Prototal första medlem i EOS nätverk

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 24 januari 2022
Jan Löfving (till vänster), vd för Prototal, med Markus Glasser, Senior Vice President EMEA för EOS, på besök hos Prototal GTP i Ystad. Foto: Prototal

EOS lanserar nu ett nytt nätverk för end-to-end-produktion inom additiv tillverkning. Det första företaget som blir medlem i partnernätverket är svenska Prototal Industries.

Syftet med EOS End-to-End Production Network är att koppla samman företag som letar efter en partner för serietillverkning på industriell nivå med EOS-certifierade medlemstillverkare. Samarbetet ska resultera i att företagen kan få ut 3D-printade delar snabbt på marknaden och i höga volymer. Det skriver EOS i ett pressmeddelande.

”Förenkla för företag”

Till att börja med kommer partnernätverket att byggas upp inom EMEA-området, och det förväntas växa mycket inom de närmaste månaderna.

– EOS partnernätverk för additiv tillverkning (AM) kommer att förenkla för företag, och ta bort mycket av den komplexitet och de risker som finns, när de ska välja en tillverkningspartner för serieproduktion. Med senaste tekniken, och med nätverkets exceptionella branschexpertis kommer företagen få ut sina produkter snabbare på marknaden, säger Markus Glasser, Senior Vice President EMEA på EOS.

Flera krav för certifiering

För att bli medlem i nätverket genomgår leverantören en certifieringsprocess. Helhetskapaciteten, det vill säga att företaget har en end-to-end-lösning, är ett avgörande kriterium. Det krävs även att företaget har en djup förståelse för serieproduktionskrav och har bevisat excellens i alla produktionssteg.

Det ställs också krav på ekonomisk säkerhet och kompetens, liksom bransch- och applikationskännedom, särskilt inom strikt certifierade industrier som flyg, fordon och medicinteknik.

Byggt upp kompetens under många år

Snabbt växande Prototal Industries med säte i Jönköping är partnernätverkets första medlem. Med mångårig expertis inom additiv tillverkning och mer än 50 SLS-system för polymera material från EOS kan Prototal erbjuda komplett kapacitet för storskalig serieproduktion till krävande och starkt reglerade branscher.

– Vi är väldigt stolta över att vara den första medlemmen i EOS End-to-End Production Network. På våra anläggningar runt om i Europa har vi i många år byggt upp kompetens och kunskap om hur man additivt tillverkar större serier. EOS är en av våra mest värdefulla partners och 3D-printing är verkligen en produktionsmetod med stora möjligheter, säger Jan Löfving, vd på Prototal Industries.

Läs vidare

Nano Dimension förvärvar Desktop Metal

Förvärvsturerna har varit många kring Desktop Metal, Nano Dimension, 3D Systems och Stratasys. Nu står det i alla fall klart att Nano Dimension och Desktop Metal kommit överens om en sammanslagning.
Ric-Fulop

Formnext Awards ska hylla talangerna inom AM

Formnext vill lyfta fram talanger och innovativa idéer inom AM, men inte bara bland start-ups. Därför har Formnext Start-up Challenge utökats med ytterligare fem tävlingskategorier under det gemensamma namnet Formnext Awards. 
Formnext-entre

Printar korallrev och parkourbana till SM

Concrete Print byggde för ett par år sedan det första 3D-printade huset i Sverige. Sedan dess har Tumba-företaget fått flera andra uppdrag att printa med betong, som nu senast fundament för att rädda Sveriges sista korallrev och en parkourbana till SM-veckan i Västerås. 
Concrete Print 1

3D-printade komponenter i nya Apple Watch

En rapport från TF International Securities analytiker Ming-Chi Kuo indikerar att nya smartklockor från Apple Inc. kommer att innehålla 3D-printade metallkomponenter.
applewatch

Senaste nytt

Nano Dimension förvärvar Desktop Metal

Förvärvsturerna har varit många kring Desktop Metal, Nano Dimension, 3D Systems och Stratasys. Nu står det i alla fall klart att Nano Dimension och Desktop Metal kommit överens om en sammanslagning.
Ric-Fulop

Prusa släpper industriell 3D-skrivare

Enligt Prusa Researchs grundare Josef Prusa startade han bolaget med ambitionen att demokratisera 3D-printing och göra det tillgängligt för fler. Något man får säga att han lyckats med. Nu vill han göra samma resa med industriell 3D-print.
Prusa HT90 1

Formnext Awards ska hylla talangerna inom AM

Formnext vill lyfta fram talanger och innovativa idéer inom AM, men inte bara bland start-ups. Därför har Formnext Start-up Challenge utökats med ytterligare fem tävlingskategorier under det gemensamma namnet Formnext Awards. 
Formnext-entre

Printar korallrev och parkourbana till SM

Concrete Print byggde för ett par år sedan det första 3D-printade huset i Sverige. Sedan dess har Tumba-företaget fått flera andra uppdrag att printa med betong, som nu senast fundament för att rädda Sveriges sista korallrev och en parkourbana till SM-veckan i Västerås. 
Concrete Print 1