lördag 13 augusti – vecka 32
Lisa Antonsson, grundare och vd för AM Printservice, tror på expansion på flera orter framöver. Foto: AM Printservice
I maj förra året startade Lisa Antonsson AM Printservice med en HP Multi Jet Fusion-skrivare i lokalerna i Västervik. Sedan dess har företaget expanderat med en filial i Linköping och utvecklingskurvan har gått spikrakt uppåt.
– Efterfrågan ökar och vi har därför kunnat öppna ytterligare ett kontor i Linköping. Fortsätter det gå som vi hoppas finns såklart möjligheten att vi även öppnar fler kontor framöver, säger Lisa Antonsson, vd för AM Printservice.
Hon jobbade tidigare med maskinförsäljning hos ett annat Västerviksföretag, 3D Center. Där såg hon att det fanns ett underlag för att starta en renodlad servicebyrå och sälja 3d-printade detaljer på beställning. Affärsidén är att erbjuda 3d-utskrifter genom att kunden själv lägger en beställning online eller hör av sig för en manuell offert. Utskriften produceras lokalt och kan då diskuteras, utvecklas eller hämtas upp lokalt.
– Tanken är att erbjuda utskrifter där kunden bor och inte skicka saker land och rike runt. Vi vill finnas där kunderna finns för ett så lätt och transparent samarbete som möjligt.
I takt med att verksamheten växte började AM Printservice undersöka var det kunde finnas ett kundunderlag för ytterligare en tillverkningsenhet. Valet föll på Linköping för att kunna täcka hela Norrköpings- och Linköpingsregionen. Under hösten installerades en HP Multi Jet Fusion i Linköping och företaget anställde en platschef. Nu finns företaget på två orter.
Lisa Antonsson säger att hon tror att det digitala verktyget för orderläggning är en viktig del i framgången. Kunden kan sitta hemma i lugn och ro och skissa på utformning och material, få en prisuppgift och lägga en beställning direkt. Den utskrivna produkten levereras sedan efter fem till sju arbetsdagar.
– Många företagare, med eller utan erfarenhet av 3d-printing, kan enkelt lägga en beställning online utan att behöva be om en offert för att redan i det steget få en prisbild. Det finns också möjlighet att bolla idéer med vår personal och be om en manuell offert, om man föredrar det.
AM Printservice vänder sig enbart till företagskunder och har en blandad kundstock, allt ifrån stora industriföretag till enskilda firmor. Företaget levererar både prototyper och slutprodukter med hjälp av Multi Jet Fusion-tekniken, men även metallutskrifter som köps in.
Det senaste årets utmaningar har även drabbat industrivärlden. Detta har medfört att svensk industri har fått vända blicken inåt och hitta lösningar på sina utmaningar i närområdet, till exempel beställning av reservdelar, menar Lisa Antonsson.
– Det har nog varit ett uppvaknande för många, att det går att beställa på nära håll och få snabbare leveranser. Jag tror att många av de kunderna kommer att stanna kvar på hemmamarknaden när omvärlden stabiliseras.
Och självklart hon tror det finns fler kunder att nå ut till:
– Tekniken har förändrat så pass mycket de senaste åren att det nu går att tillverka högkvalitativa slutprodukter med komplexa geometrier. Med en pulverbäddsskrivare kan man vara väldigt fri i designen. Det är det många företag som inte känner till, säger Lisa Antonsson.
Det danska energibolaget Ørsted och Världsnaturfonden (WWF) i Danmark undersöker i ett gemensamt projekt hur 3D-printade rev kan gynna den biologiska mångfalden i Kattegatt. Förhoppningen är bland annat att se positiva effekter på torskbeståndet.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 8. augusti, 2022
Forskare vid Rutgers University i New Jersey har utvecklat ett nytt sätt att skriva ut med FFF-teknologin. Multiplexed Fused Filament Fabrication, eller MF3, kan bli en “game changer” enligt forskarna bakom studien.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 5. augusti, 2022
Nyligen invigde forskningsinstitutet RISE sitt Applikationscenter för additiv tillverkning i Göteborg. Med toppmodern utrustning och spetskompetens inom flera olika områden är förhoppningen att kunna driva på användningen av AM inom svensk industri.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 1. augusti, 2022
Göteborgsbaserade Fluicell har utsetts till ett av de mest intressanta bolagen inom 3D-printing 2022. Det är nättidskriften All3DP som varje år med hjälp av en oberoende expertjury listar de tio mest innovativa företagen i branschen.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 29. juni, 2022
Lufthansa och samarbetspartnern Aerotec har nått en viktig milstople inom additiv tillverkning. Tillsammans har man tagit fram flygbolagets första bärande 3D-printade reservdel i metall som blivit certifierad för flyganvändning.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 28. juni, 2022
EOS egen utbildningsverksamhet, Additive Minds Academy, lanserar nu en särskild app med AR-teknik. Appen “EOS M 290 Basic Training” gör det möjligt för personalen att snabbt lära sig systemet – till och med innan maskinen är på plats.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 27. juni, 2022
Ultimaker lanserar nu ett tillägg till sin 3D-skrivarmodell S5 som gör det möjligt att printa metalldelar. Detta nya “Ultimaker Metal Expansion Kit” innebär att användaren kan växla mellan utskrifter i plast och metall.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 22. juni, 2022
Läsktillverkaren PepsiCo har utvecklat en patenterad metod för tillverkning av formar till sin flaskproduktion. En hybridmetod som omfattar additiv tillverkning och sparar både tid och pengar.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 21. juni, 2022
AGI Publishing House AB | Altonagatan 5 | 211 38 Malmö | Sverige