Region Gävleborg, Hudiksvalls kommun, Propell med flera.

Teknik för nästa generation

Under måndagen, den 1 juni, kommer Sandbacka Science Park att hålla i ett webbinarium om additiv tillverkning, med inriktning på hur tekniken kan förena den digitala och fysiska värdekedjan samt efterbehandling. Enligt Sima Valizadeh, som är ansvarig för affärs- och teknologiutveckling av additiv tillverkning i norra Mellansverige på Sandbacka Science Park i Sandviken, är det viktigt att sprida kunnandet kring tekniken.

– Vi vill använda varje tillfälle för att sprida kunskapen om tekniken samtidigt som vi vill hjälpa Sverige framåt med framtidens industrialisering. Om vi pratar om stålindustri så är efterbehandling en stor fråga.

Under totalt 45 minuter kommer Doktor Ulrika Brohede från Swerim att tala om skärande bearbetning för additiva tillverkningskomponenter och Mattias Andersson, vd och grundare av MTEK Industry AB, tala om möjligheter med digitalisering och additiv tillverkning och sina erfarenheter från ”Factory in a Box”. Därefter följer en kort paneldiskussion.

Tar tekniken till företagen

Sandbacka Science Park blev nyligen beviljade medel för att sprida kunskapen på plats hos företagen med sitt projekt “AM on the road”. Syftet är att med en mobil testbädd är att utbilda kring hur den additiva tekniken kan användas samt hjälpa små- och medelstora företag med hur de kan gå tillväga. Viktiga frågor som också ska lyftas fram är miljöaspekter, jämställdhet och cirkulär ekonomi i branschen.

– Regionen är väldigt aktiv inom stålindustri men en undersökning som vi genomfört har visat att det finns ett stort behov av att veta vad tekniken är, hur företagen kan använda den och hur kan de anpassa sig till industri 4.0, säger Sima Valizadeh.

Är du intresserad av att delta i webbinariet kan du läsa mer här. Vill du veta mer om projektet “AM on the road” finns det mer information på Sandbacka Science Parks hemsida.

 

Om Sandbacka Science Park
Sandbacka Science Park i Sandviken är Gävleborgs enda och en av Sveriges cirka 30 science parks. De ansvarar bland annat för att driva additiv tillverkningsteknik i regionen för norra Mellansverige. Arbetet ligger inom ramen för Smart industri, ett projekt som inkluderar ett flertal partner och finansieras av Tillväxtverket.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.