Wematter tar in nytt kapital för att skala upp

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 31 mars 2021
Wematter har sedan starten 2014 växt till 25 anställda. Nu väntar ytterligare nyanställningar. Foto: Pressbild

3d-skrivartillverkaren Wematter tar in totalt 40 miljoner kronor i nytt kapital, både genom en riktad nyemission och investeringar från befintliga ägare. Syftet är att kunna växa ytterligare.

Totalt får bolaget in 26 miljoner kronor genom nyemissionen, bland annat från Hamberg Förvaltning som är storägare i spelsajten Betsson och en industrialist inom additiv tillverkning. Det skriver Wematter i ett pressmeddelande. Dessutom går ägare, ledning och styrelse in med ytterligare 14 miljoner kronor.

– Det har varit en utmaning för många inom svensk industri att ta in riskkapital under rådande pandemi, men jag tror att vi lyckas genom att erbjuda en hållbar produkt tillsammans med långsiktiga affärsrelationer. Vi kan därför nu välkomna nya investerare som också ser ett bolag med en produkt och ett hållbart och långsiktigt erbjudande som gör skillnad för våra kunder, säger Robert Kniola, vd för Wematter.

Nyanställer personal

Kapitalet ska göra det möjligt för bolaget att anställa personal och utöka organisationen inom sälj, marknad och produktion. Det senaste året har försäljningsorganisationen utökats med fyra personer och en säljchef, och det pågår fler nyrekryteringar av personal som har erfarenhet av såväl scaleup-företag som additiv tillverkning. Pengarna ska även gå till att driva vidare forskningsprojekt för nya material och annan produktutveckling.

Wematter tillverkar 3d-skrivare med SLS-teknik och har även en egen mjukvarusvit. Företagets flaggskepp är skrivaren Gravity som släpptes i slutet av förra året. Sedan starten 2014 har det Linköpingsbaserade bolaget växt och har nu runt 25 medarbetare.

Läs vidare

Nano Dimension förvärvar Desktop Metal

Förvärvsturerna har varit många kring Desktop Metal, Nano Dimension, 3D Systems och Stratasys. Nu står det i alla fall klart att Nano Dimension och Desktop Metal kommit överens om en sammanslagning.
Ric-Fulop

Formnext Awards ska hylla talangerna inom AM

Formnext vill lyfta fram talanger och innovativa idéer inom AM, men inte bara bland start-ups. Därför har Formnext Start-up Challenge utökats med ytterligare fem tävlingskategorier under det gemensamma namnet Formnext Awards. 
Formnext-entre

3D-printade komponenter i nya Apple Watch

En rapport från TF International Securities analytiker Ming-Chi Kuo indikerar att nya smartklockor från Apple Inc. kommer att innehålla 3D-printade metallkomponenter.
applewatch

Audi Sport sparar veckor på att 3D-printa verktyg

När nya elbilen Audi E-Tron GT skulle lanseras behövde Audi-fabriken i tyska Heilbronn snabbt få tag i 200 verktyg, jiggar och fixturer. Lösningen? 3D-printing och mjukvara för designautomatisering.
Audi Trinckle 0H6A1913

Senaste nytt

Nano Dimension förvärvar Desktop Metal

Förvärvsturerna har varit många kring Desktop Metal, Nano Dimension, 3D Systems och Stratasys. Nu står det i alla fall klart att Nano Dimension och Desktop Metal kommit överens om en sammanslagning.
Ric-Fulop

Prusa släpper industriell 3D-skrivare

Enligt Prusa Researchs grundare Josef Prusa startade han bolaget med ambitionen att demokratisera 3D-printing och göra det tillgängligt för fler. Något man får säga att han lyckats med. Nu vill han göra samma resa med industriell 3D-print.
Prusa HT90 1

Formnext Awards ska hylla talangerna inom AM

Formnext vill lyfta fram talanger och innovativa idéer inom AM, men inte bara bland start-ups. Därför har Formnext Start-up Challenge utökats med ytterligare fem tävlingskategorier under det gemensamma namnet Formnext Awards. 
Formnext-entre

Printar korallrev och parkourbana till SM

Concrete Print byggde för ett par år sedan det första 3D-printade huset i Sverige. Sedan dess har Tumba-företaget fått flera andra uppdrag att printa med betong, som nu senast fundament för att rädda Sveriges sista korallrev och en parkourbana till SM-veckan i Västerås. 
Concrete Print 1