lördag 25 mars – vecka 12
Servicebyrån Prototal i Jönköping har trots coronapandemin haft ett bra år, konstaterar Jonas Sandwall, säljare på Prototal. – Det är en tydlig trend att andelen 3d-printade seriedetaljer ökar för varje år, så också under 2020.
Hur har året varit för Prototal?
– Det har varit ett bra år, om än ganska turbulent med tanke på situationen i världen. Vi har ju inte haft möjlighet att fysiskt träffa kunder som vi brukar vid besök hos dem eller oss samt på mässor. Däremot har ju antalet videomöten ökat enormt, säger Jonas Sandwall, säljare på Prototal.
Företaget har också märkt att allt fler kunder flyttat hem sin produktion till Sverige när flera länder i världen har varit stängda och de ordinarie leverantörskedjorna inte fungerat.
– Där löser digital tillverkning med 3d-printing flera av de behov som uppstått, berättar Jonas Sandwall och fortsätter:
– Vi har också vuxit inom 3d-printing genom våra investeringar i ytterligare MJF-maskiner men främst genom förvärven av Damvig AS i Danmark och 3T Additive Manufacturing Polymers Ltd i England. De är två spetsföretag inom 3d-printing av polymera material och de passar väl in i vårt marknadserbjudande. Vi har därtill förstärkt vår kapacitet och kompetens inom formsprutning genom förvärvet av Tojos Plast AB i Malmö. Under hösten tillträdde också vår nya vd Jan Löfving.
Vilka produkter har ökat, respektive minskat vad gäller ert område för additiv tillverkning?
– Under våren såg vi en minskning inom serieproduktion av 3d-printade ”normala” plastdetaljer. Däremot ökade då behovet dramatiskt av 3d-printad skyddsutrustning samt detaljer till andningsapparater inom sjukvården. Under hösten har det blivit en återgång till normal serieproduktion igen och därtill stor andel prototyper. Det är dock en tydlig trend att andelen 3d-printade seriedetaljer ökar för varje år, så också under 2020.
Vad har ni för planer för 2021?
– Vi kommer i början av året påbörja installation av nya material inom 3d-printing för att kunna erbjuda våra kunder lösningar inom fler applikationer. Det är också investeringar på gång gällande utrustning. Det är dock för tidigt att redan nu berätta om dem i detalj. Vi ber att få återkomma om detta, avslutar Jonas Sandwall.
Mittuniversitetet drar i höst igång en magisterutbildning i additiv tillverkning med inriktning på metalliska material. Förhoppningen är att den ska kunna bidra till kompetensförsörjningen inom industrin.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 15. mars, 2023
Bauer har utvecklat ett hockeyhjälmsfoder med en förbättrad stötdämpande funktion. Detta tack vare EOS patenterade lösning Digital Foam som gör det möjligt att personalisera varje hjälm med 3D-printing.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 15. mars, 2023
Nano Dimension har lagt ett bud på Stratasys och vill förvärva bolaget för 18 dollar per aktie, totalt 1,1 miljard dollar. Enligt Nano Dimension skulle det skapa en stark marknadsledande aktör inom AM, men budet sågas av bransch-analytiker.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 10. mars, 2023
Forskare vid Sandia National Labratories i USA har utvecklat en ny superlegering med additiv tillverkning. Materialet kan hjälpa kraftverk att generera mer energi samtidigt som de producerar mindre koldioxid.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 8. mars, 2023
Stilride, en svensk tillverkare av elmotorcyklar, har ingått ett samarbete med svensk-franska mjukvaruföretaget inom robotik, Adaxis. Ett samarbete som ska innebära att delar ska kunna 3D-printas i lokala mikrofabriker.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 24. februari, 2023
AGI Publishing House AB | Altonagatan 5 | 211 38 Malmö | Sverige