Zyyx lanserar “tyst och luktfri” skrivare

Nya ZYYX Pro II ska enkelt kunna placeras på skrivbordet eftersom den, enligt tillverkaren, varken luktar eller bullrar. Foto: Pressbild

Svenska tillverkaren Zyyx Labs har tagit fram vad de kallar är “världens troligtvis tystaste och mest luktfria 3d-skrivare”. Nya ZYYX Pro II är en skrivare av desktopmodell avsedd för funktionella prototyper och mindre serier av komponenter, jiggar eller fixturer i kompositmaterial.

Tomas Bengtsson, vd för Zyyx.

Zyyx har tidigare släppt modellerna ZYYX, ZYYX+ och ZYYX Pro. Den senaste skrivare i raden, ZYYX Pro II, är utvecklad för professionellt bruk och speciellt framtagen för att producera kompositdelar med hög hållfasthet och finish av material som kolfibernylonet proCarbon eller glassfibernylonet proGlass.

Enligt Zyyx vd, Tomas Bengtsson, är den nya modellen resultatet av en efterfrågan på effektiva desktopskrivare.

– Många av våra kunder har uttryckt ett behov av att på ett enklare sätt kunna framställa prototyper i sin kontorsmiljö utan att behöva bygga ett ljudisolerat skrivarrum med utsug. Vi har designat centrala komponenter i ZYYX Pro II för att skrivaren ska vara så tyst som bara möjligt och med vårt specialgjorda filter är frånluften helt doft- och partikelfri. Detta gör ZYYX ProII till ett perfekt skrivbordsverktyg för mekanikkonstruktion och agil mekanikutveckling, säger Tomas Bengtsson i ett pressuttalande.

Lämplig i utbildningsmiljöer

Filtreringssystemet ska ta bort 99,95 procent av ultrafina partiklar och lukter, till exempel de dofter som uppstår när filamenten smälter samman vid utskrift. Den låga ljudnivån uppnås genom ett egendesignat tyst nätaggregat kombinerat med de “tystaste fläktarna på marknaden”. Detta sammantaget gör att Zyyx ser utbildningsmarknaden som en potentiell kundgrupp för ZYYX Pro II.

Skrivaren har funktioner som till exempel automatisk injustering av byggplattan, materialövervakning, uppvärmd kammare och en förbättrad fjäderstålbyggplatta för enklare urtagning av utskrifter, dubbelsidig extruder samt fjärrstyrning av nätverk.

Skrivhuvudet SwiftTool24 har förbättrats jämfört med tidigare modeller. Det finns i flera storlekar och kan bytas på mindre än en minut. Den nya dubbelsidiga extrudern, tillverkad av svenska Bondtech, gör att kompositmaterial kan skrivas ut med munstyckestorlekar ned till 0,4 millimeter och enklare homogena material med munstycken på 0,2 millimeter, vilket möjliggör fina geometrier.

 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Fler talare klara för AM-dagen

Hur hållbart är det egentligen att 3d-printa med plastmaterial? Vilka möjligheter finns med bioprinting i framtiden? Och kan additiv tillverkning med metall någonsin bli lika enkelt som vanliga utskrifter av papper? Det är något av det som kommer avhandlas under AM-dagen den 7 december.

Publicerat av: 

Köper resterande aktier i Xaar 3D

3d-skrivartillverkaren Stratasys skriver i ett pressmeddelande att de har köpt alla återstående aktier i Xaar 3D. Detta kommer att ytterligare påskynda företagets tillväxt inom 3d-printing för produktionsändamål. Stratasys ägde sedan tidigare 45 procent av Xaar 3D.

Publicerat av: 

Marknaden pekar uppåt igen

Additiv tillverkning med polymerer och metaller går mot historiska höjder. Det visar en ny rapport från det amerikanska marknadsanalysföretaget SmarTech Analysis. Siffror från andra kvartalet 2021 visar på nivåer som är högre än före pandemin.

Publicerat av: