Volkswagen växlar upp 3dp-satsning

Två Volkswagen-anställda kontrollerar kvaliteten på komponenter som tillverkas med hjälp av binder jetting-tekniken. I bakgrunden syns en prototyp av specialskrivaren vid det högteknologiska 3d-printingscentret i Wolfsburg. Foto: Pressbild

Volkswagen fortsätter sin satsning på additiv tillverkning. Med binder jetting-tekniken ska biltillverkaren producera upp emot 100 000 komponenter årligen på anläggningen i tyska Wolfsburg. 

Den tyska biltillverkaren har använt 3d-printing i 25 år och har under årens lopp tillverkat runt en miljon delar. Nu växlar Volkswagen upp ytterligare och med binder jetting-tekniken ska tillverkningen kunna göras mer kostnadseffektiv, enligt ett pressmeddelande från företaget.

Tillsammans med 3d-skrivartillverkaren HP och Siemens, som utvecklat en mjukvarulösning, görs en rejäl satsning på 3d-printing i produktionen. I sommar ska de tre företagen bilda ett expertteam på Volkswagens high-tech 3d-printing center i Wolfsburg. De senaste fem åren har Volkswagen investerat tiotals miljoner euro på additiv tillverkning, bland annat det högteknologiska 3d-printingcentret som skapades i slutet av 2018.

Siktar mot serieproduktion

Den första delen som tillverkats inom ramen för den nya satsningen är en A-stolpe som ska sitta på en Volkswagen T-ROC cabriolet. Den genomgår just nu en certifiering innan den kan sättas i produktion. Prototypen väger bara hälften så mycket som en del som tillverkats av stålplåt.

– Trots de pågående utmaningarna med corona-pandemin fortsätter vi att arbeta med innovation. Tillsammans med våra partners strävar vi efter att göra 3d-printing ännu effektivare de kommande åren och lämplig för produktionslinjeanvändning, säger Christian Vollmer, ledamot i Volkswagens styrelse med ansvar för produktion och logistik.

Målet är att år 2025 printa 100 000 delar varje år på anläggningen i Wolfsburg. Redan nu används additiv tillverkning på 13 enheter på fabriken och i dag 3d-printas bland annat dörrbeklädnad och stötfångare i plast, och radiatorer och konsoler i metall.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.